Lansare volum CRPE, “The EU Approach to Justice Reform in Southeastern and Eastern Europe”

Potrivit unui comunicat transmis catre Calea Europeana, Centrul Roman de Politici Europene a lansat la Bruxelles volumul ”The EU Approach to Justice Reform in Southeastern and Eastern Europe” in cadrul unei audieri publice la Parlamentul European. Audierea a fost co-organizata de europarlamentarii Monica Macovei (Romania), Ingeborg Graessle (Germania), Mariya Nedelcheva (Bulgaria) si Tadeusz Zwiefka (Polonia), bucurandu-se de prezenta a numerosi oficiali si experti din partea Comisiei Europene, Parlamentului European si din tarile care fac obiectul raportului CRPE: Romania, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Serbia, Croatia si Macedonia.

Raportul CRPE analizeaza o serie de indicatori in cele sapte tari si trage concluzii comparative care ar trebui utilizate de Uniunea Europeana in monitorizarea tarilor candidate si a celor recent intrate in Uniune.

Cateva dintre principalele concluzii comparative:

·         Exista o tendinta de a crea institutii specializate anticoruptie, atat in vechile tari membre, cat si in Europa de Est. Exista structure specializate de  parchet anticoruptie in Serbia, Moldova, Macedonia, Croatia si Romania. Ele nu sunt la fel de performante, aceasta depinde foarte mult de modul de numire si de control al acestor institutii.

·         Modelul de control parlamentar (Republica Moldova) este unul deficitar. ANI si DNA din Romania reprezinta institutii performante, comparandu-le cu omoloagele lor din tarile analizate.

·         In toate aceste tari, imunitatile sunt abuzate de catre politicieni si de catre alti oficiali. Comisia Europeana cere in mod constant limitarea imunitatilor, iar aceasta tendinta trebuie sa continue.

·         Aceste tari au introdus declaratii de avere si interese, dar in destule cazuri aceste declaratii nu sunt nici comprehensive, nici publice. Modelul romanesc cu declaratii amanuntite, publice si cu o institutie de control este unul bun si trebuie promovat de catre UE si in alte tari.

·         In majoritatea tarilor analizate (singura exceptie fiind Ucraina) exista consilii judiciare care guverneaza magistratura (cum este Consiliul Superior al Magistraturii in Romania). Aceste consilii au fost promovate de Uniunea Europeana, care sustine independenta magistraturii. Totusi, aceste Consilii au dezamagit in toate tarile. Simpla independenta nu asigura neaparat eficienta si responsabilitatea. Studiile de caz realizate de CRPE in aceasta privinta arata ca in fiecare tara apar scandaluri de coruptie si tendinta de a actiona ca un sindicat, mai degraba ca o institutie de conducere a sistemului judiciar.

·         Raportul CRPE recomanda ca reforma judiciara sa fie introdusa in procesul de negociere cu statele candidate chiar de la inceput si sa continue si dupa aderarea la UE. Din acest punct de vedere, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este un model care trebuie urmat.

Volumul CRPE, cuprinzand sapte rapoarte de tara si un capitol comparativ a fost scris de o echipa de sase experti de tara, coordonati de Cristian Ghinea si Laura Stefan, autorii capitolului comparativ. Cartea, in format pdf, poate fi descarcata de aici:

http://www.crpe.ro/library/files/eu_approach_to_justice_reform_in_southeastern_and_eastern_europe.pdf

Audierea publica din Parlamentul European poate fi ascultata aici:

http://www.crpe.ro/library/files/epp-ed_2011-11-09_12h34m27s_bxl_jan_6q1_or_(1).mp3

Proiectul CRPE a fost finantat de German Marshall FundKonrad Adenauer Stiftung si Fundatia Soros Romania. Volumul exprima strict opiniile expertilor si autorilor implicati.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *