Le Monde: Ponta a făcut maraton la Bruxelles, dar nu i-a convins pe liderii europeni

Premierul român Victor Ponta a efectuat miercuri şi joi un adevărat maraton la Bruxelles, încercând să convingă mediile europene că reformele pe care le-a lansat sunt democratice şi nu contravin regulilor fundamentale UE, dar fără să reuşească, comentează Le Monde în ediţia online de joi, potrivit Gandul.info.

Liderul social-democrat s-a întâlnit pe rând, în afară de jurnalişti, cu preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz, liderul eurodeputaţilor socialişti Serghei Stanişev, preşedintele permanent al Consiliului European Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, precizează cotidianul francez.

După întâlnirea cu Barroso, acesta şi-a exprimat “preocupările serioase” faţă de evenimentele recente din România, iar Van Rompuy s-a exprimat în termeni asemănători evocând necesitatea respectării “principiilor fundamentale pe care se bazează Uniunea”.

“Premierul le-a ţinut acelaşi discurs tuturor interlocutorilor săi, pe care se pare că i-a convins mai mult sau mai puţin”, comentează, de la Bruxelles, autorul acestui material, Jean-Pierre Stroobants, precizând că Ponta şi-a anunţat voinţa de a se plia asupra cererilor Bruxelles-ului şi de a acţiona “imediat”, dacă deciziile sale, mai ales cea privind destituirea şefului statului, rivalul său de centru-dreapta Traian Băsescu, “nu ar corespunde criteriilor europene”.

“Însă legătura evidentă stabilită între ceea ce se petrece la Bucureşti şi dosarul aderării României la Spaţiul Schengen este cea care, fără îndoială, l-a iritat cel mai mult pe liderul coaliţiei române”, apreciază Stroobants. “Adăpostite în spatele Olandei, statul (UE) cel mai ostil aderării României şi Bulgariei (la Schengen), mai multe capitale nu sunt, într-adevăr, (tocmai) nemulţumite de ultimele evenimente”, continuă el.

În pofida promisiunilor de bună cooperare ale lui Ponta, “Bucureştiul nu ignoră că o primă măsură de retorsiune ar putea veni pe 18 iulie”, odată cu publicarea raportului MCV, care “va fi fără îndoială mai negativ decât s-a prevăzut României, ţinând cont de evenimentele recente, şi net favorabil Bulgariei”, apreciază Le Monde. “Bruxelles-ul urează, deci, să continue monitorizarea, iar Consiliul va decide ulterior că, în acest condiţii, nu este posibil, în stadiul actual, deschiderea porţilor Schengen pentru cele două ţări”, conchide publicaţia franceză.

Ce scrie presa internaţională despre vizita premierului Victor Ponta la Bruxelles:

Sub titlul “România: justiţia va tranşa războiul liderilor”, cotidianul francez LE FIGARO subliniază că premierul român a promis să lase Curtea Constituţională să arbitreze diferendul cu preşedintele Traian Băsescu.

Criza constituţională din România pare să fie aproape de o soluţie, scrie cotidianul american NEW YORK TIMES, subliniind că în acest fel sunt calmate temerile cu privire la intensificarea instabilităţii politice în estul Uniunii Europene. Acesta subliniază că o criză similară a avut loc în Ungaria, generând îngrijorări cu privire la capacitatea Uniunii Europene de a-şi proteja valorile centrale în faţa noilor democraţii care le ameninţă.

BBC prezintă pe scurt avertizările Uniunii Europene şi atrage atenţia că duelul Ponta-Băsescu a blocat procesul de luare de decizii în România.

La rândul său, CHRISTIAN SCIENCE MONITOR explică, într-un articol amplu, “de ce preşedintele României se confruntă cu un vot de demitere”, subliniind că această situaţie demonstrează slăbiciunea tranziţiei postcomuniste a României.

După controversele privind intensificarea autoritarismului în Rusia, Ucraina şi Ungaria şi schimbări similare în Slovacia şi Macedonia, precum şi în alte zone ale regiunii, România este ultima care arată semne ale unei democraţii slabe, comentează cotidianul.

Pe de altă parte, WALL STREET JOURNAL atrage atenţia că problemele politice din România au generat îndoieli cu privire la capacitatea ţării de a întruni cerinţele acordului de împrumut convenit cu UE şi FMI.

DEUTSCHE WELLE afirmă că preşedintele CE Jose Manuel Barroso a declarat că premierul român a fost de acord, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles de joi, să furnizeze asigurări urgent şi în scris cu privire la îngrijorările UE.

FINANCIAL TIMES scrie că Ponta a făcut turul instituţiilor de la Bruxelles în încercarea de a calma îngrijorările oficialilor europeni. Aceştia afirmă că Ponta a fost de acord să respecte recomandările lor, însă analiştii avertizează că UE are la dispoziţie puţine instrumente pentru a forţa Guvernul român să se conformeze. “UE nu poate face mare lucru deoarece statele membre au fost întotdeauna atente să menţină foarte limitată competenţa UE asupra problemelor lor interne constituţionale”, afirmă Heather Grabbe, directoarea Institutului Open Society din Bruxelles.

Săptămânalul THE ECONOMIST susţine, în ediţia sa tipărită, că atât Ponta, cât şi Băsescu au defectele lor, dar premierul luptă “murdar chiar şi după standardele româneşti”. El a exploatat noua majoritate parlamentară ca să îl suspende pe Băsescu, a confiscat controlul asupra câtorva instituţii presupus independente şi a schimbat regulile pentru referendumul de demitere a preşedintelui, care va avea loc la 29 iulie.

Într-un amplu articol publicat în cotidianul berlinez TAZ şi intitulat “Acuzaţie în faţa oglinzii”, scriitorul Jan Koneffke trece în revistă câteva dintre meritele şi erorile comise de Băsescu în timpul mandatului său. El susţine că preşedintele nu s-a făcut vinovat de încălcarea Constituţiei, “vina” sa rezidând în sprijinul acordat acelor forţe care, la fel ca fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, au contribuit la progresul edificării unei justiţii independente. Din acest motiv, Băsescu a reuşit să-şi atragă ura clasei politice corupte, indiferent de înregimentarea membrilor ei în aripa dreaptă sau cea stângă a spectrului politic, conchide scriitorul german.

DIE ZEIT titrează: “Mai este România o democraţie?”. Semnatarul textului consideră că primirea ţării în 2007 în Uniunea Europeană ar putea trece drept un răspuns afirmativ. Numai că acest “da” a fost de la început atenuat şi de un “dar”, iar în iulie 2012, când UE va emite raportul de ţară, afirmaţia nu va mai putea fi în nici un caz categorică.

La rândul său revista FOCUS atrage atenţia asupra scindării Uniunii Europene în privinţa reacţiei faţă de situaţia din România.

Surse: Gandul.info, ZF.ro
Foto:  blogponta.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.