Leonard Orban a discutat cu FMI masuri de crestere a absorbtiei fondurilor UE pentru a evita dezangajari in 2013

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca Romania trebuie sa absoarba anul acesta aproximativ 950 milioane euro si peste 7,5 miliarde euro in anul 2013, pentru a evita dezangajari de fonduri europene, scrie Agerpres, potrivit EurActiv.ro.

Leonard Orban a spus ca a prezentat delegatiei FMI trei masuri esentiale menite sa creasca absorbtia fondurilor europene, aceste masuri fiind discutate si cu reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

‘Deocamdata, le-am propus un set de masuri, menit sa fie aplicabil din ianuarie 2013, iar o masura chiar din ianuarie 2014. Cele din ianuarie 2013 sunt: crearea unei categorii speciale de personal, care gestioneaza fondurile comunitare si care sa fie platit unitar. Ideea este ca toata salarizarea celor care lucreaza in sistem sa fie similara si de nivelul cel mai inalt existent in momentul de fata. O alta propunere este crearea unui fond in buget sau din resurse din afara bugetului, care sa permita in permanenta alimentarea ministerelor, pentru a face platile catre beneficiari. O alta masura pe care am comunicat-o este trecerea la un sistem de coordonare mult mai strict, in care un minister, ca se va numi Ministerul Afacerilor Europene sau Ministerul Fondurilor Europene, sa coordoneze direct toate autoritatile de management care gestioneaza fondurile europene’, a explicat Leonard Orban.

Sursa: EurActiv.ro
Foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *