Jose Manuel Barroso: multumim pentru sfaturi, dar suntem capabili sa depasim criza

În discursul său despre starea Uniunii, Barroso a cerut instituţiilor UE si guvernelor nationale de la Paris, Berlin, Atena, Lisabona si Dublin sa aiba “un impuls de mandrie europeana” si de demnitate.

Astfel, UE ar trebui sa le spuna partenerilor internationali “multumim pentru sfaturi, dar suntem capabili, impreuna, sa depasim criza”, a subliniat presedintele CE, in aplauzele europarlamentarilor.

Discursul lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, privind situaţia Uniunii Europene şi modul în care va rezolvată criza a fost unul aşteptat de către  deputaţi. Acesta a fost aplaudat de majoritatea celor prezenţi, scena fiind cu atât mai surprinzătoare cu cât zvonurile referitoare la cenzură din ultimele săptămâni au făcut ca acesta sa fie criticat , chiar şi de către cei din tabăra lui.

Preşedintele PPE, Joseph Daul, i-a mulţumit acestuia pentru discursul călduros, iar Martin Schulz, liderul socialiştilor, este de părere că lupta lui Barroso pentru apărarea comunitatăţii este abordarea corectă.

Cu toate acestea, mai există membri ai grupului ALDE, care, după ultimele săptămâni nu au ezitat să spună că-şi doresc schimbarea acestuia.

Începând cu anul 2004, la debutul mandatului său, gradul de apreciere a lui M. Barroso de către europarlamentari nu a fost niciodată foarte ridicat. El a fost tot timpul acuzat că “face jocurile statelor mai mari” şi că nu poate face faţă presiunilor acestora. Şi mai ales, că nu apără “metoda comunitară”. Adică procesul prevăzut de tratate prin care: Comisia propune şi pune în aplicare, Parlamentul şi Consiliul decid. Astfel de la începutul crizei, acest proces ar putea fi redus la: Franţa şi Germania să propună şi statele să valideze, evitând, pe cât posibil, Comisia şi Parlamentul.

Pe măsura ce criza din zona euro se adâncea, incapacitatea lui J.M. Barroso de a se impune crea tensiune în rândul deputaţilor. “În ultimele luni, el a fost absent de la aproape toate deciziile cruciale. I-am spus în mod clar că discursul său privind starea Uniunii trebuie să fie un nou început”,  a declarat deputatul Frank Engel (PPE).

Discursul lui Barroso a avut la bază următoarele afirmaţii:

UE se confruntă cu cele mai mari provocări. În discursul despre starea Uniunii rostit in Parlamentul European, Barroso a declarat că executivul pe care îl conduce propune o taxă pe tranzacţiile financiare, care să ajute la ieşirea din criză.

A venit timpul ca băncile sa facă ceva pentru Uniune, a spus Barroso, pledând in fata eurodeputatilor pentru adoptarea propunerilor pe care Comisia Europeana le face pentru a iesi din criza datoriilor suverane.

Grecia este si va ramane in zona euro, în ciuda crizei datoriilor cu care se confrunta, a asigurat miercuri presedintele Comisiei Europene.

Nu avem nevoie de sfaturi din afară pentru a rezolva  problema deficitelor. Sunt rănit când vad unii din alte părţi ale lumii spunându-ne nouă, europenilor, cu un grad de paternalism, ce trebuie să facem, a declarat acesta, în Parlamentul European de la Strasbourg.

În discursul sau anual despre starea Uniunii, Barroso a cerut institutiilor UE si guvernelor nationale de la Paris, Berlin, Atena, Lisabona si Dublin sa aiba “un impuls de mandrie europeana” si de demnitate.

Astfel, UE ar trebui sa le spună partenerilor internationali “mulţumim pentru sfaturi, dar suntem capabili, împreuna, să depăşim criza”, a subliniat presedintele CE, în aplauzele europarlamentarilor. El a subliniat că ţările europene trebuie să-şi arate în continuare solidaritatea cu Atena, în pofida problemelor pe care republica elenă le-a adus Uniunii monetare.

Taxa propusa de CE ar putea aduce 55 miliarde de euro pe an. Taxa pe tranzactii financiare propusa de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso ar putea aduce venituri de 55 de miliarde de euro pe an. În ultimii trei ani, statele membre au acordat ajutoare si au furnizat garantii sectorului financiar in valoare de 4.600 de miliarde de euro. A venit timpul ca, în schimb, sectorul financiar sa isi aduca propria contributie la societate, a spus presedintele CE

Această taxă va viza toate cele 27 de state membre UE.

Surse articol: http://www.euractiv.fr/operation-seduction-barroso-parlement-europeen-article ; http://www.bloombiz.ro/international/discursul-lui-barroso-in-plenul-european.-urmareste-live_1496310

Sursa foto: bloombiz.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *