Lazea, BNR: Romania nu s-a dezvoltat pentru ca elitelor nu le-a pasat de saraci

valentin-lazeaUna dintre erorile fundamentale ale elitelor romanesti pe tot parcursul istoriei moderne a fost ca au crezut ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea economica, a declarat luni Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, transmite portalul Ziare.com.

“Capitalismul romanesc dupa ’89 nu a adus nimic nou sub soare, iar inegalitatile s-au accentuat si s-a mentinut dezinteresul pentru ‘talpa tarii'”, a spus Lazea la lansarea unui studiu privind evolutia capitalismului in Romania.

El a mentionat ca declaratia este facuta in nume personal, fara sa reprezinte pozitia bancii centrale.
“Voi exemplifica acest dispret sau dezinteres al elitelor pentru ‘talpa tarii’ cu patru exemple, patru politici care nu au tinut deloc cont dupa 1990 de ceea ce se va intampla cu ‘talpa tarii'”, a adaugat Lazea.

Lazea a facut apoi referiri la eliminarea repartitiilor obligatorii la tara pentru medici si profesori, sistemul pensiilor ocupationale, cota unica este o alta masura care la nivel microeconomic a avut un plus, insa la nivel macro a avut minusuri, dar a amintit si neglijarea dezvoltarii cailor ferate.

Reprezentantul BNR a concluzionat ca, istoric, elitelor nu le-a pasat de saraci, saracii au extras rente de unde au putut, iar statul a raspuns cu politici populiste.

Sursa: Ziare.com
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.