Lichidităţile păstrate de bănci în depozitele BCE au atins un nou record

Lichidităţile păstrate în depozite overnight de către băncile din zona euro la Banca Centrală Europeană (BCE) au atins un nou record, de aproape 777 miliarde de euro, vineri, la numai două zile după ce BCE a acordat împrumuturi de 530 de miliarde de euro, informează Mediafax.

Băncile au plasat overnight 776,9 miliarde de euro la BCE joi, cu aproximativ două treimi mai mult faţă de ziua anterioară, alegând siguranţa de a-şi ţine banii la BCE în locul investirii imediate în piaţă, potrivit Financial Times.

Prin programul BCE de lichidităţi nelimitate pe perioadă de trei ani, 800 de bănci au împrumutat săptămâna aceasta 529,5 miliarde de euro la dobândă de 1%. Pentru păstrarea banilor în depozite overnight la BCE, băncile comerciale primesc doar o dobândă de 0,25%.

În cazul în care situaţia se menţine fără o creştere a creditării către economia reală, va sublinia una din frustrările multor lideri europeni: că băncile acumuleză lichidităţile sau le folosesc pentru investiţii în instrumente financiare, precum obligaţiunile guvernamentale.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *