LIVE Cafeneaua Complexităţii, luni, 25 martie: SOCIETATEA ECOLONOMICĂ. Paradigma sănătăţii întregului viu, orele 19:30

SOCIETATEA  ECOLONOMICĂ.

Paradigma sănătăţii întregului viu

Invitati: Prof. univ. dr. Constantin POPESCU

Prof. univ. dr. Alexandru TAŞNADI

         tasnadi Reflecţiile şi cercetările noastre pe tema propusă au pornit de la întrebarea pusă de Papa Ioan Paul al II-lea, la începutul acestui mileniu: ‹‹… acest progres, al cărui autor şi apărător este Omul, face el viaţa mai umană pe pământ, „mai umană” din toate punctele de vedere? O face mai „demnă de om”?››

În cadrul Centrului pentru Studii Complexe vrem să răspundem unei provocări lansate de prietenul Florin MUNTEANU: De a gândi o structură economico-socială destinată sustenabilităţii viziunii umaniste a Societăţii Cunoaşterii. Cu alte cuvinte, să obţinem „seminţe” pentru o nouă societate. De aceea susţinem necesitatea schimbării de paradigmă. „Să învăţăm să ne dezvăţăm” – spunem NOI.

Dând crezare lui Einstein, că nu putem rezolva o problemă care s-a agravat, folosind aceeaşi minte care a produs-o, ne-am propus să argumentăm că avem nevoie de un nou mod de a gândi şi a trăi la scară planetară, pe care noi l-am numit modul ecolonomic. Gândirea economico-socială încercăm să o integrăm într-o viziune holistă pornind de la filosofia Hwa Yen, exprimată prin formula: „Unul în Unul, Unul în Toate, Toate în Unul, Toate în Toate”.

ECOLONOMIA – ştiinţa pe care o dezvoltăm prin cercetările noastre – studiază sănătatea vieţii economico-sociale ca parte a întregului viu comun.

Educaţia ecolonomică ce o propunem se încadrează în ceea ce spunea Tolstoi: „Să-i învăţăm pe oameni cum să-şi trăiască viaţa în armonie şi atât!” Potrivit Legii cauzelor şi efectelor DEVENIM  CEEA  CE  GÂNDIM. De aceea, vom vom argumenta de ce ECOLONOMIA se va impune ca un nou mod de a gândi, dar şi un nou mod de a trăi la scară universală. Până la întâlnirea noastră de luni, vă propunem spre reflecţie câteva argumente:

  1. De ce au apărut germenii unei noi paradigme, a „SĂNĂTĂŢII  ÎNTREGULUI  VIU”;
  2. Tranziţia omenirii la era înţelepciunii;
  3. Educaţia bazată pe valori, pe sensul vieţii şi pentru toată viaţa;
  4. Comportamentele umane şi instituţionale din perspectiva armoniei;
  5. Dezvoltare sănătoasă şi creştere organică;
  6. Promovarea libertăţii în răspundere;
  7. Solidaritate umană şi comuniune socială;
  8. Modul vieţii trăite în iubire.

Cafeneaua noastră se află deja în centrul luptei împotriva „semnelor distrugerii” şi a „dezumanizării societăţii”.

Încheiem cu nota de optimism pe care am identificat-o în mesajul Papei Francisc I: „Păstrarea creaţiei înseamnă deschiderea orizontului speranţei, un petic de lumină în mijlocul atâtor nori”.

Transmisia LIVE va putea fi urmarita AICI, luni, 25 martie de la orele 19:30.

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.