Le Monde: Ungaria condusă de Viktor Orban seamănă cu România lui Nicolae Ceauşescu

Din decembrie 1989, de când a apus steaua “Geniului din Carpaţi”, Europa de Est nu a mai cunoscut niciodată o transformare socială atât de radicală, stupidă şi ridicolă ca în Ungaria lui Viktor Orban, care seamănă cu România lui Nicolae Ceauşescu, comentează Le Monde în ediţia electronică de joi, informatii preluate de Gandul.info.

Orban a privat Curtea Constituţională de toate puterile prin care i-ar fi putut împiedica manevrele politice, apoi a dislocat Consiliul bugetar pentru a avea control exclusiv asupra acestuia, a restrâns libertatea presei, a decapitat justiţia şi a numit “părinţi, prieteni şi clienţi” în principalele posturi de judecători. Guvernul încearcă să mutileze independenţa Băncii Naţionale, protejată inclusiv prin tratate internaţionale, şi chiar remodelează legea electorală, care face Fidesz inamovibil, cel puţin prin mijloace democratice, scrie Gandul.info

În plus, de la 1 ianuarie Ungaria are o nouă Constituţie, care prevede că numele ţării nu mai este Republica Ungară. Primele măsuri au fost deja luate în administraţiile publice, pentru a implementa această schimbare, astfel că, de exemplu, tribunalele nu mai pronunţă deciziile în numele republicii. “Este ca şi cum am trăi în România lui Ceauşescu”, conchide autorul articolului din Le Monde.

Autor: Ioana Bojan
Sursa articol: Gandul.info
Sursa foto:  tumblr.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *