Parlamentul European a dezbătut bugetul UE pentru 2014-2020. Ce spun europarlamentarii romani: Ramona Manescu, PNL: nu negociaza, nu le votam bugetul. Petru Luhan, PDL: sa nu se zgarceasca, bugetul trebuie suplimentat cu 34 de miliarde de euro

Bugetul-UEUPDATE 19 februarie:

Liderii din Parlamentul European au stabilit bazele negocierii privind bugetul UE pe termen lung într-o dezbatere cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy și președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, ce a avut loc luni 18 februarie. Majoritatea parlamentarilor consideră recentul acord privind bugetul UE pentru următorii șapte ani drept inacceptabil, acesta având drept de veto asupra propunerii.

Compromisul la care s-a ajuns la ultimul summit european nu este pe măsura provocărilor care se află înaintea noastră. Parlamentul a solicitat – si va continua sa o facă- un buget modern și ambițios al UE care să ajute la relansarea economiei si care să pună criza financiară în urma noastră” a declarat vice-președintele PE, Gianni Pittella (Social-Democrati), în deschiderea dezbaterii.

Președintele Van Rompuy a confirmat intenția Consiliului de a discuta cu Parlamentul , descriind acordul politic încheiat dintre statele membre ”un mandat puternic de negociat”.

”Există un angajament ferm privind introducerea unei clauze de revizuire în doi-trei ani (n.r. a bugetului). Nu vom accepta austeritatea de-a lungul întregii perioade de 7 ani pe cât este bugetul planficiat” a declarat liderul grupului PPE, Joseph Daul.

Alți eurodeputați au subliniat că bugetul propus va asigura creșterea deficitului, ceea ce este interzis prin Tratate. ”Avem 200 mld euro de angajamente neplătite, iar acum am avea peste 300 mld în 2020. Acesta este deficitul Europei, pe care noi îl creăm” a avertizat Guy Verhofstadt (ALDE).

În summitul din 8 februarie, șefii de stat și de Guverne au convenit asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020. Suma totală a angajamentelor a fost stabilit la 960 mld euro și pentru plățile efective la 908 mld euro.

Detalii aici.

18 februarie:

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar și alți importanți lideri din cadrul PE vor dezbate bugetul UE pentru perioada 2014-2020 cu președintele Consiliului European, Heman van Rompuy și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

”Liderii tuturor grupurilor din PE au dat o declarație comună în care au arătat că bugetul propus de Consiliu este inacceptabil și că nu îl vor vota în această formă”, a declarat pentru caleaeuropeana.ro, eurodeputatul liberal Ramona Mănescu.

Comisia si Consiliul au evitat sa negocieze

”Până acum Comisia și Consiliul au evitat să negocieze cu Parlamentul. Noi vrem să mergem să mergem pe investiții și creștere și nu pe un buget de austeritate pentru încă șapte ani. Dacă nu negociază, nu li se va vota bugetul, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut. Dorim atât o mărire a bugetului, cât și alocări mai importante în anumite domenii care să conducă la creștere ” a mai declarat Ramona Mănescu.

Petru Luhan: avem nevoie de un buget mai mare cu 34 de miliarde de euro

La rândul europarlamentarul PDL, Petru Luhan, membru al Comisiei REGI, susține necesitatea unui buget mai mare.

”Trebui să determinăm membrii executivului să nu se zgârcească, să dea un buget mai mare pentru ca UE să iasă din criză, o criză pentru care Guvernele poartă responsabilitatea, ca și pentru șomajul sporit sau recesiunea economică, a declarat, pentru caleaeuropeana.ro, Petru Luhan. 95% din bugetul UE este alocat investițiilor. Liderii de state și guverne ar trebui să înțeleagă că sunt benefice investițiile eficente care aduc avantaje tutoror statelor membre și nu doar celor net beneficiare cu este și cazul României. Acest buget nu trebuie să fie unul auster, așa cum arată propunerea actuală, iar alocările suplimentare pot fi considerate de către țările vestice ca instrumente de combatere a crizei într-o piață de pe urma căreia au beneficii importante. Bugetul ar trebui mărit până la peste 994 mld euro, cu peste 30 mld mai mult decât actuala sa formă. Nu cred că PE, care reprezintă interesele cetățenilor și mediului de afaceri va putea accepta, când trebuie să mărim investițiile pentru a ieși din criză, o scădere a bugetului față de cel din perioada 2007-2013.”

Ca procedură, Luhan a explicat că proiectul de buget va fi analizat de către raportorii nominalizați la nivelul PE, un rol important îl vor avea șefii de comisie ECON.

”Și REGI va avea un cuvânt de spus, ca și AGRE, două dintre domeniile afectate de reducerile bugetare, apoi va urma dezbaterea în plen”.

 

Dezbaterea va avea loc la Bruxelles, între orele 14:00 -15:30 (orele 15:00 – 16:30, ora Romaniei) și va fi transmisă LIVE  AICI.

 

În summitul din 8 februarie, șefii de stat și de Guverne au convenit asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020. Suma totală a angajamentelor a fost stabilit la 960 mld euro și pentru plățile efective la 908 mld euro.

Parlamentul are drept de veto asupra acordului politic la care au ajuns reprezentanții statelor membre la summitul de săptămâna trecută.

Imediat după ce au fost prezentate concluziile summit-ului, Parlamentul European a transmis o declaraţie de presă în numele tuturor grupurilor Consiliului European în care aratau că nu sunt de acord cu rezultatul negocierilor din cadrul summitului european.

Parlamentul European va dezbate bugetul pentru perioada 2014-2020 la sesiunea sa plenară din luna iulie. Fără acordul Parlamentului, bugetul nu va putea intra în vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.