Kurzii din Irak au început astăzi să voteze în cadrul referendumului istoric pentru independență

Kurzii din Irak au început luni să voteze pentru independența lor, în cadrul unui referendum istoric care ar urma să deschidă șansele unui stat pentru care aceștia luptă de aproape un secol, conform corespondeților AFP, citat de Agerpres.

În total, 12.072 secții de vot au fost deschise la ora locală 08.00 (05.00 GMT) și se vor închide la 18.00 (15.00 GMT), pentru a le permite celor 5.375.000 de persoane înscrise pe liste să se pronunțe.

Diaspora kurdă a început să voteze electronic pe 23 septembrie, consultarea urmând să se încheie luni. Potrivit comisiei electorale, circa 150.000 de kurzi și-au exprimat opțiunea din străinătate.

Statele vecine precum Turcia sau Iran, îngrijorate de faptul că minoritățile kurde di ninteriorul granițelor lor ar putea să urmeze exemplul, au amenințat că vor recurge la represalii.

Consultarea populației, care apare într-un context tensionat între Bagdad și Erbil, este așteptată să producă rezultate clare în favoarea independenței și să îi asigure liderului kurd Masud Barzani un mandat pentru a negocia secesiunea Kurdistanului, zonă bogată în resurse petroliere, cu guvernul de la Bagdad și cu statele vecine.

Kurzii, împărţiţi în Irak, Siria, Iran şi Turcia, nu au acceptat niciodată Tratatul de la Lausanne din 1923, care i-a privat de un stat independent și care anula prevederile Tratatului de la Sevres, semnat în 1920 de Imperiul Otoman și care punea bazele Turciei moderne sub comanda lui Mustafa Kemal Ataturk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.