Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș: ”România rămâne fermă pe calea europeană și calea atlantică”

Published

on

UPDATE. Declarațiile președintelui:

-Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice și am ajuns la câteva concluzii importante.

-În urma primei runde și cu societatea civilă și cu mulți oameni care au fost în stradă, mi-am format o opinie și vreau să o prezint și dvs pe scurt.

-După părerea mea, pentru a avea garanția că vom avea o îmbunătățire netă a performanței clasei politice este nevoie de un prim-ministru independent, tehnocrat, o persoană curată, o persoană integră.

-Este nevoie să fie promovați minștri care sunt performanți, care au dovedit această performanță.

-Este nevoie de partide fără corupți, ca partidele politice să facă curățenie în interior și sp nu promoveze în poziții publice persoane care sunt suspectate de corupție

iohannis presa

-Avem nevoie cu totii de alegeri corecte in 2016, alegeri locale in primavara si parlamentare in toamna.

-Avem nevoie de întărirea statului de drept.

-Este nevoie de deschiderea competiției politice, este nevoie și de oameni noi.

-Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană și calea atlantică și e nevoie ca orice guvern vom avea să fie sprijinit de parlament pentru a lua masuri care garantează o creștere sustenabilă.

-Partidele politice au agreat idea unui guvern tehnocrat și am convingerea că este calea corectă pentru următorul an, până la alegerile parlamentare. când vom avea unnou parlament, nou guvern și intrăm într-o noup etapă

-Îl desemnez în funcția de prim-ministru al României pe dl Dacian Cioloș pe care vi-l prezint.

Declaratii Dacian Ciolos:

-Multumesc pentru increderea acordata si doresc sa ii asigur pe toti cei car 4ene privesc faptul ca voi face tot ce imi sta in putiinta pentru a ma ridica la inaltimea increderii acordate

-Trecem printr-o perioada cheie pentru societate, in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a guvernului in asa fel incat sa asigure puntea de legatura intre diferitele institutii, intre politic si societate.

-Sunt constient ca acest lucru se asteapta de la viitorul guvern, sa fie in masura sa aiba urechea aplecata la cei care au idei si sa aiba acest guvern intelepciunea si maturitatea sa poata lucra cu parlamentul.

-Cred ca acest mod de lucru ne va dovedi maturitate si ne va permite sa schimba ce e de schimbat.

-Sunt constient ca un an de zile e o perioada lunga dar in acelasi timp scurta.

-Nu o sa ne putem limita doar la anumite decizii strict administrative, dar e o perioada prea scurta pentru a declansa si finaliza reformele asteptate.

-Am intentia sa deschid guvernul si administratia spre societate, sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna.

-In masura in care parlamentul va decide sa dea mandat acestui guvern, voi lucra indeaproape cu parlamentul, cu grupurile politice, pentru a progresa impreuna pe proiectele propuse.

-O sa va rog sa ma intelegeti, i n perioada urmatoare imi voi concentra energia pentru formarea echipei.

-Imediat ce va fi formata, o sa putem discuta mai in detaliu legat de proiecte.

-Pentru mine, lucrul in echipa e esential si vreau sa imi concentrez energiile spre a-mi structura echipa, atat ca persoane, cat si ca program de guvernare.

Klaus Iohannis: Sa fie intr-un ceas bun!

Președintele Klaus Iohannis va anunța marți, la ora 17:00, într-o declarație de presă, numele premierului desemnat și concluziile consultărilor cu partidele și formațiunile parlamentare.

Șeful statului a avut luni și marți a doua rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pentru desemnarea premierului.

 

 

.

POLITICĂ

Sondaj INSCOP alegeri locale: PSD – 28,4%, PNL – 26,7%, AUR – 14,4%. Echilibru de forțe în interiorul coaliției de guvernare, cu social-democrații în scădere (2%) și liberalii în creștere (1%)

Published

on

© PNL/ Facebook

PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, iar AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie, datele indicând o scădere de peste 2 puncte procentuale pentru PSD, o creştere de peste 1% pentru PNL şi o scădere de 3% pentru AUR, comparativ cu sondajul din luna martie.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul din care face parte candidatul preferat pentru primărie, cei mai numeroşi din această categorie fiind votanţii PSD-PNL.

O treime dintre alegători declară însă că vor avea opţiuni politice diferite la europarlamentare şi la primărie.

Aproape un sfert dintre subiecţi consideră că prioritatea viitorului primar trebuie să fie crearea de locuri de muncă şi atragerea de investitori, iar aproape 20% consideră prioritar tot ceea ce ţine de sănătate.

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (80.6% din total eşantion), 28.4% dintre alegători indică PSD (faţă de 30.6% în martie), 26.7% PNL (faţă de 25.6% în martie), 14.4% AUR (faţă de 17.4%  în martie), 10.8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) (faţă de 9.8% în martie), 3.7% SOS Romania (faţă de 4.3% în martie), 5.3% UDMR (faţă de 4% în martie), 3.3% Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (faţă de 3.1% în martie), 1.9% Partidul Pro România (faţă de 2.4% în martie), 1.9% REPER, 1.6% PUSL. 1.9% indică alt partid (faţă de 2.7% în martie).

© INSCOP

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul Boloș a discutat, la Washington, cu reprezentanții FMI despre menținerea stabilității macroeconomice: România continuă să reprezinte un factor regional de echilibru

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul finanțelor publice, Marcel Boloș, și-a încheiat duminică vizita de lucru la Washington cu discuții cu înalți reprezentanți ai conducerii Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers, director executiv pentru Constituenta FMI din care face parte România, Kenji Okamura, director adjunct al instituției, și Alfred Kammer, director pentru Europa, a transmis demnitarul într-o postare pe Facebook.

“Am prezentat eforturile noastre susținute pentru menținerea stabilității macroeconomice în România, eforturi salutate de echipa FMI. Privită de peste ocean, în ciuda riscurilor care persistă la porțile NATO, România continuă să reprezinte un factor regional de echilibru, în condițiile tensiunilor geopolitice existente și a perturbărilor economice”, a prezentat ministrul liberal concluziile reuniunilor la care a fost însoțit de vice-guvernatorul BNR, Leonardo Badea.

În cadrul discuțiilor, Boloș le-a prezentat reprezentanților FMI planul de acțiuni pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde măsurile de digitalizare pentru creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale.

“De asemenea, le-am povestit despre investițiile pe care le pregătim în următorii ani, cu accent pe implementarea PNRR, unde avem investiții în valoare cumulată de peste 10% din PIB până în 2026, program care va continua să stimuleze investițiile publice. În marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructură care vor contribui la reducerea costurilor de transport atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor, îmbunătățind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investiții străine directe”, a mai detaliat ministrul finanțelor publice.

Continue Reading

POLITICĂ

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

Published

on

© Ionuț Stroe - Facebook

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat ieri, 17 aprilie, rezoluția care încheie procesul de monitorizare pentru Albania, ca urmare a raportului întocmit de deputatul român, Ionuț Stroe.

„Acest moment marchează finalul unei misiuni importante, de peste un an, în care am avut nenumărate întâlniri și discuții cu toate forțele politice din Albania, cu societatea civilă, cu parlamentul, zona justiției și guvernul albanez. Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania”, a trasmis deputatul român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, „este o zi istorică pentru Albania, care se afla sub monitorizare din anul 1995”: „Este o onoare pentru mine să fi contribuit la acest moment.”

„Acesta este rolul Consiliului Europei, de a ghida, ajuta și susține statele membre pentru a-și consolida democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului”, a mai adăugat Ionuț Stroe. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
PPE33 mins ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE37 mins ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, discuție despre proiectele de conectivitate ale României la Marea Neagră în cadrul strategiei Global Gateway

U.E.1 hour ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez își suspendă atribuțiile publice până pe 29 aprilie, când va anunța dacă renunță la fotoliul de premier

NATO2 hours ago

MApN: NATO a desfășurat un exercițiu de dislocare rapidă a trupelor și mijloacelor militare pe ruta Italia – Slovenia – Ungaria – România

ROMÂNIA2 hours ago

”Este imperativ să lucrăm împreună pentru a crea un ecosistem de securitate cibernetică robust și eficient” în contextul proliferării amenințărilor, subliniază directorul general al ICI București

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Prezent la Ankara în prima vizită a unui președinte german din ultimii 10 ani, Frank-Walter Steinmeier face apel la revitalizarea relațiilor dintre cele două țări, evocând ”vremurile dificile”

ENERGIE3 hours ago

România și Coreea de Sud au stabilit bazele de cooperare în domeniul energiei nucleare. Sebastian Burduja: Vom construi prima instalație de detritiere din Europa și a treia din lume

CHINA3 hours ago

Blinken îndeamnă ca SUA și China să-și gestioneze diferendele „în mod responsabil”: „Avem o obligație față de lume”

Dan Motreanu4 hours ago

Dan Motreanu cere UE să-și diversifice sursele de finanțare în contextul procesului de extindere și pentru ca Politica de Coeziune ”să rămână principalul instrument de reducere a decalajelor de dezvoltare”

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA7 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending