Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

LIVE VIDEO Corespondență Specială de la NEW YORK. Klaus Iohannis la ONU

Published

on

Președintele Klaus Iohannis dă cel mai important test de politică externă de la alegerea sa în cadrul participării sale la cea de-a 70-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, unde se va întâlni cu cei mai puternici și importanți lideri ai lumii.

unga70

CaleaEuropeana.ro transmite LIVE cele mai importante evenimente și declarații din cadrul summitului:

UPDATE 29 septembrie, ora 18.11, ora României

iohannis-onu2Președintele României și-a susținut cel de-al doilea discurs de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, o alocuțiune în care șeful statului a reamintit momentul aniversar pentru România (60 de ani de apartenență la ONU) și faptul că România a devenit ea însăși furnizor al Asistenţei oficiale pentru dezvoltare pentru țările din vecinătatea noastră după două decenii de beneficiar al acestui program.

Președintele a reiterat implicarea României în operațiunile de menținere a păcii din cadrul ONU, începând cu 1991, iar din 2008, țara noastră deține una dintre cele mai novatoare formule de protecție a refugiaților, fiind gazda primului Centru de Tranzit de Urgență din Timişoara.

Nu în ultimul rând, Iohannis a subliniat sprijinul României pentru inițiativa Franței și a Mexicului de neutilizare a dreptului de veto în situații care au legătură cu atrocități comise împotriva oamenilor și catastrofe umanitar. Totodată, președintele a declarat că „Națiunile Unite trebuie să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și  Nagorno-Karabah”.

Discursul președintelui este disponibil aici.

UPDATE 29 septembrie, ora 18.00, ora României

Preşedintele  Klaus Iohannis, a avut marți, 29 septembrie a.c., în marja participării la Adunarea Generală a ONU, o întrevedere cu domnul Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU.

iohannis ban ki moon

Mai multe informații sunt disponibile AICI.

UPDATE 28 septembrie, ora 22.12, ora României

Președintele se urcă în aeronava prezidențială pentru a reveni la New York în vederea participării la recepția tradițională oferită de președintele american, Barack Obama.

DSC05593

UPDATE 28 septembrie, ora 21.22, ora României

iohannis - ambasada ro-suaPreședintele României a sosit la Ambasada României de la Washington, unde a susținut declarații de presă.

”Am avut, evident, în primul rând, discuții despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, împreună am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politică, partea militară sunt excelente și am convenit să încercăm să lucrăm și pe partea economică, un parteneriat de acest fel trebuie să aibă partea economică foarte substanțială”, a spus președintele referitor la întrevederea bilaterală avută cu vicepreședintele american, Joe Biden.

”Am discutat evident și despre criza în care ne aflăm acum în Europa, despre numărul mare de refugiați care vin în Europa și modul în care vom gestiona această criză. Am discutat despre situația din Moldova și, în final, i-am spus Vicepreședintelui Biden că noi organizăm la București, în noiembrie, un mini-summit NATO și l-am invitat, în măsura în care, sigur, îi permite timpul, să participe la acest mini-summit”, a mai declarat Iohannis la conferința de presă.

UPDATE 28 septembrie, ora 20.57, ora României

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu vicepreședintele SUA, Joe Biden.

iohannis - biden

UPDATE 28 septembrie, ora 19.57, ora României

Președintele Klaus Iohannis a sosit la Casa Albă la ora locală 12.57, alături de ambasadorul României la Washington, George Maior și merge spre întâlnirea cu vicepreședintele american, Joe Biden. La ora 14.00, președintele va susține declarații de presă de la ambasada României.

12047487_1005388686148992_111426307_n


UPDATE 28 septembrie, ora 19.30, ora României

Președintele Klaus Iohannis a sosit la Washington, la ora locală 12.30, aterizând la baza aviației americane Andrews și fiind așteptat de ambasadorul României în SUA, George Maior. De aici șeful statului a pornit spre Casa Albă unde va participa la o întrevedere bilaterală cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. După reuniune, Iohannis va merge la sediul ambasadei României pentru declarații de presă.

UPDATE 27 septembrie, ora 18:30, ora României

Klaus Iohannis a vorbit în cea de-a 12 plenară a Adunarii Generale a ONU. Șeful statului a susținut apoi o intervenție națională în cadrul Reuniunii mondiale a liderilor privind realizarea egalității de gen și capacitatea femeilor.

12062410_1004967229524471_214318148_o

Declarațiile președintelui sunt disponibile aici.

UPDATE 27 septembrie, ora 13, ora României

Astăzi, 27 septembrie, șeful statului va susține intervenția națională în cadrul Reuniunii mondiale a liderilor privind realizarea egalității de gen și capacitatea femeilor, acesta fiind unul dintre liderii mondiali semnatari ai petiției HeForShe, campanie inițiată în 2014 de UN Women. Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 09.00-16.00 (16.00-23.00 ora României), iar alocuțiunea președintelui va avea loc după ceremonia de deschidere condusă de președintele Chinei, Xi Jinping și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Mai multe detalii vor fi disponibile AICI, prin intermediul corespodenței speciale CaleaEuropeana.ro.

UPDATE 27 septembrie, ora 10, ora României

Președintele Klaus Iohannis a avut în marja participării la reuniunea Global Leaders’ Meeting on Gender Equality and Women’s Empowerment (Reuniunea mondială a liderilor privind realizarea egalității de gen și capacitatea femeilor), o întrevedere cu Președintele Republicii Populare Chineze, domnul Xi Jinping.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

UPDATE 26 septembrie, ora 23, ora României

Șeful statului a avut programată o întâlnire cu comunitatea românilor din New York la sediul misiunii permanente a României la ONU, tip de reuniune devenită deja tradiție în cadrul vizitelor oficiale ale lui Klaus Iohannis.

“Vă admir curajul, ați răzbit și v-ați făcut un loc aici, departe de casă. Contez așadar pe voi să fiți partenerii tuturor românilor dornici de transformare, care cred că este posibilă și în România o politică mai curată și o economie mai performantă, pe măsura talentului și potențialului nostru“, le-a spus Klaus Iohannis românilor din SUA.

Mai multe declarații ale președintelui și înregistrarea VIDEO a întâlnirii  sunt disponibile AICI.

UPDATE 26 septembrie, ora 15, ora României

Presedintele Klaus Iohannis se va întâlni, astăzi, la New York, cu președintele Chinei, Xi Jinping. Tot astăzi, de la ora 22, ora României, Klaus Iohannis se va întâlni cu românii din diaspora. Seara, președintele va participa la dineul oferit de premierul Japoniei. (UPDATE: Mai multe detalii sunt disponibile AICI).

UPDATE 25 SEPTEMBRIE, ora 5.00, ora României

global-goals-logo-2Pe 25 septembrie, începând cu ora locală 09.30 (16.30 în România), va avea loc momentul inaugural al summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de Dezvoltare post-2015. Președintele Klaus Iohannis va participa la deschiderea sesiunii și va asista la alocuțiunea Papei Francisc I. (UPDATE: Mai multe detalii găsiți AICI).

În aceeași zi, șeful statului va lua parte la un dejun, începând cu ora locală 12.45 (19.45 în România), cu reprezentanți ai unor companii multinaționale americane prezente sau care doresc să investească în România. Desfășurat sub tema ”American Romanian Investors Dialogue”, evenimentul este organizat de American Romanian Business Council. (UPDATE: Mai multe detalii sunt disponibile AICI).

—-

Urmăriți aici mesajul transmis de Stephen Hawkins, în legătură cu Agenda de Dezvoltare:

UPDATE, 24 septembrie, ora 11.15 (04.15 la New York)

Aeronava prezidențială a sosit la New York, pe aeroportul John Fitzgerald Kennedy, la ora locală 04.15. Corespondentul CaleaEuropeana.ro va furniza detaliile privind agenda președintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului va sta până pe 29 septembrie la New York la lucrările Adunării Generale a ONU, aflată la ceas aniversar: 70 de ani de la înființarea organizației al cărei scop este menținerea păcii și a securității în lume. El va susţine mai multe intervenţii în cadrul reuniunii ONU, cea mai importantă fiind alocuțiunea prin care se va adresa Adunării Generale, alături de ceilalți lideri prezenți la cel mai important eveniment al diplomației onusiene și ale unicei arene globale.

Printre intervențiile sale, se numără și subiectul egalității de gen, Klaus Iohannis fiind unul dintre cei 8 lideri mondiali semnatari ai petiției HeForShe, campanie inițiată în 2014 de UN Women. La New York, președintele va avea mai multe întrevederi şi se va întâlni cu investitori americani şi cu comunitatea de români din SUA.

Preşedintele Klaus Iohannis va avea o reuniune bilaterală și cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, au declarat surse oficiale pentru CaleaEuropeana.ro.

Printre liderii mondiali ce și-au anunțat participarea la Adunarea Generală a ONU, desfășurată în acest an sub motto-ul aniversar ”Strong UN. Better World” se numără Papa Francisc I, președintele Rusiei, Vladimir Putin (prezent după 10 de ani la summit-ul ONU), președintele Chinei, Xi Jinping (aflat la prima participare), președintele francez, Francois Hollande (care după eveniment va vizita o tabără de refugiați din Liban), cancelarul Germaniei, Angela Merkel sau președintele cubanez, Raul Castro. La lucrările Adunării Generale vor lua parte, printre alții, și președintele Consiliului European, Donald Tusk și premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț.

La ONU va fi prezent și președintele SUA, Barack Obama, în calitate de gazdă. Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis se se întâlnească cu omologul său american în marja Adunării Generală. Totodată, într-una din seri, președintele SUA va oferi o recepție, ca de fiecare dată când participă la un summit ONU, la care sunt invitați toți liderii veniți la New York la acest eveniment.

Citiți și LIVE TEXT ora 12.00. Președintele Klaus Iohannis are declarații de presă după adoptarea COTELOR OBLIGATORII la Consiliul JAI și în marja summit-ului UE de astăzi

La declarațiile de presă susținute la Palatul Cotroceni, președintele a susținut că ”ONU sărbătorește 70 de ani de la înființare, iar România marchează 60 de ani de cand a devenit membru. Sunt bucuros că pot să reprezint Romania”. 

Voi participa la invitația președintelui SUA, Barack Obama, la summitul contracarării DAESH/ ISIS, dar și la summitul pentru egalitatea de gen co-organizat de președintele Republicii Chineze și de Secretarul General al ONU. Voi avea și întrevedere bilaterală cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă”, a spus șeful statului, menționând că va avea întâlniri bilaterale cu mai mulți șefi de state și că va comunica și conținutul acelor discuții.

Citiți și Corespondență de la Bruxelles – Summit extraordinar UE – Klaus Iohannis participă la Consiliul European: ”Voi reitera poziția României pentru menținerea unui raport echilibrat între solidaritate și responsabilitate”

În marja deplasării la New York, Klaus Iohannis va participa la Consiliul European extraordinar și informal de la Bruxelles de astăzi (n.r. – 23 septembrie), unde liderii UE urmează să discute votul dat în Consiliul JAI privind cotele obligatorii de refugiați, unde România a votat împotriva acestui mecanism de planificare.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
21 Comments

21 Comments

 1. Pingback: LIVE TEXT ora 12.00. Președintele Klaus Iohannis are declarații de presă după adoptarea COTELOR OBLIGATORII la Consiliul JAI și în marja summit-ului UE de astăzi | caleaeuropeana.ro

 2. Pingback: Klaus Iohannis la ONU. Corespondență Specială de la NEW YORK. Președintele va participa la invitația lui Barack Obama la summitul contracarării DAESH/ ISIS | caleaeuropeana.ro

 3. Pingback: Klaus Iohannis la ONU. Corespondență Specială de la NEW YORK. Președintele se va întâlni la CASA ALBĂ cu vicepreședintele SUA, Joe Biden | caleaeuropeana.ro

 4. Pingback: Corespondență de la Bruxelles – Summit extraordinar UE – Klaus Iohannis participă la Consiliul European după votul privind COTELE OBLIGATORII: ”Voi reitera poziția României pentru menținerea unui raport echilibrat între solidaritate

 5. Pingback: LIVE VIDEO Corespondență de la Bruxelles – Summit extraordinar UE – Klaus Iohannis participă la Consiliul European după votul privind COTELE OBLIGATORII: ”Voi reitera poziția României pentru menținerea unui raport echilibrat între so

 6. Pingback: VIDEO Corespondență de la Bruxelles – Summit extraordinar UE – Klaus Iohannis a propus ca centrele pentru refugiați să fie ale UE și nu ale statelor. Declarațiile lui Iohannis după Consiliul European | caleaeuropeana.ro

 7. Pingback: Klaus Iohannis la ONU. Corespondență Specială de la NEW YORK. Ce cuprinde programul președintelui la Adunarea Generală a ONU | caleaeuropeana.ro

 8. Pingback: Papa Francisc primit de Barack Obama pentru prima dată la Casa Albă: Lupta împotriva schimbărilor climatice nu poată fi lăsată în seama generației viitoare” | caleaeuropeana.ro

 9. Pingback: LIVE VIDEO (ora 17.00) Corespondență de la New York – Klaus Iohannis și Papa Francisc participă la sesiunea de deschidere a Summit-ului ONU | caleaeuropeana.ro

 10. Pingback: Klaus Iohannis, discuții la New York cu American Romanian Business Council: ”Independența energetică și securitatea nu pot fi separate. Energia trebuie să devină un sector competitiv” | caleaeuropeana.ro

 11. Pingback: ONU: Liderii lumii au adoptat la New York cu unanimitatea celor 193 de membri Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 | caleaeuropeana.ro

 12. Pingback: Klaus Iohannis la ONU. Președintele s-a întâlnit la New York cu președintele Adunării Generale ONU și omologul său din Turkmenistan | caleaeuropeana.ro

 13. Pingback: VIDEO Barack Obama a criticat Beijing-ul la reuniunea bilaterală cu omologul său chinez, Xi Jinping: ”Democrația și drepturile omului sunt obiectivul comun al omenirii” | caleaeuropeana.ro

 14. Pingback: LIVEI VIDEO (ora 22.00) Corespondență de la New York. Klaus Iohannis se întâlnește cu DIASPORA | caleaeuropeana.ro

 15. Pingback: LIVE VIDEO CORESPONDENȚĂ din New York. Klaus Iohannis vorbește, duminică, la ONU | caleaeuropeana.ro

 16. Pingback: Klaus Iohannis, întrevedere oficială la New York cu președintele Chinei: România și-a exprimat interesul pentru Noul Drum al Mătăsii | caleaeuropeana.ro

 17. Pingback: FOTO. Klaus Iohannis a vizitat la New York memorialul dedicat victimelor de la 11 septembrie 2001: ”Lumea noastră nu trebuie să mai cadă pradă urii, care răpește vieți și mutilează destine” | caleaeuropeana.ro

 18. Pingback: LIVE VIDEO&TEXT Corespondență. De la New York la Washington: Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă | caleaeuropeana.ro

 19. Pingback: LIVE VIDEO Corespondență de la New York. Președintele Iohannis vorbește din nou la tribuna ONU și participă la summit-ul pe terorism organizat de Barack Obama | caleaeuropeana.ro

 20. Pingback: Klaus Iohannis, întrevedere cu Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU, la New York | caleaeuropeana.ro

 21. Pingback: Reuniune la New York a liderilor statelor rivane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră. Klaus Iohannis: Regiunea „celor trei mări” ar trebui să vizeze integrarea pe scară globală, atât cu Asia Centrală și Africa, cât și cu regiunea euroat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Published

on

Dan Cărbunaru

Liderii PPE se reunsesc, în această săptămână, la Zagreb, unde timp de două zile – miercuri și joi – are loc Congresul popularilor europeni, cea mai importantă forță politică din Uniune.

Singur candidat la poziția de Președinte PPE, polonezul Donald Tusk îl va înlocui pe francezul Joseph Daul. Acesta din urmă va găzdui Congresul, alături de premierul croat Andrej Plenkovic și secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

Pe lângă alegerea noii garnituri de lideri – președinte, 10 vicepreședinți, secretar general și trezorier -, cei peste 2000 de participanți din 40 de țări vor discuta despre soluțiile de combatere a schimbărilor climatice, sprijinirea tinerei generații și despre Balcanii de Vest, zonă care a resimțit din plin efectele veto-ului președintelui francez Emanuel Macron din Consiliul European, care a blocat începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Între delegațiile naționale prezente la Congres se află și cea a Partidului Național Liberal, care va participa cu 30 de delegați, începând cu președintele Klaus Iohannis, președintele PNL și prim-ministrul Ludovic Orban, cei zece eurodeputați din partea PNL și alți 18 delegați naționali.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat deja prezența la Zagreb, unde va sosi a doua zi după dezbaterea organizată de SNSPA în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Urmăriți corespondența noastră de la Zagreb pentru a afla care sunt deciziile luate de liderii PPE și cum va fi reprezentată România.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Galerie FOTO/VIDEO din Bruxelles: Peste 1000 de români așteaptă să voteze la una dintre cele 8 secții de votare din Belgia

Published

on

©️ CaleaEuropeană.ro
Corespondență din Bruxelles

Corespondentul Calea Europeană, directorul Dan Cărbunaru, se află la Bruxelles de unde relatează cele mai proaspete informații privind alegerile pentru Parlamentul European, pe măsură ce acestea vor fi difuzate.

Duminică, sediul Parlamentului European din Bruxelles este transformat într-un uriaș centru de informare, în care aproximativ 1.300 de jurnaliști din țări UE și non-UE vor relata despre alegerile europene, considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, informează Parlamentul European printr-un comunicat.

S-au format cozi deja la secțiile de votare din principalele orașe din Europa. Sute de români așteaptă să-și exercite dreptul la vot. În Bruxelles există 8 secții de votare, iar la secția de votare de pe strada Montoyer peste 1000 de români așteaptă să voteze. În 2 ore s-a avansat maxim 20-30 de metri.  Există și o coadă specială pentru familiile care au venit împreună cu copiii. Coada formată de oameni se întinde deja pe o distanță de 3 străzi, informează jurnalistul Dan Cărbunaru.

UPDATE 26 mai, ora 14:55 

Poliția este prezentă în Belgia pe strada Montoyer din Bruxelles, unde zeci de români împreună cu familiile așteaptă să voteze atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

Cetățenii români, alături de cetățenii din alte 20 de state membre ale Uniunii Europene, își aleg duminică reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani în cadrul unor alegeri europene cruciale ce vor da startul deopotrivă unei schimbări la nivelul de vârf al ierarhiei instituțiilor europene și unui nou ciclu decizional pentru viitorul Uniunii Europene.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citiți și: Alegeri europene 2019: Românii din diaspora au format deja cozi la vot. LISTA COMPLETĂ a celor 441 de secții unde votează românii din străinătate

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul acestor alegeri pe care România le organizează, în premieră, din postura de țară ce asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele PE, Antonio Tajani, reiterează poziția de susținere pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef european, arătând că nu este dispus să facă nicio concesie Consiliului pentru deblocarea negocierilor în favoarea candidatului francez

Published

on

Corespondență Bruxelles

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a reiterat sprijinul instituției pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European într-un moment în care nu se cunoaște data la care vor fi reluate discuțiile eșuate cu Consiliul UE, transmite corespondentul CaleaEuropeană.ro de la Bruxelles.

,,Poziția Parlamentului European este foarte clară: avem un candidat român și pe acesta îl susținem pentru funcția de procuror-șef european”, a răspuns Tajani la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la felul în care s-ar putea soluționa blocajul din procesul de negociere pe această chestiune între Consiliu și Parlament. ,,Dezbaterea rămâne deschisă”, a adăugat acesta fără a indica că PE ar putea face o concesie Consiliului UE, respectiv statelor membre, în favoarea alegerii candidatului francez Jean-Francois Bohnert. 

De altfel, după cea de-a treia rundă de negocieri interinstituționale, care s-a încheiat fără vreun rezultat săptămâna trecută, PE a acuzat Consiliul UE că ,,cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, fiind esențial ca acesta ,,să aleagă un candidat care să facă instituția (Parchetul European n.r.) puternică și credibilă”, afirma Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președintele comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului.

De asemenea, Judith Sargentini (Grupul Verzilor, Olanda), vicepreședintele Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE), declara tot atunci că ,,opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scoate în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. Sargentini punea blocajul apărut în negocierile dintre Parlament și Consiliu pe seama faptului că ,,hărțuirea din partea guvernului român (a Laurei Codruța Kövesi n.r.) a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, care pare acum singurul instrument la îndemâna statelor membre pentru a o bloca pe Kövesi, de altfel, ,,de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post”.

Amintim faptul că cele două comisii, LIBE și CONT au avut un rol esențial în evaluarea celor trei candidați aflați în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. 

Cea de-a patra rundă de negocieri între Parlament și Consiliu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 10 aprilie, însă a fost anulată pe fondul urgențelor prezentate de Brexit. Consiliul UE s-a arătat deschis la continuarea tratativelor săptămâna aceasta, însă Parlamentul European nu a dat curs acestei propuneri, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

,,Parlamentul nu a răspuns la propunerea Consiliului de a continua negocierile. Discuțiile pe actuala legislatură mai pot avea loc maxim până la data de 18 aprilie”, au explicat sursele citate, arătând astfel că în cazul nu care nu se va ajunge la un compromis între cele două instituții, numirea procurorului-șef european va fi amânată până la formarea noii configurații a Parlamentului European. De altfel, chiar Consiliul recunoștea săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că ,,în cazul în care negocierile nu vor fi încheiate până săptămâna viitoare, este probabil ca acestea să fie reluate odată ce noul Parlament intră în funcțiune”.

În orice caz, procurorul-şef trebuie să fie numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma negocierilor, pentru un mandat de șapte ani. Astfel, cele două instituții vor fi nevoite să găsească o cale de a ieși din impas, în condițiile în care co-legislativul european o susține pe Laura Codruța Kövesi, spre deosebire de preferințele Consiliului UE, unde țările membre au optat prin vot secret pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Parchetul European se așteaptă să devină operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Danemarcei care are drept de opt-out asupra chestiunilor ce țin de afaceri interne și justiție și a Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Antonio Tajani a făcut această declarație în cadrul evenimentului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie. 

Continue Reading

Facebook

NATO12 hours ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G717 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA1 day ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL6 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending