LIVE Cafeneaua Complexitatii, luni, 18 martie ”Experimentul care te transformă”, orele 19:30

Luni, 18 martie 2013, ora 19:30

Invitaţi: Florin Munteanu şi Andi Caragea

Andi&florinExperimentul este o acţiune premeditată, făcută de către un subiect (cercetătorul) asupra unui obiect (obiectul cercetării), prin care subiectul poate cunoaște acel obiect, mai bine și mai obiectiv… În cultura contemporană, la 500 de ani după Galileo Galilei – fondatorul științei moderne bazate pe experiment, această afirmație a devenit una aproape banală.
Dar, ştiinţa modernă a însemnat și acceptarea reducționismului ca mod avantajos de cunoaștere. Iar, cum beneficierea de avantaje creează adicție, s-a ajuns ca în cultura contemporană reducționismul să fie practicat, într-un fel, instinctiv.

Consecința este că, de foarte multe ori, luăm unele adevăruri limitat valabile ca pe adevăruri absolute, fără a mai face efortul testării limitelor și condițiilor de valabilitate. Apodictic, facem și întreținem în cultură generalizări abuzive, deformăm subiectiv realitatea obiectivă, clamând tocmai necesitatea obiectivismului cunoașterii!
În acest context, revenim la afirmația inițială și întrebăm. Experimentul înseamnă numai atât?

Vă invităm să participați luni la povestea unor experimente inedite făcute de Florin Munteanu și a conturării unei viziuni de cercetare, printr-un proiect deschis, demarat cu aproape 20 de ani în urmă împreună cu Andi Caragea.

Transmisia LIVE AICI, LUNI, 18 martie, incepand cu orele 19:30.

 

Sursa: http://www.cafenea.complexity.ro/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.