JPMorgan, sancţiuni record de 13 mld. dolari pentru practici din perioada premergătoare crizei

jp morganBanca americană JPMorgan Chase este aproape de un acord cu autorităţile din SUA, urmând să plătească daune şi amenzi record, în valoare totală de 13 miliarde de dolari, pentru stingerea anchetelor civile privind practicile pe piaţa creditelor ipotecare din perioada premergătoare crizei financiare.

JPMorgan Chase, cea mai mare banca din SUA dupa active, a ajuns la o intelegere preliminara de 13 miliarde de dolari cu Departamentul Justitiei de la Wahsington, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Acordul reprezinta cea mai mare sanctiune impusa de guvernul american impotriva unei companii din sectorul financiar.

In septembrie, surse apropiate discutiilor afirmau ca sanctiunile urmau sa se ridice la 11 miliarde de dolari, ceea ce sugereaza ca autoritatile au castigat teren in urma negocierilor din ultimele saptamani.

La insistentele procurorului general al SUA, Eric Holder, acordul nu va proteja banca de eventuale acuzatii de natura penala, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata discutiilor.

Acordul de 13 miliarde de dolari se refera la acuzatii de fals in declaratii si omiterea unor aspecte importante legate de vanzarea unor obligatiuni in valoare totala de 33 miliarde de dolari, bazate pe pachete de credite ipotecare, in perioada 2005-2007, catre Fannie Mae si Freddie Mac, cooperativele de creditare ipotecara controlate de guvernul SUA. Cele doua institutii financiare au avut nevoie de ajutoare de stat in valoare totala de 187,5 miliarde de dolari pentru a supravietui prabusirii pietei creditelor ipotecare.

Sursa: Mediafax.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.