Liderii guvernului român: Grecia nu trebuie să iasă din zona euro

Grecii trebuie să accepte măsurile necesare pentru a evita ieşirea din zona euro, deoarece respingerea măsurilor de austeritate la alegerile din 17 iunie ar putea împinge regiunea Balcanilor într-o recesiune prelungită, au declarat pentru Bloomberg liderii guvernului român.

Vicepremierul Florin Georgescu, reponsabil de portofoliul Finanţelor, a afirmat că soluţia “înţeleaptă” pentru greci ar fi alegerea euro, deoarece “este mai puţin costisitoare şi mai puţin dureroasă”, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.

Statele din sud-estul Europei, precum România, încearcă să asigure stabilitatea economică, ameninţată de eventuala revărsare a problemelor Greciei prin legăturile bancare şi comerciale cu regiunea.

“Sunt sigur că societatea elenă ca întreg şi politicienii ei vor fi destul de înţelepţi încât să-şi dea seama că ajustarea în interiorul zonei euro este mai puţin costisitoare şi mai puţin dureroasă pe termen lung decât o ajustare în afara zonei şi navigarea pe cont propriu într-o lume globalizată”, a explicat Georgescu.

Ponta a mai afirmat, pentru Bloomberg, că ţinta de adoptare a monedei euro în 2015 de către România este probabil prea ambiţioasă.

“Sperăm doar că criza din zona euro va fi istorie în 2015, iar atunci, dacă România va fi pregătită, ne vom gândi la aderare. Realist vorbind, ar trebui ne referim la această dată doar ca o dorinţă, nimic mai mult“, a spus Ponta.

Sper că Grecia va rămâne în zona euro. România şi toate statele din regiune au fost deja afectate. Sper că nu vor fi afectate şi mai rău în viitor“, a declarat premierul Victor Ponta.

“Cred că nu ar fi rău să continuăm să avem un aranjament de precauţie cu instituţiile financiare internaţionale. L-am putea folosi drept o adeverinţă de sănătate, pe care am prezenta-o pieţelor pentru a obţine finanţare“, a arătat premierul.

Georgescu a mai precizat că economia României va fi sprijinită în continuare de consum, care ar trebui să crească cu 1,8% în urma majorării salariilor bugetarilor şi restituirii contribuţiilor sociale către pensionari.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *