La Muzeul Naţional al Satului, Catedra Internaţională “JEAN BART” omagiază Defileul Dunării

La finalul desfăşurării celei de-a doua ediţii a Forumului Anual Dunărean la Bucureşti (28-29 octombrie 2013), Catedra Internaţională Onorifică „JEAN BART” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD) a organizat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” un eveniment cultural-artistic, care a fost onorat de Ambasadorul Austriei, E.S. Dr. Michael SCHWARZINGER, potrivit unui comunicat remis redacției.

MuzeulSatului

În debutul întâlnirii, Coordonatorul General CIO-SUERD, Dl Sever AVRAM, a făcut o informare pe scurt asupra rezultatelor Forumului, considerat a fi un succes în sine prin faptul că a fost găzduit de România. Din unghiul mediului academic şi al reprezentanţilor societăţii civile, a reieşit încă o dată că există suficiente surse de finanţare pentru toate marile proiecte dunărene, dar că este necesară o mult mai strânsă coordonare la nivel pan-european şi naţional, cât şi o prioritizare sporită, după cum au reliefat cu ocazia lucrărilor atât Comisarul European Dacian CIOLOŞ, cât şi Vice-Prim Ministrul Guvernului României, Dl Liviu DRAGNEA. De altfel, vorbitorul a şi subliniat rolul important pe care îl va avea de jucat Banca Europeană de Investiţii (BEI), care a şi decis să aloce o suplimentare de 60 miliarde euro pentru perioada următoare, urmând în mod sintetic preceptul enunţat de Vice-Preşedintele BEI, Dl Mihai TĂNĂSESCU, prezent la lucrări: „lending, blending, advising”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, a fost prezentată publicului iniţiativa creării Platformei Comunităţilor Locale Riverane Dunării (CLDR) şi, în acest context, lansarea noului Centru Zonal de Competitivitate şi Training ce a avut loc în Oraşul Hârşova la finele săptămânii trecute. Aceste centre sunt „agenţii de leadership intelectual” care vor forma în cele din urmă o structură naţională, aptă să capteze şi să gestioneze eficient resursele financiare şi umane destinate relansării economice a sub-regiunilor dunărene prin noua Strategie UE.

În prezenţa unor oaspeţi de marcă, precum Preşedintele Universităţii Europei de Sud-Est Lumina, Prof. Dr. Huseyin PADEM, a Secretarului General al Fundaţiei GIEDD, A.S. Prinţul Mihai de LAUFENBURG şi a gazdelor evenimentului, reprezentate de Dna Conf. Dr. Paula POPOIU, Directorul General al Muzeului Naţional al Satului, a avut loc prezentarea expoziţiei virtuale de fotografie artistică a tânărului Flavius DRÎGĂ, elev al Liceului „Traian Lalescu” (Orşova), dedicată patrimoniului natural şi urbanistic al zonei adiacente Golfului Cernei, între Porţile de Fier şi Defileul Dunării. Lucrările prezentate pe o coloană sonoră inspirată de compozitorul Eugen DOGA s-au bucurat de un deosebit succes din partea participanţilor, care şi-au exprimat interesul pentru ca această expoziţie să fie reeditată şi cu prilejul ediţiei viitoare a Nopţii Muzeelor. În încheiere, participanţii au avut ocazia să deguste mezeluri din zona Debrecen din Ungaria, precum şi cafele din gama Dallmayr, oferite de UNI-MARKET, conchide sursa.

Informaţii suplimentare privind activităţile CIO-SUERD pot fi consultate pe siteul: www.houseofeurope.ro/SUERD/CIO-SUERD.html sau contactand Secretariatul la: info@houseofeurope.ro sau tel./fax: 021.2304997.

Sursa: Comunicat de presă

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.