Jurnalist grec: “Relaţia cu UE? Ei vând arme, noi cumpărăm. Cred că e un aranjament diplomatic”

Giannis Baskakis este reporter TV în Grecia. A venit în România să se documenteze despre cum a fost renegociat acordul cu FMI după căderea de guvern şi a fost surprins să afle că nu prea s-a renegociat nimic. Iată, însă, ce povesteşte el despre Grecia, într-un interviu acordat EVZ.ro:


Evz: Grecia reportează cel mai mare deficit bugetar din UE, dar şi cea mai lungă săptămână de lucru. Cum se explică?


Giannis Baskakis:
 Grecia este o ţară cu productivitate mică. Afacerea principală este turismul, iar creşterile au fost bazate pe consum. Pe de altă parte, cheltuielile guvernamentale n-au fost tot timpul corecte, iar la asta se adaugă corupţia de zi cu zi. Însă marea problemă a fost când am intrat în Zona euro şi am putut împrumuta bani foarte ieftin. Am construit o economie luând şi dând împrumuturi, cu bani despre care acum nu mai ştie nimeni unde au dispărut.

Oamenii ce aşteaptă?
Să se termine cu austeritatea. N-au mai fost demonstraţii în stradă, dar oamenii ar putea să iasă din nou. În iunie urmează noi tăieri de salarii şi pensii.
Cheltuielile cu apărarea sunt şi ele cele mai mari din Europa ca procent din PIB. E posibilă reducerea lor?
Există o dezbatere, mai ales în zona partidelor de stânga. E în mod realist o soluţie de-a ajuta Grecia să iasă din situaţia asta. Nu prea ştiu care e opinia Europei pentru că… ei vând, noi cumpărăm. Cred că e un aranjament diplomatic. Când a început programul de stabilizare, Germania şi Franţa au continuat să ne vândă submarine şi avioane.

Citiţi mai mult: EVZ.ro

Foto: feltor.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *