Un Raport controversat

Vorba basmelor cu cavaleri si zane : “Și-i puse mama numele: Făt-Frumos din Lacrimă. Și crescu și se făcu mare ca brazii codrilor. Creștea într-o lună cât alții într-un an.”

Se pare ca pentru purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mark Gray 5 ani se rezuma la o saptamana: Raportul CE privitor la MCV în domeniul Justiţiei, care va fi publicat în a doua jumătate a lunii iulie, va include referiri la evoluţiile politice recente care au legătură cu statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Si continua pe un ton amenintator:  Sigur, noi urmărim evenimentele politice recente din România cu mare atenţie, deşi evoluţiile sunt foarte rapide. Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la unele acţiuni care au legătură cu statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. Statul de drept şi independenţa deciziilor judiciare sunt parte a MCV şi ne vom asigura că raportul va acoperi aceste probleme.

Diferenta dintre cele doua salturi temporale, pe langa disproportionalitatea evidenta este faptul ca a doua reprezinta realitatea traita de noi toti. O realitate care nu poate fi fabricata pe ultima suta de metri.

Se formeaza impresia ca s-a asteptat un motiv de discreditare, s-a fortat un argument care sa ascunda atatia ani in care impartialitatea justitiei a fost mimata. In timp ce se confectionau dosare opozitiei, dosarele membrilor PDL erau musamalizate cu ajutorul unor institutii bine controlate de PDL si de Traian Basescu : DNA, ANI, CCR prin mentinerea unor oameni fideli la conducere ( Daniel Morar), prin presiuni asupra judecatorilor (pana la amenintarea familiilor acestora), prin prezenta lui Traian Basescu la CCR in zilele verdictelor.

Oare vom gasi referiri la aceste aspecte in Raportul de astazi?

Dosarele Ridzi, Elena Udrea, Anastase, Blejnar, Lucian Duta, Codrut Marta, Scripcaru, Ioan Oltean, Gheorghe Stefan nu au beneficiat nici de atentia judiciara, nici de cea mediatica cuvenita!

Inca nu stim ce surse a consultat anterior, dar din modul in care  purtatorul de cuvant Mark Gray expune punctul de vedere al unei institutii europene, nu este foarte greu de ghicit. La fel de usor de ghicit a fost si originalitatea ideilor macoveiste ajunse printr-un traseu „sinunos” la Comisie si transpuse in asa zisa „LISTA”  : Macovei la coafor dicteaza prin telefon, Presedintele Comisiei privind afacerile europene din Bundestang, Gunther Krichbaum care este sotul fostei consiliere personale ale Monicai Macovei  cere declasarea procedurii de infrigment, iar Monica Macovei, de asemenea considera ca Romania merita a fi sanctionata. Concluziile sunt evidente….

Daca si expertii europeni care au monitorizat si au redactat Raportul pe Justitie au avut aceleasi surse atunci finalitatea poate fi aceeasi.

Caracterul politic este intarit si de faptul ca ele apar intr-o perioada de campanie electorala iar declaratiile, rapoartele, listele Comisiei Europene sunt folosite in sustinerea lui Traian Basescu. Este o premiera si un precedent ce nu poate fi acceptat la nivel european, ca o institutie europeana sa sustina si sa promoveze mesajele de campanie a unui presedinte suspendat.

Mai mult decat halucinant este faptul ca s-a constituiut un nuceu tare in jurul unei liste specifice de informare pe unele aspecte politice recente. Raportul are sanse reale de a cuprinde pasaje negative la adresa Romaniei, dar nu din cauza ultimelor zile, ci din cauza ultimilor ani (5 ani)!

Cat de profunda sa fie manipularea ca un intreg raport de tara sa fie evaluat si perceput prin prisma unei liste destul de contestate? Cum sa accepti sa iti reformulezi prioritatile, ca stat national, in functie de o lista a Comisiei Europene ce contine mesajele de campaniei a presedintelui suspendat?

Sa ne amintim Raportul pe Justitie al Comisiei Europene din 20 iulie 2011, care a primit aceleasi critici.  In schimb atunci nu a existat o asumare oficiala la nivelul Comisiei cu privire la acest caracter politic.

Este corecta acesta abordare a Comisiei Europene?

Cum poate un raport ce apreciaza justitia sa fie politic, nu asta este de fapt acuza ce se aduce Romaniei?

Daca Raportul MCV este folosit ca instrument politic si primit pe tava de la europarlamentarul PDL Monica Macovei care numai de obiectivitate nu poate fi acuzata, atunci ne putem astepta la limitarea drepturilor Romaniei in cadrul Uniunii Europene, asa cum stimabila doamna recomanda cu sufletul indoit de durere?

Vom vedea in cateva ore!

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *