Preşedintele aruncă Guvernului din zbor solutia deblocarii numirilor de şefi din Parchete: CSM sa faca propunerile

traian basescuTraian Băsescu a declarat că CSM ar trebui să nominalizeze propunerea de şefi de parchete pentru a debloca situaţia actuala. Declaratia a fost facuta in drum spre summitul CELAC-UE din Chile.

În cadrul unei discuţii cu presa aflate la bordul avionului ce se îndreaptă spre summitul din Chile, Băsescu a afirmat că premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, au refuzat să discute chestiunea numirilor procurorilor.

Mai mult, şeful statului ar fi propus modificarea procedurii prin care şefii procurorilor sunt numiţi în funcţie. Astfel, competenţa propunerii unor candidaţi ar fi urmat să treacă de la Ministerul de Justiţie la Consiliul Suprem al Magistraturii, iar numirea să fie făcută de către preşedintele României. Însă Pentru ca acest lucru să poată fi posibil însă este necesară modificarea Constituţiei.

“CSM este neutru fata de propunerile politice si are atributii in controlul procurorilor”, a explicat Traian Basescu.
“Am posibilitatea de a refuza motivat orice propunere”, a mai spus presedintele, referindu se la blocajul actual. Traian Basescu crede ca solutia s-ar putea extinde si la numirile de adjuncti si de procurori sefi de sectie. “Dupa ce am esuat cu solutia initiala, ar fi o solutie sa avem incredere in recomandarile CSM”, a mai spus presedintele. Ar fi fost extraordinar daca inainte de raport dadeam o solutie”

Surse: corespondenta speciala, RTV.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *