Jens Stoltenberg le-a telefonat miniștrilor de externe german și turc pe tema disputei privind bazele aeriene și le-a cerut să rezolve diferendele

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat săptămâna trecută cu miniștrii de externe turc și german pentru a le cere să rezole disputele referitoare la vizitele la bazele aeriene turce, informează Reuters, citat de Agerpres.

FOTO: NATO

Germania a refuzat să îi extrădeze pe solicitanții de azil despre care Turcia afirmă că sunt implicați în puciul eșuat de anul trecut, iar Ankara a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii lor staționați la două baze aerien de pe teritoriul statului turc.

Militarii germani de la baza Konya ( aflată la 250 de km de cpaitala Ankara) iau parte la misiunea de supraveghere aeriană a NATO, iar trupele germane staționare la baza aeriană Incirlik au fost deja retrase și mutate în Iordania.

NATO a făcut public faptul că Stoltenberg i-a contactat pe Sigmar Gabriel și pe Mevlut Cavusoglu și le-a solicitat să rezolve diferendele. “Sperăm că Germania și Turcia sunt în stare să găsească o dată reciproc acceptabilă pentru o vizită”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice.

Guvernul german a aprobat în luna iunie planul de retragere a trupelor de la baza aeriană Incirlik în urma unei dispute diplomatice.

Decizia Executivului german a survenit la scurt timp după ce autoritățile turce au blocat o vizită a parlamentarilor germani la baza Incirlik, care este gazda atât a trupelor ce fac parte din coaliția împotriva organziației teroriste Daesh, cât și trupe ale aliaților NATO.

Germania plănuiește să mute cei 280 de soldați staționari la baza aeriană din Iordania, dorind să reducă orice formă de perturbare a operațiunilor coaliției internaționale împotriva Daesh din Siria și Irak.

Avioanele Tornado germane urmează să mai opereze de la baza Incirlik până la sfârșitul iulie ca parte a unei misiuni care oferă zboruri de recunoaștere în sprijinul operațiunilor coaliției conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak și Siria.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *