LIVE Cafeneaua Complexităţii, luni, 25 februarie, orele 19:30: Arhitectura si cosmologie. Arhitectura cuantica

Arhitectură şi cosmologie. Arhitectură cuantică.

dr. arh. Adrian Moleavin

Adrian MoleavinSocietatea umană constituie un ansamblu de relații interconectate, în cadrul căruia viziunea cosmologică, specifică unei anumite perioade de timp, este definitorie pentru mentalităţile de grup şi individuale, pentru cerinţele, necesităţile şi aspiraţiile indivizilor. Astfel, înţelegerea cosmologică are înrâuriri profunde asupra creației de arhitectură.

Evoluţia ştiinţifică din ultimul secol este caracterizată de abandonarea graduală a percepţiei mecaniciste asupra universului şi adoptarea unei cosmologii ştiinţifice de natură cuantică, fapt ce a condus societatea umană către parcurgerea unei perioade de criză, de autoevaluare, reorientare şi transformare a sistemului conceptual şi de valori, implicit către redefinirea tiparelor existenţiale şi de locuire, ce includ şi viziunea arhitecturală.

Prezentarea de luni urmăreşte domeniul arhitecturii ca expresie a societăţii umane şi a cosmologiilor centrale acesteia în ultimul secol, respectiv mecanicistă, relativistă şi cuantică. Pe baza acestei relaţii şi a exemplului istoric, specific perioadelor mecaniciste si relativiste, se demonstrează faptul că principiile fundamentale ce structurează modelul cosmologic al fizicii cuantice vor deveni generatoare ale creației de arhitectură.

 

În acest context, în final, vom contura o nouă definiţie a fenomenului arhitectural, în care acesta este perceput drept edificare a noii viziuni ontologice.

Puteţi urmări aici TRANSMISIA LIVE, luni, 25 februarie, începând cu orele 19:30:

Video streaming by Ustream

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.