Liderul Cataloniei acuză Madridul de “atitudine totalitară” după ce poliția spaniolă a arestat 12 înalți oficiali catalani implicați în dosarul referendumului privind independența

Liderul regiunii Catalonia a acuzat Madridul de “o atitudine totalitară” catalogând arestarea celor 12 oficiali catalani “ilegală”, adăugând că votul privind independența se va desfășura în continuare, în pofida evenimentelor, informează ABC News.

Guardia Civil spaniolă a reţinut 12 înalţi oficiali catalani şi a percheziţionat sediile Guvernului regional implicat în organizarea unui referendum pentru independenţă interzis, potrivit Digi24.

Principalul reţinut este Jose Maria Jove, secretar general al vicepreşedinţiei catalane. Liderii de la Barcelona sfidează un ordin al instanţei de a nu organiza votul, condamnat de Guvernul de la Madrid drept ilegal.

Un oficial a îndemnat la rezistenţă paşnică pentru a apăra clădirile. „A venit momentul – să ne opunem paşnic, să ieşim şi să ne apărăm instituţiile”, a declarat preşedintele Adunării Naţionale catalane, Jordi Sanchez.

Sediile preşedinţiei, precum şi ministerelor locale al Economiei şi Afacerilor Externe au fost vizate miercuri dimineaţă, cu 11 zile înainte de referendum.

Şeful oficialului reţinut, vicepreşedintele catalan Oriol Junqueras, a acuzat poliţia spaniolă că atacă instituţiile regiunii şi, implicit, pe cetăţenii acesteia. „Nu vom permite acest lucru”, a subliniat el.

În noaptea dinainte, poliţia spaniolă a descoperit numeroase documente legate direct de votul interzis.

Curtea Constituţională a Spaniei a declarat ilegal referendumul plănuit de autorităţile regionale de la Barcelona pentru ruperea Cataloniei de Spania.

Unul dintre principalele obiective ale Madridului este să oprească trimiterea cărţilor de vot. Astfel, printre documentele confiscate în noaptea de marţi spre miercuri se află cutii cu aproximativ 45.000 de plicuri cu logo-ul Guvernului catalan. Aceste plicuri ar conţine cărţi de vot.

În cazul organizării referendumului şi a unei victorii a taberei „da” în favoarea independenţei, Executivul catalan dă asigurări că va proceda la secesiunea de Spania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.