Lituania preia de astăzi preşedinţia Consiliului UE

Dalia Grybauskaite presedintele LituanieiLituania a preluat astăzi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi îşi va păstra această funcţie până la data de 31 decembrie 2013. Statul baltic, aderat la spaţiul european în 2004, va prezida Consiliul UE cu cel mai redus buget din istorie, numai 62 milioane de euro, în comparaţie cu Polonia, care a beneficiat în 2011 de 115 milioane de euro, noteaza Adevarul.ro.

Cunoscut şi sub denumirea informală de Consiliul UE, instituţia reprezintă forul în care se reunesc miniştrii din statele membre pentru a adopta acte legislative şi pentru a coordona politicile europene.  Consiliul Uniunii Europene adoptă legislaţia europeană, coordonează politicile economice generale ale statelor membre, semnează acorduri între UE şi alte ţări, aprobă bugetul anual al UE şi elaborează politica externă şi de apărare a UE .

„Nu va fi o supriză dacă priorităţile noastre principale vor reflecta în principiu, situaţia economică a Europei“ a declarat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru publicaţia EUobserver.

„Am moştenit multe probleme. Aproximativ 80% din agenda noastră va fi ocupată de chestiunile majore legate de economia europeană, nivelul integrării europene, creşterea economică, slujbe şi acordul de liber-schimb cu SUA“ a mai spus şeful statului lituanian.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wikimedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.