Liderii UE vor discuta miercuri situaţia Greciei şi soluţii de creştere economică

Liderii europeni se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru a analiza soluţii de relansare a creşterii economice, cu Grecia încă o dată în centrul discuţiilor, în timp ce Spania i-ar putea face concurenţă în această privinţă.

Summitul informal, care va consta într-un dineu al şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană, are rolul să pregătească reuniunea oficială din 28-29 iunie, dedicată creşterii economice.

“Ideea nu este, în acest stadiu, de a trage concluzii sau de a lua decizii, ci de a pregăti politic, în cea mai bună manieră posibilă, deciziile de la sfârşitul lui iunie”, a explicat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în scrisoarea de invitaţie prezentată luni presei.

Şeful guvernului italian, Mario Monti, a insistat duminică, la summit-ul G8, ca reuniunea de miercuri să permită “definirea unor măsuri concrete, precum consolidarea capitalului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), înfiinţarea unor obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor de infrastructură şi crearea condiţiilor pentru lansarea de euroobligaţiuni”.

Monti a insistat că liderii UE nu se pot mulţumi să aştepte ca reformele structurale şi reducerea deficitelor bugetare să genereze creştere, opinie împărtăşită de noul preşedinte francez Francois Hollande, dar nu şi de partizana austerităţii, Angela Merkel, cancelar al Germaniei.

Liderii G8 au căzut de acord că creşterea economică şi consolidarea bugetară trebuie să fie îndeplinite concomitent.

Mai multe informaţii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  area51gr.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *