Jens Stoltenberg salută noua abordare a lui Donald Trump privind Afganistanul: Trebuie să ne asigurăm că acesta nu va redeveni niciodată un sanctuar pentru teroriști

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a salutat noua stategie a SUA pentru Afgansitan, precizând că Alința Nord-Atlantică râmâne angajată față de Afganistan și “aștept cu nerăbdare să discut cu secretarul american la Apărării Jim Mattis și cu alianții și partenerii internaținali despre calea pe care trebuie să o urmăm”, conform unui comunicat NATO remis CaleaEuropeană.ro.

Foto: NATO

Stoltenberg a amintit că în iunie țările aliate ale NATO s-au angajat să întărească prezența militară a Alianței în Afganistan. Nici ele nu au anunțat vreo cifră concretă. ”NATO are în prezent peste 12.000 de soldați în țară (dintre care două treimi sunt americani). În ultimele săptămâni, mai mult de 15 națiuni au promis contribuții suplimentare pentru misiunea noastră Resolute Support”, a precizat secretarul general al Alianței.

“Prezența noastră în Afganistan este o consecință directă a atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, când pentru prima dată a fost invocat articolul 5. Sute de mii de trupe din Europa, Canada și alte state partenere au servit alături de forțele americane, iar peste 100 dintre aceștia au plătit prețul ultim. Cu sprijinul NATO, Afganistan are acum în jur de 350.000 de soldați și ofițeri de poliție, forțe profesionale de securitate”, a completat Stoltenberg.

Obiectivul nostru este de a ne asigura că Afganistanul nu va redeveni niciodată un sanctuar pentru teroriștii care ne atacă țările’‘, a afirmat Stoltenberg într-un comunicat, salutând ”noua abordare” a președintelui american Donald Trump.

Preşedintele american Donald Trump a exclus marţi orice retragere a Statelor Unite din Afganistan, deschizând astfel calea trimiterii unor militari suplimentari, şi a exercitat presiuni asupra Pakistanului, acuzat că ”adăpostește teroriști”.

Într-un discurs de aproximativ 20 de minute, președintele american nu a oferit nicio cifră sau scadență în timp, considerând că ar fi ”contraproductiv”, dar a subliniat convingerea sa că o retragere rapidă din Afganistan ar crea un vid de care ar profita ”teroriștii”, din Al-Qaida, ca și din gruparea Stat Islamic (SI).

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.