LIVE Cafeneaua Complexitatii, 22 aprilie – Teoria HAOSULUI pe intelesul tuturor

Teoria HAOSULUI pe intelesul tuturor !

De vorba cu Florin Munteanu

Airplane_vortexSe vorbeste mult despre turbulenta, incertitudine, despre intamplare… Folosim mai multe cuvinte legate de aceasta incapacitate de a prevedea un fenomen: hazard, aleator, stochastic

Acum 37 de ani a mai aparut un termen:  haotic! Utilizat in asa numita “Teorie a Haosului Determinist”, termenul haos a starnit multe controverse; si asta pentru simplu fapt ca este un cuvant cu conotatii teologie, utilizat in Geneza. Iata ce apare in Dictionarul Explicativ Roman, ca prima definitie a cuvantului haos:

“Stare primitiva, de neorganizare, in care, dupa cum presupuneau cei vechi, s-ar fi aflat materia înainte de apariția universului cunoscut de om; (în unele concepții teogonice) spațiu nemărginit, cufundat în beznă și umplut de „neguri”, în care s-ar fi găsit, într-un amestec confuz, elementele și materia înainte de organizarea lumii; stare de dezordine, primordială a materiei”.

Citind cele de mai sus nu este de mirare ca marea majoritate a oamenilor, atunci cand aud de o “teorie a haosului” , nu pot fi decat derutati, sceptici sau chiar intrigati.  Evident ca oamenii de stiinta care s-au format acum 30 – 50 de ani nu vor vedea cu ochi buni o teorie a haosului caci o vor nega instinctiv, caci ei stiu tot din DEX ca haosul este o “personificare a acestui spațiu nemărginit sub forma unei divinități” sau in cel mai bun caz o “stare generală de mare confuzie, dezordine mare, învălmășeală, neorganizare” (si implicit ceva cu conotatie negativa, de evitat in orice caz)!

Si iata cum un cuvant simplu – haos – asociat uneia din cele mai mari descoperiri ale stiintei secolului XX (a doua dupa fizica cuantica) poate deveni hotar de netrecut intre doua lumi, intre doua paradigme! Cei ce au avut curajul sa il treaca, au gasit o alta lume… au inceput sa construiasca o alta societate, bazata pe alte concepte, notiuni, valori… sunt germenii Societatii Constiintei si promotori ai Societatii Cunoasterii.

In fond ce este Teoria Haosului? De ce se mai numeste si haos determinist ? Ce diferente sunt intre notiunile: aleator, hazard, haotic? Cine este Feigenbaum? Care sunt constantele universale ale haosului? Cum a aparut primul oscilator haotic? Ce este rezonanta haotica? Se poate controla haosul? Ce si cum se poate realiza comunicarea prin purtatoare haotica (comunicarea prin haos)? Am tinut cont in inginerie de aceasta lege fundamentala a Universului? Care ar fi deschiderile aplicative ale acestei teorii?

Iata o serie de intrebari la care speram sa gasim un prim raspuns, in cadrul intalnirii de Luni  22 aprilie 2013, la cafeneaua Complexitatii din Regie.

 

Live AICI, luni 22 aprilie, orele 19:30.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.