Lider PSD Bruxelles: Politicienii să aplice iniţiativa UE „Garanţia pentru tineri”

dan-lucaPreşedintele PSD Bruxelles, Dan Luca, a făcut un apel la liderii politici din România pentru a se implica în derularea iniţiativei „Garanţia pentru tineri”, lansată la nivelul UE, care prevede asigurarea unui loc de muncă pentru tineri sau unor programme de formare continuă, în termen de patru luni de la ieşirea din sistemul de educaţie formală sau de la momentul pierderii locului de muncă.

Potrivit unui comunicat al lui Dan Luca transmis de la Bruxelles, autorităţile din România nu îşi pot permite luxul de a lăsa vremea să treacă fără să acţioneze în această direcţie.

„Un element nou al bugetului UE pentru perioada 2014 – 2020 îl reprezintă îniţiativa <<Garanţia pentru tineri >> care vizează tinerii din categoria NEET (not in employment, education or training), neîncadraţi profesional şi care nu urmează un program de educaţie sau formare. Conform documentului, statele membre UE vor trebui să se asigure că tinerii acestei categorii beneficiază în termen de patru luni de la ieşirea din sistemul de educaţie formală sau de la momentul pierderii locului de muncă, de o ofertă de muncă de calitate, de un program de formare continuă, de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu. Fac un apel către liderii din România de a se implica în derularea acestei iniţiative. Nu ne putem permite luxul de a lăsa vremea să treacă fără să acţionăm în această direcţie”, a arătat Dan Luca.

Liderul PSD Bruxelles a subliniat că România va trebui să definească, până la finele anului 2013, o strategie prin care să asigure implementarea, începând cu ianuarie 2014, a unor scheme de tipul „Garanţie pentru tineri”.

„În cadrul Consiliului European de la Bruxelles, liderii europeni au convenit ca mecanismele financiare existente la nivelul UE să fie mobilizate pentru o acţiune imediată în vederea stimulării ocupării tinerilor şi combaterea şomajului. Iniţiativa reprezintă un instrument financiar, detaliat în regulamentul Fondului Social European, care oferă regiunilor în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25 la sută, prioritate la finanţare. Alocarea fondurilor va fi realizată cu precădere în primii doi ani de programare bugetară, respectiv 2014-2015”, a explicat Luca.

România are 3 regiuni din cele 8 care se califică pentru „Garanţie pentru tineri”: regiunile Centrul, Sud-Muntenia şi Sud-Est.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.