Leonard Orban – întâlnire cu ministrul finlandez pentru afaceri europene, Alexander Stubb

Potrivit unui comunicat remis Calea Europeana, ministrul afacerilor europene Leonard Orban a avut, în data de 3 aprilie 2012,  o întâlnire cu ministrul finlandez pentru afaceri europene şi comerţ, Alexander Stubb, aflat într-o vizită la Bucureşti. Discuţiile s-au axat pe teme ale agendei europene: viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, guvernanţa economică, aderarea României la spaţiul Schengen, mecanismul de cooperare şi verificare.

Ministrul Orban a subliniat interesul României ca în viitorul buget al Uniunii Europene să se  menţină alocări semnificative pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, iar ministrul Stubb a reliefat accentul pus de partea finlandeză pe dimensiunea de competitivitate a politicilor europene, precum şi pe o politică agricolă comună puternică.

De asemenea, a fost subliniat interesul României de a fi parte a proceselor de consolidare a guvernanţei economice la nivel european. În acest context, Leonard Orban a menţionat că România a semnat, la 2 martie 2012, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară şi a precizat că proiectul legii de ratificare a tratatului a fost deja adoptat de Guvernul României şi va intra în dezbaterea parlamentului.

Ministrul român a evocat progresele realizate în cadrul mecanismuui de cooperare şi verificare în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei şi perspectivele acestuia. A menţionat  totodată utilizarea incorectă a mecanismului prin corelare cu alte domenii, ca de exemplu aderarea la spaţiul Schengen. La rândul său, ministrul Stubb a reiterat sprijinul Finlandei pentru aderarea României, în două etape, la spaţiul Schengen.

Discuţiile au evidenţiat viziunea similară a celor două state privind aprofundarea integrării europene, menţinerea unor instituţii europene puternice, cu respectarea echilibrului instituţional şi utilizarea metodei comunitare de luare a deciziilor.

Sursa foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *