Klaus Iohannis, întâlnire la New York cu liderii principalelor organizații evreiești din SUA

Președintele Klaus Iohannis, a avut marți o întâlnire cu lideri ai principalelor organizații evreiești din Statele Unite ale Americii: American Jewish Committee, B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations și National Coalition Supporting Eurasian Jewry, World Jewish Restitution Organization.

Întâlnirea a reprezentat un excelent prilej pentru un schimb de opinii deschis privind relațiile de natură strategică dintre România și Israel și Parteneriatul Strategic România-SUA, lupta împotriva antisemitismului, situația comunității evreiești din România și a supraviețuitorilor Holocaustului, înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, restituirea proprietăților confiscate în perioada regimului comunist, transmite Administrația Prezidențială.

Foto: Administrația Prezidențială

Președintele a exprimat aprecierea deosebită pentru nivelul de colaborare cu organizațiile evreiești din SUA. De asemenea, Klaus Iohannis a prezentat caracterul excelent al Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, mai ales după vizita foarte fructuoasă din luna iunie și întrevederea cu președintele Donald Trump. 

Șeful statului român a mulțumit din nou pentru acordarea prestigiosului premiu al American Jewish Committee, Light Unto the Nations, în luna iunie, la Washington.

Citiți și: Șeful Pentagonului la întâlnirea cu ministrul român al Apărării la Washington: Ați crescut cheltuielile militare cu aproape 50%; un angajament fenomenal pe care îl recunoaștem ca atare

Președintele Klaus Iohannis a subliniat realizările Președinției române a IHRA, mai ales definiția de lucru a antisemitismului și modificările legislative recente din România în domeniu, dar și hotărârea de aplicare mai promptă și mai eficientă a legislației. Șeful statului român a invitat organizațiile evreiești să se alăture celebrării Centenarului României Moderne, în 2018, sprijinirii proiectului Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, precum și altor proiecte de interes comun. Totodată, Președintele României a transmis cele mai bune urări cu prilejul apropiatei sărbători a Anului Nou Evreiesc.

Reprezentanții organizațiilor participante au salutat în mod deosebit rezultatele obținute de țara noastră în exercitarea Președinției IHRA (martie 2016-martie 2017), inclusiv adoptarea pe perioada Președinției române a definiției de lucru a antisemitismului, precum și eforturile constante ale țării noastre pentru asumarea trecutului și promovarea educației privind Holocaustul, inclusiv prin proiectul înființării Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

‎De asemenea, a fost exprimată aprecierea pentru relațiile strategice excelente dintre România și SUA, respectiv România și Israel, dar și pentru susținerea activă a țării noastre pentru relația transatlantică. Au fost, totodată, abordate aspecte care țin de problematica restituirii proprietăților comunității evreiești din România, fiind evidențiate progresele semnificative făcute de statul român în materie și disponibilitatea autorităților române de rezolvare a aspectelor încă restante.

Întâlnirea dintre oficiali ai statului român și reprezentanți ai organizațiilor evreiești americane este o întrevedere tradițională de consultări care are loc în contextul sesiunilor la nivel înalt ale Adunării Generale a ONU.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.