JP Morgan: Economia chineză şi-a început deja prăbuşirea

A doua economie mondială se află deja în plin proces de „aterizare forţată“, ritmul de creştere scăzând brusc după avansuri constante în ultimele trei decenii, consideră analiştii grupului bancar american JP Morgan Chase, potrivit Adevarul.ro. Potrivit prognozei oficiale a Beijingului, economia va creşte cu doar 7,5% în acest an, fiind cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.

„Dacă privim datele privind economia chineză, observăm că este cazul să oprim dezbaterea privind o aterizare forţată. China a ajuns deja în această situaţie. Vânzările de maşini sunt în scădere, producţia de ciment este în scădere, producţia de oţel este în scădere, construcţiile sunt în scădere. Nu mai poate fi vorba de o dezbatere, este o realitate“, explică Adrian Mowat, strateg-şef pentru Asia şi pieţe emergente al gigantului bancar american JP Morgan Chase.

Indicele Shanghai Composite, care monitorizează activitatea bursei de la Shanghai, a pierdut 2,6% ieri, cea mai mare scădere din ultimele patru luni, după ce premierul Wen Jiabao a declarat că „preţurile locuinţelor se află încă la un nivel foarte îndepărtat de unul rezonabil“. Comentariile acestuia au alimentat temerile că guvernul va menţine restricţiile pentru piaţa imobiliară pentru o perioadă îndelungată, chiar dacă prăbuşirea acesteia va afecta serios economia.

În plus, investiţiile străine directe atrase de China au scăzut pentru a patra lună consecutiv în februarie, în contextul în care companiile sunt tot mai reticente să-şi deschidă sau să-şi extindă operaţiuni aici din cauza temerilor privind impactul crizei europene asupra economiei chineze.

Astfel, volumul investiţiilor străine directe a scăzut cu 0,9%, ajungând la o valoare de 7,73 miliarde de dolari luna trecută, după ce au înregistrat o scădere de 0,3% şi în ianuarie.

Situaţie îngrijorătoare este recunoscută chiar de oficialii chinezi. Perspective investiţiilor străine directe în China este „sumbră“, a declarat Shen Danyang, purtător de cuvânt al guvernului, citat de Bloomberg.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  insurancedaily.gr

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *