LIVE Comisia Europeana: Va mai fi publicat un nou raport pana la sfarsitul anului. Este imposibil să prevedem o dată la care România şi Bulgaria vor adera la Spaţiul Schengen

victor ponta si jose manuel  barroso-CEComisia Europeană prezintă, miercuri 30 ianuarie, raportul pe Justiţie, începând cu ora 11:30. Publicarea raportului MCV pentru Romania a putut fi urmarita LIVE pe caleaeuropeana.ro.

Reprezentanţii CE au declarat pentru Gandul.info că raportul a analizat câte din cele 11 angajamente ale lui Victor Ponta faţă de forul european au fost respectate.

Premierul Victor Ponta a afirmat că, după citirea draftului raportului MCV al Comisiei Europene, a ajuns la concluzia că este unul mai favorabil României decât se aştepta. Ponta a precizat că raportul menţionează că toate cele 11 angajamente pe care guvernul român şi le-a asumat în vară faţă de Comisia Europeană au fost respectate, potrivit Rtv.net.

“Am văzut draftul şi nu este deloc aşa rău. Este chiar mai bun decât mă aşteptam”, a declarat Victor Ponta adăugând că ar fi vrut totuşi să-i fie remis mai din timp pentru ca guvernul de la Bucureşti să aibă timp să formuleze anumite observaţii, în cazul în care ar fi socotit necesar să facă acest lucru.

RAPORTUL INTEGRAL al Comisiei Europene, disponibil aici.

 

LIVE VIDEO, incepand cu ora 11:30:

Principalele declaratii ale lui Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, potrivit Jurnalul.ro:

Raportul arată clar că au fost făcute anumite progrese în ultimele şase luni. Dar România trebuie să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept. Instabilitatea instituţiilor judiciare rămâne un motiv mare de îngrijorare.

-Raportul noteaza rezistenta institutiilor anticoruptie la presiuni

-Se fac presiuni asupra ANI.

Comisia subliniază în raport importanţa nominalizării unui nou procuror general şi a unui şef al DNA care se bucură de încrederea publică. Persoanele recent nominalizate au fost respinşi de preşedintele României, aşa că executivul european înţelege că va începe o nouă procedură, la care este necesar să existe o cât mai largă participare. Comisia spune că trebuie să existe un nou proces de selecţie, un proces de selecţie transparent. Acesta ar fi cel mai bun mod de a restabili încrederea publică.

– Noul Guvern şi noul Parlament au oportunitatea să consolideze progresele făcute. Comisia va adopta un nou raport inainte de finalul anului 2013

Este imposibil să prevedem o dată la care România şi Bulgaria vor adera la Spaţiul Schengen. Comisia crede ca Romania indeplineste conditiile tehnice pentru a intra in Schengen. Raportul MCV nu are legatura cu aderarea la zona Schengen

– O mass-media liberă şi pluralistă este extrem de importantă. Mulţi jurnalişti şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mass-media din România. Am avut multe cazuri în care reprezentaţi de înalt nivel, ca judecătorii, au fost supuşi presiunii unor atacuri, hărţuiri, prin intermediul presei.

Despre procedurile de ridicare a imunităţii : Acestea trebuie modificate. ”Acestă procedură trebuie îmbunătăţită iar noi vom monitoriza acest aspect”, a declarat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE.

Întrebat de ce autorităţile române nu au primit raportul MCV înaintea publicarea lui, Mark Gray a declarat că procedura nu s-a schimbat doar că CE a avut grijă ca raportul să nu fie scurs în presă înainte de prezentarea lui.

Premierul Ponta a solicitat o întâlnire cu preşedintele Barosso au menţionat reprezentanţii CE. ”Este o bună oportunitate pentru a discuta pe marginea raportului”, a declarat Mark Gray, potrivit Gandul.

Surse: ec.europa.eu, RTV.net, Gandul.info, jurnalul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.