Connect with us

U.E.

La un an de la atentatele de la Paris, Uniunea Europeană a prezentat ambițiosul plan pentru Apărare: ”Un pas spre autonomie strategică”

Published

on

Uniunea Europeană mai face încă un pas spre consolidarea poziției sale în domeniul apărării europene: miniștrii Afacerilor Externe și ai Apărării din țările UE au agreat planul de implementare în domeniul securității și apărării, document cheie care permite trecerea de la ”viziunea” din Strategia Globală UE la acțiune și pe care Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, l-a prezentat Consiliului Afaceri Externe. Planul, care ar permite pentru prima dată trimiterea unor forțe de reacție rapidă în afara teritoriului UE, urmează a fi prezentat șefilor de stat și de guvern la Consiliul European din decembrie.

Deși contextualizat de presa europeană cu evoluțiile din SUA – alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA și incertitudinea privind angajamentul său transatlantic – , planul prezentat ar fi fost dezbătut și agreat indiferent de rezultatele scrutinului prezidențiale de peste Ocean, a argumentat Federica Mogherini, șefa diplomației europene.

Am început acest proces înainte de alegerile din SUA și am fi discutat acest document indiferent de rezultate”, a spus aceasta într-o declarație de presă.

Planul de implementare fixează un nou Nivel de Ambiție pentru securitatea și apărarea Uniunii Europene și concentrat pe trei priorități, conform unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă:

1) Să permită Uniunii Europene să răspundă mai cuprinzător, mai rapid și mai decisiv la adresa crizelor și conflictelor externe;

2) Să intensifice mai departe capacitățile de apărare și de securitate ale partenerilor UE;

3) Să consolideze capacitatea Uniunii Europene în protejarea cetățenilor europeni printr-o acțiune coerentă și integrată în securitatea internă și cea externă.

Pentru mulți europeni, securitatea este o prioritate de top astăzi. Suntem mult mai în siguranță și mai puternici atunci când lucrăm împreună, ca o Uniune adevărată. Nu este momentul pentru discuții teoretice și abstracte despre discuția europeană. Planul este despre a face lucruri concrete imediat și împreună”, a indicat Federica Mogherini la finalul reuniunii extinse a celor 56 de miniștri europeni, făcând referire la planul care este pus pe agenda europeană la un an distanță de când Franța a invocat clauza de asistență mutuală cuprinsă la Articolul 42(7) din Tratatul de la Lisabona și după mai puțin de patru luni de la prezentarea Strategiei Globale a UE.

Propunerea integrală a Înaltului Reprezentant UE este disponibilă aici

Concluziile Consiliului UE cu privire la Planul de Implementare în domeniul securității și apărării

Acțiunile concrete descrise în acest plan – îmbunătățirea capacității de reacție rapidă a UE în domeniul crizelor, consolidarea coordonării între structurile militare și civile, crearea unui mecanism coordonat de revizuire anuală a cheltuielilor pentru apărare și explorarea potențialului unei cooperări structurate între statele membre în domeniul securității și al apărării – reprezintă o parte a unui pachet mai larg ce include Planul de Acțiune pentru Apărare Europeană al Comisiei Europene și este în deplin acord cu Declarația Comună UE-NATO de la summitul NATO de la Varșovia.

aparare ueRevitalizarea grupurilor de luptă ale UE și o unică formă de cooperare permanentă structurată. Bugetul Agenției Europene pentru Apărare crește pentru prima oară în ultimii 6 ani

Printre cele mai importante aspecte ale deciziei adoptate de miniștri se numără și revitalizarea PESCO – cooperarea permanentă structurată, prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și care permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor. Însă, printre acțiunile propuse de acest plan, miniștrii au agreat să ia în calcul o cooperare permanentă structurată unică și incluzivă. Această idee ar putea contrabalansa abordarea de tipul ”celor două viteze”.

Grupurile de luptă ale UE, care există deja de 10 ani, ar urma să devină un nucleu al ”capabilităților multifuncționale civile și militare”, într-un demers care să transforme misiunile desfășurate sub Politica de Securitate și de Apărare Comună în acțiuni credibile în domeniul gestionării crizelor.

Potrivit lui Mogherini, guvernele statelor membre UE sprijină utilizarea unor grupuri de luptă cu efective de câte 1500 de militari, care sunt operaționale din 2007 dau nu au fost încă trimise în misiuni. 

Până la mijlocul anului 2017, Uniunea Europeană urmează să prezinte propuneri adiționale care să consolideze caracterul relevant și utilizabil al instrumentelor de reacție rapidă ale UE, inclusiv grupurile de luptă, care urmează a fi finanțate de la bugetul Uniunii Europene. În acest context, Federica Mogherini a anunțat că pentru prima oară din 2010 încoace, bugetul Agenției Europene de Apărare va crește.

”Este o creștere simbolică. Bugetul va fi de 31 de milioane de euro pentru anul 2017”, a adăugat aceasta.

Un prim centru de comandă: Planificare civil-militară la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă

La reuniunea de la Bruxelles s-a decis, de asemenea, adaptarea structurilor de management al crizelor existente la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă, pentru a permite optimizarea procesului de planificare civil-militară. Cu alte cuvinte, utilizarea instrumentelor UE de reacție rapidă – grupurile de luptă – pentru misiunile civile și militare realizate sub egida PSAC vor fi coordonate de către SEAE.

Cooperarea cu NATO: implementarea Declarației Comune de la Varșovia

Prezent la a doua zi a reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE – sub formula miniștrilor Apărării – secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a menținut linia consemnată în mai multe rânduri: sporirea angajamentelor bugetare în dimensiunea apărării de către țările UE este în beneficiul tuturor, inclusiv al Alianței.

”Un lucru bun este că observăm acum că europenii sunt efectiv în curs de a investi mai mult în apărare”, a spus acesta el, făcând referire la schimbarea de leadership din SUA și incertitudinea cu privire la viziunea lui Donald Trump față de NATO.

Pe de altă parte, concluziile Consiliului cu privire la Planul de Implementare din domeniul securității și al apărării subliniază faptul că NATO rămâne ”fundația apărării colective pentru țările sale membre” și conferă implementării Declarației Comune UE-NATO un rol important în consolidarea apărării europene.

Reamintim că 22 de state europene sunt membre în ambele organizații, care au convenit în cadrul Declarației Comune semnate la Varșovia că implementarea acesteia în spiritul sinergiei și al cooperării se bazează pe ”respectul total față de autonomia decizională a ambelor organizații, fără să aducă prejudicii caracterului specific al politicii de securitate și de apărare al tuturor țărilor UE”. 

Planul de Implementare în domeniul securității și apărării și legătura cu alegerile din SUA

Contextualizat de presa europeană cu evoluțiile din SUA – alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA și incertitudinea privind angajamentul său transatlantic – , planul prezentat de Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, este un angajament asumat încă de la precedenta reuniune a Consiliului Afaceri Externe – din 17 octombrie: ”Un plan de implementare ambițios și realist va fi pregătit pentru Consiliul Afaceri Externe (inclusiv în dimensiunea miniștrilor apărării) din noiembrie 2016 și pentru Consiliul European din decembrie 2016”.

Federica Mogherini a explicat că acest plan ar fi fost prezentat indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA.

Am început acest proces înainte de alegerile din SUA și am fi discutat acest document indiferent de rezultate”, a spus aceasta într-o declarație de presă.

Ce spun miniștrii de Externe și ai Apărării din țările UE

Planul pentru o mai mare cooperare militară europeană a fost puternic susținut de Germania, Franța și Italia, state fondatoare UE, dar și parteneri importanți ai Statelor Unite.

”Un pas spre autonomie strategică”, a considerat ministrul Apărării din Franța, Jean Yves Le Drian, care a fost completat de omologul său italian, Roberta Pinotti: ”Dacă Europa reușește să meargă cu aceeași viteză, va fi nemaipomenit”.

Șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault a punctat că ”natura incertă a lumii nu a început cu legerea lui Donald Trump. Există un risc de izolaționism, ceea ce nu va fi un lucru bun nici pentru SUA nici pentru întreaga lume”.

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat presei că “în loc să visăm la o armată europeană, cea mai bună abordare a președinției Trump este, pentru europeni, sporirea propriilor cheltuieli de apărare”.

Pe de altă parte, șeful diplomației britanice, Boris Johnson a arătat că ”este foarte important atunci când configurezi aceste structuri UE ca ele să fie complementare cu NATO. Nu trebuie să subminăm structura fundamentală de securitate care a avut grijă de noi timp de 70 de ani”

În ceea ce privește optica Germaniei, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, și-a menținut linia declarațiilor publice din ultima săptămână: națiunile europene trebuie să își sporească bugetele apărării.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

Poziția României

La reuniunea de la Bruxelles, la care participă în cea de-a doua zi și secretarul general al NATO, România a fost reprezentată de șeful diplomației, Lazăr Comănescu, și ministrul Apărării, Mihnea Motoc. 

Lazăr Comănescu s-a pronunţat în favoarea unui proces de implementare gradual, care să reflecte într-un mod ambiţios și pragmatic interesele tuturor statelor membre, conform unui comunicat MAE. Acesta a punctat, de asemenea, importanţa unei abordări din partea UE care să fie complementară cu priorităţile şi activităţile NATO, inclusiv prin implementarea Declarației comune UE-NATO de la Varșovia.

Mihnea Motoc a pledat pentru ca industria românească de apărare şi sectorul de cercetare tehnologică să aibă  şanse de dezvoltare în peisajul european. „Ne vom asigura, împreună cu reprezentanţii Ministerului Economiei, că operatorii economici români, mai ales întreprinderile mici şi mijlocii, start up-urile, vor valorifica această şansă”, a declarat acesta, conform unui comunicat MApN.

Planul de Implementare pentru Securitate și Apărare va fi prezentat reuniunii Consiliului European din decembrie 2016.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Miniștrii de Externe din țările NATO pregătesc summitul de anul viitor, primul pentru Donald Trump. Cooperarea NATO-UE, cel mai important subiect de pe agendă | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eugen Tomac

Președinta Parlamentului European, prezentă, la invitația lui Eugen Tomac, la inaugurarea unei expoziții fotografice dedicate R. Moldova

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a fost prezentă astăzi, 29 noiembrie, la inaugurarea expoziției fotografice “Drumul european al Republicii Moldova”, de la Bruxelles, la invitația eurodeputatului Eugen Tomac, se arată într-o postare a acestuia.

„Parcursul european al Republicii Moldova, pas cu pas, se vede astăzi, în imagini, la Parlamentul European de la Bruxelles. Sunt profund onorat că președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a acceptat invitația mea de a participa la festivitatea de deschidere a expoziției. Îi mulțumesc pentru cuvintele calde adresate românilor prezenți, dar mai ales pentru sprijinul, ajutorul și implicarea sa în procesul deloc ușor al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a transmis Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, expoziția a fost organizată în săptămâna în care sărbătorim Ziua Națională a României „pentru a arăta din nou sprijinul total și necondiționat pe care îl oferim Republicii Moldova”.

