Leonard Orban: Deciziile luate de-a lungul anilor ar putea sa ne explodeze in fata

Intre vizita de saptamana trecuta, la Bruxelles, alaturi de premierul Ungureanu, si vizita in Romania, de luni, 19 martie, a comisarului pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Leonard Orban vorbeste pentru cursdeguvernare.ro, potrivit EurActiv, despre cum functioneaza mecanismul cu care anul acesta trebuie sa duca absorbția fondurilor europene in Romania la 6 miliarde de euro.

Cursdeguvernare.ro: Cunoastem situatia fondurilor europene, cunoastem cifrele, exasperarile de-o parte si asteptarile noastre de cealalta parte. Ce nu merge, de fapt?

Leonard Orban: Sunt foarte multe cauze care genereaza situatia in care ne aflam in momentul de fata. Sunt si anumite imbunatatiri. Rata de absorbtie a ajuns acum la 7,4%, vorbim de politica de coeziune. Arata ca practic s-a dublat fata de perioada in care am preluat conducerea ministerului. Sigur, procentul e foarte mic si atunci in niciun caz nu e un lucru care sa ne incante foarte mult.

Cursdeguvernare.ro: Care sunt punctele critice ale mecanismului de absorbtie?

Leonard Orban: E o chestiune de modul in care au functionat si mai functioneaza unele dintre institutiile care gestioneaza fondurile europene.

Vorbim de autoritati de management si organismele intermediare.

Cursdeguvernare.ro: Ați spus că e posibil să mai apară accidente cum a fost POSDRU sau cum a fost anul trecut cu POR de la Ministerul Dezvoltării.

Leonard Orban: Dar anul trecut nu a fost numai POR. La un moment dat, din iulie până în decembrie, au fost toate programele operaționale care sunt gestionate de Direcția Generală REGIO din Comisia Europeană. Toate au fost nu suspendate, ci a fost o întrerupere informală. Iar faptul că am reușit să deblocăm această întrerupere vă spun că ăsta e de departe principalul, unul dintre principalele merite ale creării acestei instituții.

Noi avem două mari obiective: unul este cel al asigurării unei rate cât mai înalte de absorbție, dar, pe de altă parte, ca să ajungi la acest obiectiv, trebuie să eviți să ai accidente sau situații de genul ăsta, cum a fost POSDRU sau altele, în continuare.

Pentru că nu s-au schimbat regulile, dar aplicarea regulilor e din ce în ce mai dură la nivelul Comisiei Europene. Comisia Europeană, de la începutul acestui an, este făcută responsabilă pentru tot ce se întâmplă în stetele membre pentru ce privește gestiunea fondurilor. Și exigența la nivelul Comisiei Europene a crescut extraordinar. Am văzut deja că au fost luate niște decizii de suspendare a unor programe operaționale în aproape toate statele membre.

Cursdeguvernare.ro:Există un plan B, în sensul să că toate problemele care vin din urmă – cum a fost POSDRU, în urma unui audit din 2009-2010…

Leonard Orban: Au fost mai multe misiuni de audit care au făcut recomandări, dar acele recomandări nu au fost implementate.

Cursdeguvernare.ro: Există această posibilitate ca, în urma acestor audituri care ies prost să ne explodeze întreaga problemă în faţă?

Leonard Orban: Da. Tocmai de aceea spun că, deși nu există o chestiune iminentă, nu pot să spun în momentul de față că ne așteptăm la ceva, dar nu pot să exclud o situație de genul acesta.

Cursdeguvernare.ro: Există un plan B în caz că ne trezim cu bani blocați?

Leonard Orban: Ce plan B să existe? Nu ai ce-i face. Că-ți întrerupe sau suspendă plățile, nu ai ce face. Singurul lucru pe care poți să-l faci e să corectezi cât mai repede posibil problemele existente acolo.

De asta am zis că din păcate decizii luate anterior, în decursul anilor, pot să aibă efect foarte serios acum, pentru că misiunile de audit vin treptat. Au fost câteva programe care au fost auditate – POR, Programul de Mediu, programul de Transport. Acum, săptămâna viitoare, o să vină un audit pe programul de creștere a competitivității economice.

Deci oricând poate să se constate anumite lucruri care nu sunt în regulă, care nu funcționează și e posibil să fie luate decizii dure. Nu numai contra noastră. Nu România e tratată mai dur decât alții. România e tratată la fel ca alții, dar într-un context general care creează mari probleme.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Sursa articol: EurActiv.ro; Cursdeguvernare.ro
Sursa foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *