Jose Manuel Barroso cere recapitalizarea “in regim de urgenta” a bancilor europene

Comisia Europeană a solicitat, miercuri, recapitalizarea in regim de urgenţă a băncilor europene, pentru a face faţă crizei datoriilor, relateaza EurActiv.ro, care citează un articol al AFP. Intr-un discurs in faţa Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a explicat necesitatea unei astfel de masuri “pentru a opri contagiunea crizei datoriilor, care a ajuns la un nivel sistemic si risca sa destabilizeze economia mondiala”.

Concret, Barroso a propus o crestere semnificativa a nivelului minim al capitalurilor proprii pentru institutiile financiare si interzicerea platii dividendelor pentru bancile care nu indeplinesc aceste criterii.

Pentru a face acest lucru posibil, Barroso sustine ca bncile vor trebui mai intai s fie sprijinite de surse private de capital, urmand ca guvernele naţionale sa intervina, daca este necesar. In cazul in care acest sprijin nu este disponibil, bancile ar putea primi asistenta financiara din partea schemei temporare de salvare a zonei euro, Fondul European de Stabilitate Financiar.

Bancile germane private (BDB) au criticat aspru planul pentru lui Barroso. “Incertitudinea piecei poate creşte in continuare, din cauza multor probleme juridice pe care le implica o recapitalizare forţată”, a declarat presedintele BDB,  Michael Kemmer.

Presedintele CE a propus si acordarea de competente suplimentare Comisiei Europene si Consiliului European pentru a putea interveni in pregatirea bugetelor nationale si a monitoriza executia lor.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: thesecondgreenrevolution.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *