Leonard Orban prognozează 4 mld € fonduri europene în 2012

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi-a propus, potrivit romanialibera.ro, ca anul viitor să crească rata de absorbţie a fondurilor europene la 20%, un procent extrem de ambiţios în condiţiile în care, în toamna lui 2011, România încă se găseşte la un procent de atragere a banilor sub 4% din totalul sumelor disponibile în intervalul 2007-2013.

“Vrem să aducem sumele cheltuite pentru aşa-numita Politică de Coeziune la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului 2012”, a anunţat Leonard Orban în cadrul conferinţei “Elaborarea participativă a documentelor europene strategice ale României”. Eveniment a fost pregătit de Fundaţia Soros România şi Coaliţia “ONG-uri pentru fonduri structurale” pentru a preîntâmpina planurile de absorbţie a banilor europeni în perioada de finanţare 2014-2020.

România are alocate, prin instrumentele structurale, aproape 20 de miliarde de euro din fondurile europene. Până în prezent însă, autorităţile române nu au reuşit decât un procent de 3,69%, calculat la sfârşitul lunii septembrie. Este vorba de aşa-zisa absorbţie externă, adică sumele pe care Comisia Europeană le-a aprobat în baza cererilor de rambursare primite din România. Rata de absorbţie internă, care inculde contribuţiile statului şi prefinanţările, este de 14,13%.

Ministrul Orban nu s-a ferit să atragă atenţia că, dacă rata de absorbţie nu creşte rapid în 2012, România riscă piardă definitiv sume importante din fondurile europene, prin aşa-numitul proces de dezangajare.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa articol: romanialibera.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *