Lansarea Tabloului de Bord al Uniunii Inovarii, editia 2011

Aproape toate statele membre și-au ameliorat performanțele în domeniul inovării, potrivit Tabloului de bord al Uniunii inovării ediția 2011. Cu toate acestea, creșterea performanțelor în materie de inovare a încetinit, iar UE nu acoperă decalajul persistent în raport cu liderii mondiali în materie de inovare, SUA, Japonia și Coreea de Sud. Pentru EU-27, cel mai mare decalaj rămâne cel pentru inovarea de la nivelul sectorului privat. UE are încă un avans clar față de economiile emergente, China, Brazilia, India, Rusia și Africa de Sud. Cu toate acestea, China își îmbunătățește performanțele în materie de inovare și reduce continuu decalajul. În cadrul UE, Suedia își confirmă poziția din vârful clasamentului general, urmată îndeaproape de Danemarca, Germania și Finlanda (a se vedea întregul clasament mai jos). Activitățile de inovare ale întreprinderilor se disting ca un factor important pentru a obține poziții de frunte la nivelul UE și la nivel internațional.

Vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Rezultatele din acest an reprezintă un semn clar că sunt necesare mai multe eforturi pentru a stimula inovarea. Dacă dorim să eliminăm decalajul față de principalii noștri parteneri economici și să depășim criza actuală, inovarea merită toată atenția noastră. Mă refer în particular la întreprinderi, întrucât s-au dovedit a fi factorul-cheie pentru a obține succesul în materie de inovare. Dar succesul înregistrat de întreprinderile nou înființate din alte părți ale lumii arată că Europa încă mai are de învățat.

Țările din vârful clasamentului pentru indicatorul compus în materie de inovare au în comun o serie de puncte forte ale sistemelor lor naționale de cercetare și inovare, un rol cheie avându-l activitatea întreprinderilor și colaborarea dintre sectorul public și cel privat. Deși nu există o singură cale de a realiza performanțe de vârf în materie de inovare, este clar că toți liderii în materie de inovare, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania, se caracterizează prin cheltuieli mari în domeniul C&D, inclusiv ale întreprinderilor. Majoritatea liderilor în materie de inovare au, de asemenea, performanțe foarte bune în privința altor indicatori de inovare asociați activităților întreprinderilor. Cea mai inovatoare țară din UE, Suedia, domină clasamentul în trei dintre cele 8 dimensiuni ale inovării: resurse umane, finanțare și asistență și investițiile întreprinderilor, în timp ce atât Germania, cât și Danemarca, au cele mai bune performanțe în privința a două dimensiuni ale inovării (colaborări și antreprenoriat și capital intelectual vs inovatori și efecte economice). Toții inovatorii de vârf au performanțe bune și în comercializarea cunoștințelor lor tehnologice.

Performanța UE în comparații internaționale

Ca și anul trecut, cel mai mare decalaj apare în „activitățile întreprinderilor”, categorie în care UE-27 este în urmă în ceea ce privește cheltuielile întreprinderilor în domeniul C&D, publicațiile în comun ale sectorului public și privat și, în raport cu SUA, în ceea ce privește sistemele de cercetare excelente și atractive. Existența unor condiții generale mai bune pentru inovare nu va fi suficientă dacă UE nu poate atrage o proporție mai mare de cercetători de vârf, precum și pe cei mai talentați cercetători tineri din lume.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi  site-ul Comisiei Europene.

Sursa foto: benoitraimbault.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *