Leonard Orban: La nivel european se vorbeşte despre un plan de salvare al UE, nu doar al zonei euro

La nivel european se vorbeşte despre un plan de salvare a Uniunii Europene, nu doar al zonei euro, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la dezbaterea pe tema “Semestrul european: componenta a reformei guvernantei economice europene”, organizata de Institutul European din Romania.

Orban a subliniat si ca Romania va trebui sa accelereze cat mai mult pregatirile pentru a putea reusi sa indeplineasca toate conditiile pentru aderarea la zona euro, dar va trebui si sa faca mai mult in zona limitarii arieratelor.

Principalele declaraţii ale ministrului:

– Fiecare salvare ridica din ce in ce mai multe intrebari. Sprijinul pentru sectorul bancar din Spania ridica deja semne de intrebare serioase, in ce masura aceasta formula utilizata pentru Spania nu ar putea fi aplicata si pentru Irlanda. Numai peticind nu vom rezolva problemele de substanta, de fond, cu care de confruntam. Va trebui ca pachetul care va fi pus pe masa sa fie cat de ambitios posibil

–  Atat timp cat esti indepartat din acest punct de vedere (n.r. indeplinirea conditiilor de aderare la zona euro), performantele se vad, iar disfunctionalitatile si dezechilibrele pot sa devina din ce in ce mai mari. Este cazul Greciei, Portugaliei si al altor tari. Pentru decidentii politici romani optiunea va fi una singura. Sa acceleram cat mai mult pregatirile astfel incat, intr-un orizont de timp, bine pregatiti, sa avem acest obiectiv si sa reusim sa indeplinim aderarea la zona euro.

-Din ce in ce mai mult se vorbeste la nivel european de un plan de salvare a Uniunii Europene. Nu se numeste plan de salvare a zonei euro, ci a Uniunii Europene. Ar trebui sa aiba elemente fundamentale. Sa conduca spre reforme structurale comune, sa induca politici bugetare integrate, sa conduca spre uniune bancara, spre uniune fiscala si, pe termen lung, spre uniune politica. Acesta este foarte pe scurt pachetul care se discuta in momentul de fata

– Daca nu ne vom orienta spre o uniune bancara, mi-e greu sa mai vad solutii prin care UE sa supravietuiasca in viitor

– Se pune problema ce va putea sa faca Romania (…) trebuie sa se apropie cat mai mult posibil in termeni de convergenta reala

– Pe termen scurt pot fi luate decizii legate de faimoasele project bonds, acele bonduri menite sa stimuleze investitiile in intreaga Uniune. Asteptarile sunt din ce in ce mai mari, dar decizii importante nu vor putea fi luate in iunie, ci pana la sfarsitul acestui an. Ceea ce se discuta acum are o miza extraordinar de mare. Are o miza de mai multa integrare sau, de nu, disolutie. Asta este dilema cu care ne confruntam

– Reformele structurale sunt acum mai necesare ca oricand

Şi dommnul Daniel Dăianu, prof.univ.dr. Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană-SNSPA, fost ministru de finanţe, prezent la dezbatere, este de părere că ” trebuie tratate problemele de fond”. Acesta consideră că liderii europeni au fost “behind the curve” reiterând astfel spusele ministrului Orban ca erorile “de design” de la nivelul zonei euro au generat situatii extrem de complicate. Tot in opinia sa, “liderii europeni nu au dat dovada de luciditate” într-un moment în care “trecem printr-o perioadă foarte grea în care trebuie luate măsuri” şi trebuie reconstruită zona euro. “UE, asa cum arata acum, nu este o uniune economica monetara, ci doar o arie monetara unica” considera Dăianu.

Dl Moisă Altăr, prof.univ.dr. Academia de Studii Economice, coordonator al studiului ce a stat la baza dezbaterii consideră că “din start, formarea UE a avut la baza considerente politice, interese politice şi mai puţin interese economice”.

“Zona euro nu este o zona monetara optima”, iar “tehnicile de coordonare de catre UE nu sunt satisfacatoare” este de părere acesta.

Lucrurile nu merg in spatiul economic mondial, doar ca in UE e mai rau decat in alte parti” a declarat dl Altăr. “Semestrul European este o idee buna intrucat isi doreste sa actioneze preventiv”, insa deciziile adoptate pana acum au fost “nefericite” a mai spus acesta.

Înregistrarea dezbaterii poate fi accesata aici.

Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.