Președintele României a ajuns la New York, aeronava prezidențială aterizând la ora locală 04.15 pe aeroportul JFK, acolo unde șeful statului va reprezenta România cea de-a 70-a Adunare Generală a Organizației Unite.
Klaus Iohannis dă cel mai important test de politică externă de la alegerea sa în cadrul participării sale la sesiunile celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU, unde se va întâlni cu cei mai importanți lideri ai lumii.

Şeful statului va sta până pe 29 septembrie la New York la lucrările Adunării Generale a ONU, aflată la ceas aniversar: 70 de ani de la înființarea organizației al cărei scop este menținerea păcii și a securității în lume. El va susţine mai multe intervenţii în cadrul reuniunii ONU, cea mai importantă fiind alocuțiunea prin care se va adresa Adunării Generale, alături de ceilalți lideri prezenți la cel mai important eveniment al diplomației onusiene și ale unicei arene globale.
Conform corespondenților CaleaEuropeana.ro la New York, programul președintelui la ONU va cuprinde întâlniri cu investitori și reprezentanți ai comunității bancare și a celei de afaceri, reuniune cu comunitatea românească din New York, participarea la deschiderea oficială a summit-ului ONU, la reuniunea mondială a liderilor privind realizarea egalității de gen, la recepția oferită de președintele Barack Obama, precum și la summit-ul liderilor pentru contracararea terorismului.
Agenda președintelui debutează joi, 24 septembrie, la ora locală 12.45 (19.45 în România) printr-o întâlnire cu reprezentanți ai unor investitori instituționali și bănci de investiții, intitulată ”România – destinație atractivă pentru investitorii instituționali”.
Pe 25 septembrie, începând cu ora locală 09.30 (16.30 în România), va avea loc momentul inaugural al summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de Dezvoltare post-2015. Președintele Klaus Iohannis va participa la deschiderea sesiunii și va asista la alocuțiunea Papei Francisc I.
În aceeași zi, șeful statului va lua parte la un dejun, începând cu ora locală 12.45 (19.45 în România), cu reprezentanți ai unor companii multinaționale americane prezente sau care doresc să investească în România. Desfășurat sub tema ”American Romanian Investors Dialogue”, evenimentul este organizat de American Romanian Business Council.
Sămbătă, 26 septembrie, va avea loc începând cu ora locală 15.00 (22.00 în România) o întâlnire a președintelui cu comunitatea românilor din New York la sediul misiunii permanente a României la ONU, tip de reuniune devenită deja tradiție în cadrul vizitelor oficiale ale lui Klaus Iohannis.
Pe 27 septembrie, șeful statului va susține intervenția națională în cadrul Reuniunii mondiale a liderilor privind realizarea egalității de gen și capacitatea femeilor, acesta fiind unul dintre cei 8 lideri mondiali semnatari ai petiției HeForShe, campanie inițiată în 2014 de UN Women. Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 09.00-16.00 (16.00-23.00 ora României), iar alocuțiunea președintelui va avea loc după ceremonia de deschidere condusă de președintele Chinei, Xi Jinping și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
În ziua de luni, 28 septembrie, președintele Klaus Iohannis va participa, acompaniat de prima doamnă, Carmen Iohannis, la recepția tradițională oferită și găzduită de președintele SUA, Barack Obama, începând cu ora locală 19.00 (02.00 în România).
Klaus Iohannis își va susține intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU pe 29 septembrie, la ora locală 10.45-11.00 (17.45-18.00 în România).
În aceeași zi, în intervalul orar 10.30-14.00 (17.30-21.00) președintele va lua parte, la invitația lui Barack Obama, la Summit-ul liderilor pentru contracararea ISIL/ISIS și a extremismului violent.
Ziua de 29 septembrie va continua cu o întâlnire cu Atlantic Council, ora locală 14.15-14.45 (21.15-21.45 în România), un think tank destinat promovării valorilor și leadership-ului euro-atlantic. Spre finalul zilei de lucru, între orele 15.00-17.00 (22.00-00.00 în România), Klaus Iohannis va lua parte la ”Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders’ Meeting“, la invitația președintelui Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic.
Citiți și Klaus Iohannis la ONU. Corespondență Specială de la NEW YORK
Adunarea Generală a ONU, aflată la cea de-a 70-a sesiune, este organul plenar al organizației, instituție care reunește laolaltă toți cei 193 de membri ai organizației și constituie, potrivit articolului 10 al Cartei Națiunilor Unite, spațiul de discuție al oricăror chestiuni care intră sub prevederile documentului fundamental al Națiunilor Unite.
Adunarea Generală, ale cărei lucrări s-au deschis la 15 septembrie 2015, are o vocaţie universală; în genere, aceasta poate discuta orice probleme sau chestiuni la care se referă Carta sau care privesc puterile şi funcţiile oricărui organ al Naţiunilor Unite şi poate face recomandări membrilor ONU sau Consiliului de Securitate în orice chestiuni similare. Președintele acestei sesiuni va fi danezul Mogens Lykketoft, ce va reprezenta grupul statelor occidentale europene.
ONU, la ceas aniversar (70 de ani de la înființarea orgnizației responsabile cu menținerea păcii și securității în lume), organizează această sesiune sub motto-ul ”Strong UN. Better World” într-un moment în care relevanța organizației, compoziția și puterile Consiliului de Securitate și contribuția sa la obiectivul fundamental sunt adesea contestate.
Printre cele mai importante subiecte se referă la adoptarea Agendei ONU post-2015, un document ce vizează o dezvoltare sustenabilă până în 2030, cu un set de 17 obiective de dezvoltare durabilă (SDGs – Sustainable Development goals), concentrate pe problematica eradicării sărăciei, inegalității sociale și schimbărilor climatice. Acestea au fost prefațate în 2002 la summit-ul Pământului prin Declarația de la Johannesburg și lansate ca urmare a Conferinței Rio+20 din 2012 și reprezintă o continuare a celor 8 obiective de dezvoltare ale mileniului (MDGs – Millenium Development Goals).
La Adunarea Generală este de așteptat să fie discutată și problematica crizei refugiaților și a migrației, precum și necesitatea încheierii conflictelor din zonele Nordului Africii și Orientului Mijlociu.
.
Pingback: Papa Francisc primit de Barack Obama pentru prima dată la Casa Albă: ”Lupta împotriva schimbărilor climatice nu poată fi lăsată în seama generației viitoare” | caleaeuropeana.ro
Pingback: ONU: Liderii lumii au adoptat la New York cu unanimitatea celor 193 de membri Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 | caleaeuropeana.ro
Pingback: VIDEO Barack Obama a criticat Beijing-ul la reuniunea bilaterală cu omologul său chinez, Xi Jinping: ”Democrația și drepturile omului sunt obiectivul comun al omenirii” | caleaeuropeana.ro
Pingback: VIDEO Klaus Iohannis la ONU. Președintele s-a întâlnit la New York cu președintele Adunării Generale ONU și omologul său din Turkmenistan | caleaeuropeana.ro
Pingback: LIVEI VIDEO (ora 22.00) Corespondență de la New York. Klaus Iohannis se întâlnește cu DIASPORA | caleaeuropeana.ro
Pingback: LIVE VIDEO CORESPONDENȚĂ din New York. Klaus Iohannis vorbește, duminică, la ONU | caleaeuropeana.ro
Pingback: LIVE VIDEO&TEXT Corespondență. De la New York la Washington: Klaus Iohannis a sosit la Casa Albă pentru întrevederea cu vicepreședintele SUA, Joe Biden | caleaeuropeana.ro
Pingback: LIVE VIDEO Corespondență de la New York. Președintele Iohannis vorbește din nou la tribuna ONU și participă la summit-ul pe terorism organizat de Barack Obama | caleaeuropeana.ro
Pingback: România, prezentă la Summit-ul liderilor privind combaterea ISIL și a extremismului violent de la New York | caleaeuropeana.ro