Lagarde către Grecia: Ar trebui să vă ajutaţi singuri plătindu-vă impozitele. Reacţia oficialilor eleni: “Îi cerem să-şi reconsidere declaraţiile”

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a cerut grecilor să înceapă să-şi plătească impozitele, adăugând că, de pildă, copiii săraci ai Africii au mai mare nevoie de ajutor.

Ar trebui să se ajute ei înşişi plătindu-şi toate impozitele“, a explicat Lagrade, într-un interviu pentru „The Guardian”, potrivit Adevarul.ro.

Într-un interviu fără compromisuri acordat publicaţiei britanice, Lagarde a insistat că a venit timpul ca Grecia să plătească şi a afirmat foarte clar că FMI nu are intenţia să atenueze termenii programului de austeritate.

Lagarde a spus, cu cel mai direct limbaj din ultimii doi ani şi jumătate de criză, că părinţii greci trebuie să îşi sume responsabilitatea, în cazul în care copiii lor sunt afectaţi de reducerea cheltuielilor.

Întrebată dacă poate să nu se gândească la mamele din Grecia care nu au acces la moaşe sau la pacienţii care nu pot obţine medicamente vitale, Lagarde a replicat că mai mult se gândeşte la copiii din Africa.

Mă gândesc mai mult la copilaşii de la o şcoală dintr-un sătuc din Niger, care au acces la învăţătură două ore pe zi, împărţind câte trei un scaun şi care sunt doritori să aibă o educaţie. Mă gândesc tot timpul la ei, pentru că au mai multă nevoie de ajutor decât oamenii din Atena“, a spus şefa FMI.

“În privinţa Atenei, mă gândesc mereu la toţi acei oameni care încearcă să eludeze fiscul“, a spus ea, adăugând că se gândeşte la fel atât la grecii privaţi de serviciile publice cât şi la cetăţenii care nu îşi plătesc taxele.

Întrebată dacă afirmă, în esenţă, că grecii şi alţi europeni s-au simţit bine iar acum a venit timpul să plătească, Lagarde a răspuns “exact”.

Imediat, pe Facebook au apărut mii de comentarii acide. Au reacţionat şi politicienii, aflaţi din nou în campanie electorală pentru legislativele din 17 iunie. Liderul socialiştilor (PASOK), Evangelos Venizelos, a acuzat-o pe Lagarde că „a umilit poporul grec”, scrie „Le Point”. „Îi cer să-şi reconsidere declaraţiile”, a avertizat Venizelos.

Sursa: Mediafax.ro, Adevarul.ro

Foto: mfm-a-roda.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.