Traian Basescu: “Sunt tari mult mai corupte in Uniunea Europeana decat Romania”

traian basescuPresedintele Traian Basescu a sustinut astazi, intr-un discurs, ca Romania are probleme de imagine, care insa vin de la noi insine. In opinia presedintelui, “Romania are motive sa fie mandra”, desi perceptia nostra generala “este mai rea decat realitatea”, iar problema “vine de la noi insine”.

Declaratia a fost facuta in cadrul Forumului European al Diplomatiei Publice care se desfasoara astazi in Bucuresti (LIVE VIDEO aici).

In acest sens, presedintele a argumentat ca tari din Uniunea Europeana au probleme mai grave in ce priveste combaterea coruptiei decat Romania, si a salutat activitatea justitiei.

“Sunt tari mult mai corupte in Uniunea Europeana decat Romania si tari in care justitia este mai tematoare de a se atinge de oameni politici importanti”, a declarat seful statului.

Totodata, Basescu a criticat mass-media si politicienii pentru “autodistrugerea” imaginii tarii noastre in afara tarii.

“Ne denigram institutiile de dimineata pana seara”, a declarat presedintele, adaugand ca declaratiile potrivit carora “X a pus sa i se faca dosar, cand ele (DNA, completurile de judecata, n.r.), doar isi fac treaba” conduc la o perceptie gresita a justitiei din tara noastra.

“Cum sa creada cei de afara ca justitia functioneaza?” a intrebat, retoric, Basescu.

Seful statului a caracterizat gresit si perceptia, conform careia, unii politicieni sunt convinsi ca Romania se lasa condusa de altii, cum ar fi Fondul Monetar International sau de alte institutii internationale si, in acest sens presedintele a vrut sa explice ca este doar o aliniere cu institutile internationale in contextul globalizarii. De asemenea, Traian Basescu a vorbit si despre responsabilitatea cetatenilor si, in mod special, a celor din diaspora, care prin comportamentul lor si prin integrarea in tarile respective ajuta la o perceptie mai buna a imaginii Romaniei.

Presedintele Romaniei a vorbit totodata, in discursul sau, despre necesitatea infiintarii unui departament de diplomatie publica, declarandu-se drept promotor al crearii acestuia.

”Eu îmi exprim speranţa că acest forum va genera şi un semnal către clasa politică românească, către instituţiile statului român, care vor înţelege nevoia creării unui departament, unui compartiment de politici publice. Ştiu că aici avem şi reprezentanţii celor mai mari universităţi din ţară şi, fără a fi considerată o încercare de a da sfaturi direct asupra a ceea ce trebuie făcut în universităţi, cred că învăţarea diplomaţiei publice, alta decât relaţiile externe sau în corelare cu relaţiile externe, sunt elemente fundamentale pentru tineri care mai târziu vor lucra în aparatul de stat sau în altă parte, dar în orice caz în favoarea conceptului de diplomaţie publică.” a sustinut presedintele Băsescu.

Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.