„Îi mulțumesc cu acest prilej domnului Siegfried Mureșan, Președintele Delegației Parlamentare Uniunea Europeană – Republica Moldova pentru sprijin și participarea la acest eveniment inedit. Îi mulțumesc cu precădere domnului Președinte Traian Băsescu care a militat, în calitate de șef al statului român, pentru apropierea celor două state românești și a reușit. Iar astăzi continuă să promoveze perspectiva europeană a R. Moldova în Parlamentul European. Îi sunt recunoscător și doamnei ambasador Daniela Morari, șefa misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, pentru că a dat curs invitației noastre și ne-a împărtășit câteva gânduri”, a mai scris eurodeputatul român.

Această expoziție a fost organizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale Republicii Moldova prin implicarea directă a directorului instituției, Igor Cașu.

„Imaginile de arhivă din anii procesului de desprindere de URSS sunt un adevărat tezaur și mă bucur că am reușit împreună să mai facem un pas spre apropierea ținutului minunat de dincolo de Prut de Europa, de România!”, a subliniat, la final, Eugen Tomac.

Continue Reading

U.E.

Josep Borrell subliniază nevoia de a evita ”capcanele mercantilismului” în relația cu regiunea Indo-Pacifică: Avem nevoie de o abordare care să acopere și dimensiunea de securitate

Published

on

© European Union, 2022

Trebuie să evităm ”capcanele mercantilismului”, crezând că regiunea Indo-Pacifică este ”departe”, concentrându-ne astfel ”doar pe comerț și investiții”, a atras atenția Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, la Forumul Indo-Pacific, desfășurat la Bruxelles, completând că este nevoie ”de o abordare strategică a UE care să acopere atât dimensiunea economică, cât și pe cea de securitate”.

Acesta a punctat trei mesaje esențiale, și anume: nevoia unui angajament mai solid din partea UE în Indo-Pacific, în special în domeniul securității; dezvoltarea unui rol și a unei oferte distinctive, în contextul în care există ”o bătălie a ofertelor” în derulare; menținerea unui dublu sens în relațiile dintre UE și regiunea Indo-Pacifică, fiind vorba despre ”ce putem face împreună într-o lume periculoasă”.

”Când discut despre rolul UE cu partenerii din regiune, simt trei percepții: 1. sprijinul nostru puternic pentru Ucraina a fost bine primit de prietenii noștri care gândesc la fel. Iar din partea celorlalți, cred că am primit un respect reținut. Oamenii văd că se conturează o Europă mai geostrategică. Una care este mai puțin naivă, gata să plătească prețul pentru a apăra principiile fundamentale de securitate. Mulți asiatici apreciază acest lucru. 2. Cu toate acestea, partenerii doresc, de asemenea, ca noi să acordăm mai multă atenție consecințelor invaziei Rusiei în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică și impactul economic. Unii ne acuză că avem standarde duble sau că nu acordăm suficientă atenție altor conflicte. 3. Unii cred că atenția noastră asupra Indo-Pacificului va avea de suferit din cauza atenției noastre intense asupra Ucrainei. Permiteți-mi să subliniez nu putem și nu vom face acest lucru”, a dat asigurări Josep Borrell. 

Acesta este conștient de expansiunea în creștere a Chinei în regiune, Borrell completând că Beijingul ”nu poate fi privit dintr-un singur unghi”, relațiile UE cu China fiind ”complexe”.

”Trebuie să ne facem propriile <<teme>>. Adică trebuie să ne sporim propria noastră reziliență și să evităm dependențele excesive”, a recunoscut oficialul european.

Făcând trimitere la cel de-al doilea punct, și anume ”Europa ca actor cu rol și ofertă distincte”, Josep Borrell a constatat că ”principala tendință strategică din regiune este competiția strategică dintre SUA și China: securitatea, tehnologiile înalte și poziția de lider regional”.

”Trebuie să fim clari cu privire la poziția UE, apărându-ne propriile puncte de vedere și interese. Dar nu suntem echidistanți. Într-adevăr, distanța geografică de la Bruxelles la Washington este mai mică decât cea de la Bruxelles la Beijing. Dar nu este vorba de o chestiune de distanță geografică, ci de o chestiune de distanță politică.  Din punct de vedere politic, împărtășim cu SUA un sistem politic bazat pe democrație, responsabilitate, drepturi individuale și piețe deschise. China, între timp, își înăsprește politica externă. (…) O prioritate importantă pentru strategia noastră (n.r. pentru regiunea Indo-Pacifică) este intensificarea cooperării cu prietenii noștri cu opinii similare. Acesta este motivul pentru care am stabilit mai multe dialoguri strategice cu partenerii noștri cheie, inclusiv cu Japonia”, a amintit Înaltul Reprezentat al UE.   

Cât privește ultimul punct, și anume o cooperare cu dublu sens între UE și Indo-Pacific, oficialul european a recunoscut că ”aceasta este o regiune în care marile puteri au tendința de a se implica și de a le forța mâna partenerilor lor”.

”Noi, ca Uniune, nu acționăm astfel – și cred că acest lucru este apreciat.  Dar trebuie să realizăm că, în Asia, stabilirea de relații necesită timp. Iar prezența este esențială. Așadar, trebuie să investim mai mult timp pentru a face acest lucru.  De asemenea, trebuie să realizăm că europenii au la fel de multe de primit și de învățat de la regiunea Indo-Pacifică pe cât avem noi de oferit. Multe soluții pentru viitorul nostru sunt deja concepute și testate în această regiune.  De aceea, ar trebui să ne ascultăm mai mult partenerii”, a mai spus Borrell.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE au prezentat la mijlocul lunii septembrie a anului trecut o comunicare comună privind Strategia UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacifică, axată pe șase domenii de acțiune: prosperitate durabilă și favorabilă incluziunii; tranziția ecologică; guvernanța oceanelor; guvernanța și parteneriatele digitale; conectivitate; securitate și apărare; securitate umană.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Strategia europeană privind dronele 2.0, adoptată de Bruxelles, stabilește o viziune pentru dezvoltarea pieței europene a dronelor

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a adoptat, marți, Strategia europeană privind dronele 2.0, care stabilește o viziune pentru dezvoltarea ulterioară a pieței europene a dronelor, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Aceasta se bazează pe cadrul de siguranță al UE pentru operarea și stabilirea cerințelor tehnice ale dronelor, care este cel mai avansat din lume. Noua strategie stabilește modul în care Europa poate continua operațiunile comerciale la scară largă cu drone, oferind în același timp noi oportunități în acest sector.

De la locuri de muncă la noi soluții de mobilitate

Datorită cadrului de reglementare cuprinzător al UE, dronele au zburat în siguranță sute de mii de ore pe cerul Europei, de exemplu pentru a supraveghea infrastructura, a monitoriza deversările de petrol sau a preleva probe de sol. Proiectele privind utilizarea dronelor pentru livrări medicale aeriene, transportul de probe medicale între serviciile de sănătate înregistrează, de asemenea, progrese bune. Punerea în aplicare a “spațiului U” în ianuarie 2023, un sistem european unic în lume pentru gestionarea în siguranță a traficului de drone, va pune bazele unor operațiuni sporite.

Înainte de a avansa cu aceste tehnologii inovatoare, Comisia dorește să se asigure că societatea sprijină dronele. Prin urmare, pentru a răspunde preocupărilor legate de zgomot, siguranță și confidențialitate, strategia solicită municipalităților naționale, regionale și locale să se asigure că serviciile de utilizare a dronelor sunt aliniate la nevoile cetățenilor.

Strategia preconizează că următoarele servicii bazate pe drone vor face parte din viața europeană până în 2030:

  1. Serviciile de urgență, cartografierea, imagistica, inspecția și supravegherea în cadrul legal aplicabil cu ajutorul dronelor civile, precum și livrarea urgentă de loturi mici, cum ar fi eșantioanele biologice sau medicamentele.
  2. Servicii inovatoare de mobilitate aeriană, cum ar fi taxiurile aeriene, care oferă servicii regulate de transport pentru pasageri, inițial cu un pilot la bord, dar cu scopul final de a automatiza complet operațiunile.

Descătușarea potențialului pieței și al serviciilor cu drone din UE necesită identificarea unor componente tehnologice esențiale, cum ar fi inteligența artificială, robotica, semiconductorii și serviciile spațiale și telecomunicațiile mobile ale UE. Acest lucru va ajuta UE să construiască un sector al dronelor inovator și competitiv, reducând dependențele strategice.

Strategia identifică, de asemenea, domenii pentru sinergii între dronele civile și cele de apărare, precum și pentru creșterea capacităților de contra-dronă și a rezilienței sistemului.

19 acțiuni pentru piața dronelor de mâine

Comisia va lansa acum lucrările privind cele 19 acțiuni emblematice operaționale, tehnice și financiare ale strategiei, pentru a crea un mediu de reglementare și comercial adecvat pentru spațiul aerian și piața dronelor de mâine:

  1. Adoptarea unor norme comune de navigabilitate și a unor noi cerințe de formare pentru piloții de aeronave cu decolare și aterizare verticală la distanță și eVTOL (aeronave electrice cu decolare și aterizare verticală cu echipaj).
  2. Finanțarea creării unei platforme online pentru a sprijini părțile interesate la nivel local și industria care implementează mobilitatea aeriană inovatoare durabilă.
  3. Elaborarea unei foi de parcurs strategice privind tehnologia dronelor pentru a identifica domeniile prioritare de cercetare și inovare, pentru a reduce dependențele strategice existente și a evita apariția altora noi.
  4. Definirea criteriilor pentru o etichetă voluntară pentru drone aprobată în materie de securitate cibernetică.

Această activitate va pregăti terenul pentru operațiuni comerciale la scară largă și va asigura că Europa beneficiază de sinergiile dintre utilizarea civilă, de securitate și militară a dronelor și a tehnologiilor conexe, inclusiv a soluțiilor de combatere a dronelor.

 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL12 mins ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

REPUBLICA MOLDOVA19 mins ago

R. Moldova: Nicolae Ciucă a discutat cu Natalia Gavrilița despre sprijinul suplimentar al României pentru asigurarea energiei în această iarnă

NATO49 mins ago

Reuniunea NATO de la București: Bogdan Aurescu și Mélanie Joly au stabilit că România și Canada vor ridica relația bilaterală la nivel de Parteneriat Consolidat

NATO1 hour ago

Jens Stoltenberg, după prima zi a reuniunii miniștrilor de externe NATO de la București: Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi

CHINA2 hours ago

China caută să își intensifice legăturile energetice cu Rusia. Sunt așteptate noi măsuri din partea G7 cu privire la exporturile de petrol rusesc

Eugen Tomac2 hours ago

Președinta Parlamentului European, prezentă, la invitația lui Eugen Tomac, la inaugurarea unei expoziții fotografice dedicate R. Moldova

U.E.3 hours ago

Josep Borrell subliniază nevoia de a evita ”capcanele mercantilismului” în relația cu regiunea Indo-Pacifică: Avem nevoie de o abordare care să acopere și dimensiunea de securitate

NATO3 hours ago

Miniștrii de externe din NATO au adoptat Declarația de la București, “aproape de țărmul Mării Negre, reafirmând deciziile summitului din 2008” privind aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei

NATO3 hours ago

Klaus Iohannis: Este pentru prima dată când R. Moldova participă la o reuniune ministerială NATO, iar această premieră are loc la București

NATO3 hours ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

INTERNAȚIONAL12 mins ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO3 hours ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO4 hours ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO6 hours ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

ROMÂNIA9 hours ago

Antony Blinken, alături de Nicolae Ciucă la aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA: Avem o alianță de neclintit, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale

NATO12 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO1 day ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

Team2Share

Trending