Jim Mattis, secretarul american al Apărării, vizită în Turcia pentru discuții privind Siria și Irak cu Recep Tayyip Erdogan

Foto: US Department of Defense/ Flickr (crop)

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a sosit miercuri la Ankara pentru discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și alți politicieni, în special privind sprijinul acordat de SUA milițiilor kurde siriene pe care Ankara le consideră organizații teroriste, relatează AFP, conform Agerpres.

Statele Unite ale Americii au anunțat în luna mai că au început să trimită arme și vehicule Unităților de protecție a poporului kurd (YPG) pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria. Forțele Democratice Siriene (SDF), o alianță de miliții dominată de gruparea kurdă YPG, desfășoară în prezent un atac asupra Raqqa, principalul bastion al Statului Islamic din Siria.

Turcia consideră însă YPG o ”organizație teroristă”, provenind din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), și acesta considerat la rândul său o ”organizație teroristă” de Ankara și de aliații săi occidentali. Ankara se teme că armele furnizate milițiilor kurde siriene vor ajunge apoi la PKK și se vor întoarce în cele din urmă împotriva sa.

”Secretarul Mattis va sublinia angajamentul SUA faţă de Turcia ca aliat NATO şi partener strategic, va căuta să colaboreze în privinţa eforturilor de promovarea a stabilităţii regionale şi va căuta modalităţi pentru a ajuta Turcia să abordeze temerile sale legitime privind securitatea – inclusiv lupta împotriva PKK”, conform declaraţiei Pentagonului.

Citiți și: SUA critică Ankara după ce agenția de știri turcă a publicat locațiile militarilor americani din Siria: Publicarea informaţiilor secrete afectează operațiunile contra ISIS

În luna iulie, Ankara a căzut de acord să cumpere patru baterii de rachete antiaeriene ruseşti S-400 pentru suma de 2,5 miliarde de dolari. Achiziţionarea lor se va desfăşura pe perioada următorilor câţiva ani.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *