Exclusiv. Purtatorul de cuvant al CE pentru caleaeuropeana.ro, despre numirile de la Parchete: Nu comentam pana nu stim procedura

mark-grayComisia Europeana nu comenteaza decizia premierului de a renunta la numirea directa a sefilor la Parchetul General si DNA, in urma discutiei cu CSM.

Intrebat de caleaeuropeana.ro cum comenteaza decizia premierului si care este procedura de urmat agreata de Comisie, purtatorul de cuvant Mark Gray a raspuns ”Nu comentam situatia pana cand nu se cunoaste procedura”.

Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce au fost reclamate posibile influențe ale politicului asupra justiției.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie.

Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, a criticat, in cadrul unei scrisori adresate Monei Pivniceru (3 octombrie 2012), ministrul Justitiei la acea vreme, pentru criteriile lipsite de transparenta in procesul de selectie a procurorului general al Romaniei si al sefului DNA.

“Pentru a evita orice neintelegere, cu permisiunea dvs. voi reitera recomandarile Comisiei (n.r. din septembrie 2012). In opinia Comisiei, procedurile de selectare trebuie sa fie credibile si pe deplin transparente pentru a determina cei mai bun candidati posibili sa-si depuna candidatura. Aceasta inseamna ca procesul de selectie trebuie sa fie pe deplin transparent si public. Acesta include interviuri, stabilirea unor criterii precise in solicitarea de candidaturi, implicarea conducerii actuale a Ministerului Public si DNA in alegerea Comitetului de Selectie si alocarea unei perioade rezonabile de timp in vederea acestei proceduri. De asemenea, Comisia a mai sugerat oficializarea acestei proceduri prin emiterea unui ordin ministerial.

De asemenea am luat act de pozitia recenta exprimata de Consiliul Suprem al Magistraturii in acest context prin care sunt oferite sugestii utile cu privire la procedura. Consider, in general, ca un rol activ al CSM pe parcursul tuturor etapelor procedurii reprezinta un element important ce confera procedurii si candidatului desemnat credibilitatea necesara”, afirma Catherine Day, citata de Ziare.com.

Scrisoarea lui CATHERINE DAY, adresata Monei Pivniceru, disponibila aici.

Foto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *