EXCLUSIV caleaeuropeana.ro: Fostul comisar european Leonard Orban isi face firma de consultanta in afaceri europene. Cand crede ca vom intra in Schengen

Fostul comisar european pentru multilingvism a acordat un interviu pentru caleaeuropeana.ro, in care vorbeste despre sansele  aderarii Romaniei la spatiul Schengen si planurile sale de viitor. Leonard Orban anunta ca isi deschide o firma de consultanta in afaceri europene.

Leonard Orban: „Romania indeplineste criteriile de aderare la Schengen

2013-03-26-1795Leonard Orban a afirmat ca Romania indeplineste toate criteriile tehnice necesare pentru a adera la spatiul Schengen. Orban a precizat faptul ca este vorba de criterii prevazute de tratatele Uniunii Europene si ca tara noastra ar trebui sa solicite sa devina stat membru Schengen in cel mai scurt timp posibil. Fostul comisar a explicat cum, pentru Romania, s-ar fi propus si o aderare in doua etape. Aceasta solutie ar fi evitat o amanare si, in acelasi timp, ar fi intampinat si argumentele ramase in defavoarea noastra in vederea gasirii unor solutii.

Fostul comisar a continuat spunand ca aderarea in etape ar fi constat intr-o prima ridicare a controalelor la punctele de frontiera aeroportuare si maritime si apoi la frontierele terestre.

Au fost anumite state membre care in continuare sunt rezervate in ceea ce priveste aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen si acesta este motivul pentru care cel mai devreme se va putea lua o decizie in 2014, a subliniat Leonard Orban.

Domnul Orban a mai spus ca, pentru a avea noi reactii in legatura cu aderarea Romaniei la Schengen, ar trebui sa asteptam publicarea raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare de la sfarsitul anului 2013.

Criza din Grecia, evocata pentru amanarea aderarii Romaniei la Schengen.

Fostul comisar european a afirmat in cadrul interviului ca problemele economice din Grecia au fost des evocate pentru a intarzia aderarea Romaniei la spatiul Schengen, chiar daca aceasta motivare nu era spusa public si explicit.

Problemele existente in zona judiciara si lipsa de vointa pentru combaterea coruptiei  raman subiectele principale ale amanarii, a mai spus Orban.

Indeplinirea conditiilor pentru aderare a fost recunoscuta de catre toate institutiile europene.

Orban a mai spus ca unele state membre invoca motive legate de pierderea de credibilitate din partea Romaniei si aceasta motivare, din punctul lor de vedere, ar duce la lipsa unor performante in domeniile cu lacune mai sus mentionate. Fostul comisar a invitat Romania sa faca toate demersurile necesare pentru a convinge toate statele membre sa fie de acord cu largirea spatiului Schengen.

Intrebat despre tensiunile existente cu minoritatea maghiara din Romania, Leonard Orban a vorbit despre mai multe modele de buna coabitare prezente in Europa care ar putea sugera solutii pentru o convietuire constructiva si pasnica in tara noastra.

Leonard Orban despre planurile sale de viitor:

Dupa atat de multi ani in aceasta zona am zis ca e momentul sa mai fac si o pauza. Intentia este ca in cateva saptamani sa ma lansez in sectorul privat cu o companie de consultanta in domeniul afacerilor europene, a concluzionat domnul Leonard Orban.

 

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *