Justitia europeana se opune pedepsei cu inchisoarea pentru imigrantii ilegali

Un imigrant ilegal nu poate fi inchis numai pentru ca nu are documentele necesare sau valabile, a declarat, marti, Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Institutia, cu toate acestea, a recunoscut ca un stat poate tine un imigrant ilegal intr-un centru de detentie in asteptarea deportarii, anunta Le Monde, potrivit EurActiv.ro. Aceasta din urma a fost chemata sa decida un litigiu intre Guvernul francez si un cetatean din Armenia.

Legislatia europeana “se opune unei reglementari nationale care impune o pedeapsa cu inchisoarea pentru o persoana dintr-o tara terta pana se desfinitiveaza procesul de deportare”, a spus Curtea Luxemburg in hotararea sa.

Aceasta din urma a fost chemata sa decida un litigiu intre Guvernul francez si un cetatean din Armenia, Alexander Achughbabian, care a intrat ilegal in Franta in 2008.

Armeanul refuza sa se supuna unui ordin de deportare si a fost plasat in arest si in detentie pentru sedere ilegala pe teritoriul francez. Legislatia franceza prevede o pedeapsa de pana la un an si o amenda de 3750 de euro pentru imigrantii ilegali.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: unodc.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *