Kovesi atrage atenția Guvernului să se grăbească cu OUG de modificare a codurilor penale

kovesiComentând concluziile raportului MCV, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, atrage atenția și asupra dificultăților pe care le vor întâmpina procurorii anticorupție dacă Guvernul nu repară situația prin ordonanță de urgență.

Kovesi a comentat că Raportul CE face o analiză obiectivă a situației juridice din România, potrivit EVZ.ro.

Totodată, șeful DNA avertizează Ministerul Justiției că trebuie să dea mai repede ordonanța de urgență prin care să fie modificate prevederile care pun piedici justiției. “Există câteva dispoziții în noul Cod de procedură penală care vor îngreuna activitatea procurorilor DNA. Noi am găsit soluția, am propus-o Ministerului Justiției și așteptăm ca prin ordonanța de urgență a guvernului, să fie însușite și adoptate. Până acum în mod oficial nu am primit nici un răspuns din partea Ministerului Justiției”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru EVZ.

Șeful DNA a mai arătat că propunerile DNA și DIICOT au fost trimise la Ministerul Justiției încă din octombrie 2013, dar până în prezent procurorii nu au primit nici un răspuns din partea ministrului Robert Cazanciuc.

“Propunerile noastre au fost făcute în oct 2013. Sper ca această ordonanță să intre în vigoare cât mai repede! Să nu uităm că în mai puțin de două săptămâni noile coduri penale vor intra în vigoare. Or, dacă avem ordonanță de urgență care modifică noile coduri, este extrem de important ca și cei care vor aplica aceste coduri să aibă timp să citească noile dispoziții, pentru a putea fi aplicate. Este extrem de dificil să dai o ordonanță de urgență astăzi și mâine sau peste două zile, când codul intră în vigoare, să ai pretenția ca magistrații să-și fi însușit foarte bine dispozițiile noi, să le poată aplica în așa fel încât să nu existe interpretări diferite!”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.