Klaus Iohannis, mesaj pentru Europa de la Washington: România va fi unul dintre cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană

România, ca stat-membru al NATO și al Uniunii Europene, este un puternic promotor al legăturii transatlantice, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, la Forumul Global al Comitetului American Evreiesc, acolo unde a primit distincția ”Light Unto Nations” (video și detalii aici). 

FOTO: Administrația Prezidențială

”Trebuie să menținem și să consolidăm puterea sa în fața provocărilor cu care se confruntă atât Europa, cât și Statele Unite. Și Europa și America au nevoie de asta, indiferent dacă vorbim despre relația UE — SUA sau despre ce avem de făcut în NATO. Europa în prezent se confruntă cu multiple crize fără precedent — extremismul, naționalismul, populismul, xenofobia, rasismul, antisemitismul și discriminarea — care ne amenință societățile democratice”, a spus șeful statului.

Citiți și Președintele României, primul lider UE și NATO din Europa de Centrală și de Est ce va fi primit la Washington de Donald Trump

Precizările lui Klaus Iohannis survin într-un cadru în care șeful statului se pregătește să devină vineri primul lider UE și NATO din Europa Centrală și de Est care va fi primit de Donald Trump la Casa Albă. 

Reuniunea dintre Trump și Iohannis va avea loc, însă, într-un context transatlantic relativ complicat după declarațiile recente ale Angelei Merkel. Cancelarul german a subliniat, în două rând, că europenii trebuie să își ia destinul în propriile mâini, chiar dacă a enunțat importanța primordială a relației transatlantice.

Citiți și Klaus Iohannis discută la Washington cu Donald Trump parteneriatul strategic România-SUA

”Împărtășesc aceste gânduri cu dumneavoastră deoarece SUA are nevoie ca UE, ca partener strategic, să fie puternică și unită. Securitatea UE, în sensul cel mai larg, a întregii Europe este foarte relevantă pentru securitatea Statelor Unite. Așa a fost și va fi întotdeauna. În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanție a noastră pentru securitate, libertăți fundamentale și prosperitate”, a punctat Klaus Iohannis.

Soliditatea transatlantică a fost unul dintre subiectele de discuție ale președintelui Klaus Iohannis și la întrevederea cu directorul CIA, Mike Pompeo.

Președintele Klaus Iohannis va reprezenta România la întâlnirea cu Donald Trump din postura țării care alocă din anul 2017 2% din PIB pentru Apărare și nu numai. România găzduiește elemente ale scutului antirachetă al NATO și al SUA în Europa, înființează alături de partenerii din NATO brigada multinațională de la Craiova și găzduiește importante exerciții militare aliate (cel mai mare exercițiu NATO din acest an – Noble Jump 2017 – se desfășoară în România).

Mai mult, România este în același timp un susținător puternic al unei Uniuni Europene incluzive și unitare în fața tuturor provocărilor (vezi Declarația UE de la Roma), dar și al relației transatlantice prin prisma parteneriatului strategic cu Statele Unite.

.

One Response to Klaus Iohannis, mesaj pentru Europa de la Washington: România va fi unul dintre cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană

  1. Mircea Scurtu 07/06/2017 at 15:00

    Avem Presedinte!!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.