Liderii lumii salută victoria Angelei Merkel în cadrul alegerilor parlamentare din Germania: Va contribui la promovarea integrării europene

Liderii lumii, în frunte cu președintele Franței, Emmanuel Macron, au felicitat-o pe Angela Merkel pentru obținerea celui de-al patrulea mandat de cancelar al Germaniei în urma alegerilor parlamentare care au avut loc ieri. Pentru prima dată după 70 de ani, un partid de extremă-dreapta a reușit să ajungă în Parlamentul german, lucru salutat de facțiunile de extremă-dreapta, informează Deutsche Welle.

Arrival of Angela Merkel (Federal Chancellor, Germany)

Cu promisiunea că cei doi parteneri europeni își vor menține cooperarea esențială, președintele Franței, Emmanuel Macron a lăudat-o pe Angela Merkel pentru că a reușit să își asigure cel de-al patrulea mandat de cancelar.

Am sunat-o pe Angela Merkel pentru a o felicita. Continuăm cu hotărâre cooperarea noastră esențială pentru Europa și țările noastre“, a scris șeful statului francez, pe Twitter.

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că realegerea lui Merkel va servi la promovarea “proiectului de integrare europeană”.

Într-o telegramă trimisă Cancelariei, Rajoy la felicitat pe Merkel pentru “rezultatele excelente”, după ce Partidul Creștin Democrat (CDU) și aripa bavareză, Uniunea Socială Creștină (CSU) au marcat un scor de 33% din voturi.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a avut o poziție similară, descriind-o pe Merkel ca fiind “un prieten adevărat al Israelului”.

La Bruxelles, primul înalt oficial european care a reacționat în urma alegerilor parlamentare din Germania a fost Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, care a avut o reacție legată de reușita partidului de extremă-dreaptă, AfD, care a reușit să ajungă în Legislativul german. “Intrarea AfD -ului în Bundestag reprezintă un adevărat șoc și arată că există îndoieli în rândul societății. Dar democrația germană post- război este una puternică. Nicio similaritate cu 1933”, a precizat acesta pe Twitter, făcând trimtiere la succesul pe care l-a înregistrat partidul lui Adolf Hitler, Partidul Muncitoresc Național-Socialist.

“Felicitări aliaților noștri din AfD pentru acest scor istoric. Este un semn al trezirii popoarelor Europei”, a fost reacția președintelui Frontului Național din Franța, Marine Le Pen.

Liderul olandez de extremă dreapta, Geert Wilders, a preferat să realizeze un clasament cu popularitatea fiecăruia dintre principalele partide anti-imigrație din Europa în tweet-ul său, la scurt timp după aflarea rezultatelor parțiale.

Creștin-democrații Angelei Merkel își prelungesc conducerea lor ca cea mai puternică forță din parlament, în ciuda unei scăderi de nouă procente față de lansarea lor din 2013, notează DW.

Social-democrații lui Martin Schulz scad la 20%, cel mai rău rezultat al partidului în cadrul alegerilor din Germania postbelică.

Partidul populist de extrama dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD) câștigă primele sale locuri în parlamentul federal, devenind și a treia putere a Bundestagului în acest proces.

Democrații FDP, partid ce militază pentru liberile afaceri se întorc în parlament, după ce au dispărut pentru prima oară de la război în ultimul scrutin electoral.

Verzii și Stânga obțin scoruri asemănătoare celor de acum patru ani.

Nici o coaliție nu este practic viabilă fără ca CDU-ul lui Merkel să preia conducerea. Cu toate acestea, o repetare a actualei “Mari Coaliții” cu social-democrații nu este singura opțiune a cancelarului. Participarea la vot este foarte mare, apropiindu-se de cea din 2013, și anume de 71,5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.