Leonard Orban: România nu pierde niciun euro. Plățile pentru POSDRU sunt suspendate, nu întrerupte

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirma intr-un interviu acordat HotNews.ro, in contextul intreruperii platilor POS-DRU, ca Romania nu pierde niciun euro. Despre cererile de crestere a salariilor in sistemul de gestiune a fondurilor comunitare, Orban spune ca acestea ar trebui crescute, dar nu s-a gasit solutia tehnica. Bani ar fi, declara ministrul,  din surse europene. In ceea ce priveste controlul in gestiunea fondurilor de catre institutiile romanesti, Leonard Orban isi doreste o coordonare mai stricta, “dar aceasta nu a fost si nu este posibila”. Ministrul vede probleme pentru Romania in 2013 din cauza sumei mari ce va trebui cheltuita.

HotNews: Care au fost deficientele constatate in raportul de audit pe POS-DRU? 

Leonard Orban:

  • In primul rand vorbim de intrerupere, nu de suspendarea platilor. Pare ca ar fi acelasi lucru, dar din punctul de vedere al procedurilor comunitare exista diferente majore intre cele doua.
  • Suspendarea inseamna ca pe o perioada de MINIM 6 luni de zile se intrerup toate platile, in timp ce intreruperea este o procedura limitata in timp si care nu poate sa dureze mai mult de 6 luni. Ea poate fi ridicata imediat ce se constata rezolvarea problemelor.
  • E vorba de niste recomandari facute in misiuni succesive de catre Autoritatea Romana de Audit. Unele dintre ele nu au fost implementate de AM POS-DRU.
  • Cele mai complicate, aflate inca in curs de implementare, sunt cele legate de procesul de evaluare a proiectelor si de acel control intr-o faza initiala pe care AM ar fi trebuit sa-l faca in ceea ce priveste proiectele in curs de implementare.
  • Sa clarificam: e vorba de functionare, de elemente de sistem. Sunt recomandari care nu au fost implementate si care sunt in curs de rezolvare.
  • Noi speram sa se rezolve cat mai repede posibil. Ne-am luat un termen rezonabil, pana la sfarsitul lunii martie, pana cand speram ca se vor relua platile.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa articol:  HOTNEWS
Sursa foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *