Connect with us

INTERNAȚIONAL

LIVE TEXT | Alegeri SUA 2016 | America își decide cel de-al 45-lea președinte: Hillary Clinton sau Donald Trump

Published

on

Ziua alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii – cea mai puternică economie de pe glob și stindardul ordinii internaționale liberale – în care americanii își decid cel de-al 45-lea președinte s-a încheiat cu revenirea republicanilor la Casa Albă. Donald Trump a fost ales noul președinte al SUA și, alături de victoriile republicane în Senatul SUA și în Camera Reprezentaților, Partidul Republican va prelua întreaga putere politică în SUA.

Donald Trump a devenit miercuri primul președinte republican după doi membri ai familiei Bush și după opt ani în care Statele Unite au fost conduse de un lider democrat, Barack Obama. Trump își va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2017, urmând să susțină apoi și primul său discurs despre Starea Națiunii.

URMĂREȘTE AICI NOUL LIVE TEXT

clinton trumpDupă o campanie care a durat mai bine de un an și jumătate – caucas-uri interne, alegeri primare, sondaje, nominalizarea celor doi, trei dezbateri pline de atacuri și replici acide – Clinton și Trump stau astăzi la mâna celor 145 de milioane de cetățeni americani care s-au înscris pe listele de vot și a celor 538 de electori care îi vor înscăuna pe unul dintre cei doi la Casa Albă și vor decide, implicit, succesorul lui Barack Obama.

Ziua prezidențialelor din SUA va fi și ziua unor premiere: în cazul în care Hillary Clinton va avea câștig de cauză, ea va deveni atât prima femeie președinte din istoria SUA, cât și întâia fostă Primă Doamnă sau fost secretar de Stat care va fi unsă cu titulatura informală de cel mai puternic om al planetei. O victorie a lui Donald Trump ar da câștig de cauză curentului anti-sistem pe care candidatul republican, prin declarațiile sale nemaiîntâlnite la un nivel atât de apropiat funcției prezidențiale. Apoi, dacă Hillary Clinton va obține victoria aceasta va oferi democraților un al treilea mandat consecutiv la Casa Albă, așa cum republicanii au avut în anii 1981-1993 prin Ronald Reagan și George Bush tatăl. Totodată, ar fi pentru prima dată de la Franklin Roosevelt încoace când democrații ar conduce SUA pentru trei mandate (n.r. – Roosevelt este singurul lider SUA ales de patru ori, 1933-1945).

Cele mai importante informații, actualizări și rezultate din cea mai crucială zi pentru democrația americană le puteți găsi pe CaleaEuropeana.ro. Scrutinul a început la ora 13.00, ora României.

***LIVE TEXT***

URMĂREȘTE AICI NOUL LIVE TEXT

Ora 21.34Washington Post a lansat deja un infografic cu distribuția electorilor între cei doi candidați, cu o metodologie bazată pe predicția generată de calcule sociologice în funcție de sondaje, de istoricul voturilor în statele respective și de evaluările unor analiști politici.

screenshot-2016-11-08-21-30-51

FOTO: Captură ecran Washington Post

Modelul utilizat de publicația americană atribuie electori celor doi candidați în funcție de afinitățile politice ale statelor americane. Statele considerate sigure pentru Hillary Clinton sunt marcate cu albastru-petrol, iar pentru Trump cu roșu-cărămiziu. Cele în care sunt utilizate metode predictive și care sunt alocate celor două tabere au culori mai deschise: bleu (Clinton) și roz (Trump).

Adevărata bătălie se dă în statele marcate cu mov: Florida, Carolina de Nord și New Hampshire.

Potrivit analizei Washington Post suma statelor sigure și a celor în care democrații sunt favoriți, Hillary Clinton ar urma să obțină 275 de electori, cu cinci peste numărul minim necesar câștigării alegerilor. De cealaltă parte, în baza aceleiași metode, Trump ar obține 215 electori.

Reamintim că această analiză are în vedere mai multe variabile precum sondajele recente, istoricul voturilor de la alte alegeri sau opiniile specialiștilor.

Ora 20.34 Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a dat în judecată registrul electoral din statul Nevada, stat cu un număr total de 6 electori, pe motiv că acesta a permis ca o secție de votare din Las Vegas să rămână deschisă după ora normală, în cursul procesului de votare anticipată de săptămâna trecută. Trump solicită ca voturile din secția respectivă să fie păstrate separat până la soluționarea oricăror posibile controverse juridice privind rezultatele din Nevada.

screenshot-2016-11-08-19-38-39Ora 19.35 – Aşa-numitul sondaj al sondajelor realizat de CNN (Poll of Polls), o cotează pe candidata democrată cu 46%, în timp ce Donald Trump avea 42%.

Acest tip de sondaj marca CNN reprezintă o medie a rezultatelor din șapte măsurători sociologice diferite, toate realizate în perioada cuprinsă între 1-3 noiembrie, 3-6 noiembrie sau 4-6 noiembrie și comandate de Fox News, Bloomberg, ABC News/ Washington Post, CBS News sau NBC News.

Mai mult, calculele electorale făcute de Reuters în cadrul proiectului Reuters/ Ipsos State of the Nation sunt şi ele încurajatoare pentru Hillary Clinton. Fostul secretar de stat ar avea şanse de 90% să câştige aceste alegeri şi să adune 303 electori, în condiţiile în care are nevoie de 270.

Ora 19.20 – Actualul președinte al SUA, Barack Obama, i-a îndemnat din nou pe americani să iasă la urne. 

Astăzi, progresul este la urne. Mergeți și votați – apoi asigurați-vă că prietenii, familia și toți cei pe care îi cunoașteți vor vota și ei”, a scris Obama pe contul de Twitter al președintelui SUA, care va fi moștenit de viitorul președinte al SUA.

Ora 18.05 – Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a votat la o secție din cartierul Manhattan, alături de soția sa, Melania. Trump a fost huiduit la intrarea și la ieșirea din clădirea la care a votat, arată Washington Post. 

Ora 17.40 – Femeile se vor apropia de o situație de egalitate cu bărbații în distribuția responsabilității politice dacă Hillary Clinton reușește să câștige alegerile prezidențiale în SUA, au estimat marți cancelarul german Angela Merkel și șefa guvernului norvegian, Erna Solberg, în cadrul unei conferințe comune de presă. (mai multe detalii aici)

Ora 15.32 – Hillary Clinton și Bill Clinton au votat la secția din Chappaqua, New York, informează CNN, citat de Hotnews.ro.

Candidata democrată a vorbit și cu susținătorii săi la ieșirea de la urne. ”Voi face tot ce îmi stă în putință dacă sunt suficient de norocoasă încât să câștig azi”, a spus aceasta.

Ora 14.49 –  Ministerul rus de Externe a trimis o notă diplomatică autorităţilor americane, în care transmite că diplomaţii americani nu vor putea să monitorizeze următoarele alegeri din Rusia. Măsura reprezintă răspunsul Rusiei la ceea ce descrie măsurile luate de SUA de a obstrucţiona diplomaţi ruşi care voiau să monitorizeze alegerile prezidenţiale de marţi, din Statele Unite.

Ora 14.17 – Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat că Statele Unite încurajează toate statele membre NATO să aloce procentul de minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării, constatând că România va face acest lucru începând cu anul 2017. Declarațiile diplomatului au fost făcute la Timișoara, în contextul alegerilor de astăzi din SUA și ținând cont de poziția lui Donald Trump, care a spus că în cazul în care va ajunge președinte va condiționa angajamentul SUA față de apărarea aliaților din NATO de respectarea de către aceste țări a alocării bugetare pentru apărare.

Ora 13.58 – În contextul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor NATO de pe flancul estic – desfășurată sub auspiciile Formatului București – Klaus Iohannis a transmis un mesaj important pentru viitorul relației transatlantice, chiar în ziua alegerilor din SUA.

Este un moment important pentru relaţia transatlantică, care rămâne esenţială pentru securitatea europeană şi pentru securitatea regiunii. Statele Aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei”, a precizat șeful statului.

Ora 13.45 – Candidatul democrat la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite, Tim Kaine, a votat la o secție din statul Virginia. Ulterior votului, acesta a publicat un mesaj cu subînțeles pe pagina sa de Twitter: ”Am dorit să fiu primul la vot, dar Minerva Turpin, doamnă de 99 de ani, m-a bătut. Se pare că trebuie să mă obișnuiesc în a fi numărul doi”, aluzie la poziția de vicepreședinte al SUA.

Ora 13.22 – Birourile de vot s-au deschis marți dimineață la ora locală 06:00 (ora 13.00 în România) în nouă state de pe Coasta de Est pentru alegerile prezidențiale din SUA, în care se confruntă democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, informează AFP, potrivit Agerpres.

Alegătorii au început să își exprime opțiunile în statele Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont și Virginia.

Ora 13.10 – Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat în prezent pe Stația Spațială Internațională, a votat deja la alegerile prezidențiale din SUA de marți. Astronauții americani își pot exercita dreptul de a vota din spațiu, în baza unei legi din 1997, adoptată în statul Texas, unde își au reședința majoritatea acestora.

Ora 12.26 –  Știați că… Elefantul Partidului Republican și măgarul Partidului Democrat sunt simboluri ce se află pe scena politică din SUA încă din secolul al 19-lea.

Cum au ajuns cele două animale să reprezinte partidele Democrat şi Republican de mai bine de 100 de ani? Mai multe detalii aici.

Ora 11.39 – Misiunea OSCE de observare a alegerilor prezidențiale din SUA a precizat că afirmațiile candidatului republican Donald Trump referitoare la o posibilă fraudare a scrutinului sunt speculații gratuite, potrivit France Presse, citat de Agerpres.

Donald Trump a declarat în cadrul dezbaterilor comune cu Hillary Clinton, dar și cu prilejul mai mult miting-uri, că va respinge rezultatele alegerilor dacă nu va câștiga.

Ora 11.00 – Premierul italian Matteo Renzi a lăudat cele două mandate de președinte al SUA ale lui Barack Obama și și-a reiterat sprijinul pentru candidata democrată la Casa Albă în alegerile de marți într-un mod original, transmite Huffington Post, care citează o postare a liderului italian de pe Facebook.

“Să sperăm că va fi fată, ca să citez titlul unui film vechi. Între timp, cred că este corect să salutăm cei opt ani de mandat ai lui Barack Obama”, a scris acesta.

dixville-1478582067-7648

Ora 10.07 – Alegerile prezidențiale din SUA au fost lansate în mod simbolic de șapte alegători din Dixville Notch, o localitate situată la frontiera nord-estică a Statelor Unite. Denumită ”First in the Nation”, Dixville Notch continuă această tradiție stabilită încă din 1960. Din cei șapte, 4 au votat pentru Clinton, 2 pentru Trump și unul pentru Gary Johnson.

Ora 09.12 – Cei doi candidați la președinția SUA, democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, și-au încheiat marți dimineața campania electorală, cu doar câteva ore înaintea începerii votului pe coasta de est a SUA. Hillary Clinton și Donald Trump au susținut ultimele lor mitinguri electorale înaintea deschiderii urnelor din Statele Unite. Peste 40.000 de oameni au participat la miting-ul susținut de fostul secretar de Stat, alături de ea fiind președintele Barack Obama și prima doamnă Michelle, dar și soțul ei, fostul președinte Bill Clinton.

Sunt cele mai importante alegeri din viața noastră pentru că nu am mai avut niciodată o alegere atât de clară. Da, există o alegere clară în acest scrutin. Una între dezbinare şi unitate. Între o economie care funcţionează pentru toţi sau numai pentru cei bogaţi. Între un lider puternic şi constant şi un om imprevizibil care poate pune totul în pericol. Să n-aveţi îndoieli, valorile noastre de bază sunt puse la încercare în aceste alegeri. Să mergem la vot, Philadelphia! Să facem istorie împreună! Mulţumesc şi fiţi binecuvântaţi!”, a spus candidata democrată la președinția SUA, conform Digi24

VIDEO// Hillary Clinton: ”Sunt cele mai importante alegeri din viața noastră pentru că nu am mai avut niciodată o alegere atât de clară”

ora 09.00 – De cealaltă parte, 9.000 de susținători au participat la miting-ul lui Trump, scrie Agerpres.

”Va fi cel mai important vot pe care l-aţi dat vreodată în viaţa voastră, pentru că împreună vom face America bogată din nou, vom face America puternică din nou, vom face America sigură din nou şi, da, vom face America măreaţă din nou. Vă puteţi imagina patru ani cu Hillary? Vorbesc serios. N-aş vrea să mă uit la ştiri în fiecare seară. Nu vine lumea la mitinguri, aşa că îi aduce pe Beyonce şi Jay-Z. Îmi plac amândoi. Şi ştiţi ce se întâmplă? Pe mine vin să mă asculte mai mulţi oameni decât pe ei. Liderii noştri sunt incompetenţi. Preşedintele Obama face campanie cu Hillary Clinton pentru că ea nu e în stare. Nu e în stare. Aşa că se duce Obama cu Air Force One, care costă o avere”, a spus candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, în fața a peste 9.000 de susținători, la un centru din orașul Manchester, capitala comercială a statului New Hampshire.

VIDEO// Donald Trump: ”Împreună vom face America puternică din nou și o vom face măreață din nou”

Ora 08.48 –  Alături de Hillary Clinton la ultima manifestație electorală s-au aflat fiica ei, Chelsea, soțul ei, Bill, și actualul cuplu prezidențial, Michelle și Barack Obama. 

Michelle și Barack Obama au îndemnat publicul să o voteze pe Hillary Clinton. 

Credem că responsabilitatea noastră faţă de voi şi faţă de această ţară nu se încheie când plecăm de la Casa Albă. De aceea, eu şi Barack am lucrat atât de mult în această campanie, fiindcă noi credem că avem datoria să ne asigurăm că predăm ţara unui lider în care putem avea toţi încredere”, a spus actuala Primă Doamnă a SUA.

Pun pariu că veţi respinge teama şi veţi alege speranţa. Pun pariu că înţelepciunea, decenţa şi generozitatea poporului american vor învinge din nou. Iar acesta e un pariu pe care nu l-am pierdut niciodată. Faceți pentru Hillary ceea ce ați făcut pentru mine. Următorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton!”, a precizat Barack Obama. 

VIDEO// Soții Obama și familia Clinton, împreună pentru Hillary

Ce spun ultimele sondaje

Trei sondaje, consultate de Digi24, au fost publicate marți în Statele Unite, care relevă o diferență de patru procente între Hillary Clinton și Donald Trump.

CBS News arată că 47% dintre americani intenționează să o voteze pe Hillary Clinton, în timp ce 43% vor să-i dea votul lui Donald Trump. 

Sondajul pentru ABC arată că Hillary Clinton va obține 49% dintre voturi, iar Trump 45%.

Sondajul efectuat de LA Times îl arată drept favorit pe Donald Trump cu 48% dintre voturi, în timp ce Hillary Clinton obține 43%.

Un al patrulea sondaj, efectuat de Fox News, o creditează pe Hillary Clinton cu 48% din intenţiile de vot în scrutinul prezidenţial de marţi, în vreme ce 44% dintre alegători ar urma să voteze cu Donald Trump.

Este foarte important de menționat că aceste ultime sondaje au fost realizate înainte ca FBI să anunțe încheierea anchetei privind e-mail-urile lui Hillary Clinton, subiect care a afectat-o puternic pe candidata democrată.

Potrivit unui model al Moody’s Analytics, un tipar utilizat la fiecare alegeri din Statele Unite și care a prezis corect rezultatele alegerilor prezidențiale din 1980 încoace, alegerile din 8 noiembrie vor fi câștigate de Hillary Clinton. Clinton va obține 332 de voturi în colegiul electoral, iar republicanul Donald Trump 206.

FOTO: CNN Money

FOTO: CNN Money

Alegerile depind de 12 state: Florida și Ohio, celebrele ”state indecise”

Numele viitorului lider al Casei Albe depinde de modul în care vor vota 12 state americane: Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Carolina de Nord, Nevada, Colorado, Iowa, Wisconsin, New Hampshire, Arizona şi Virginia.

În cel puţin patru dintre aceste state – Carolina de Nord, Florida, Ohio şi Nevada, care însumează 68 de mari electori – bătălia dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump se duce în continuare pe muchie de cuţit.

Floridei îi revin 29 de electori. În 2008 și 2012 a câștigat Barack Obama, iar în 2000 și 2004 a câștigat George W. Bush. Rezultate sondajelor sunt strânse: Clinton—47,4 %, iar Trump 46,2 %. Ohio are 18 electori. În 2008 și 2012 a câștigat Barack Obama, iar în 2000 și 2004 a câștigat George W. Bush. Trump 46,3%, Clinton 43%.

Lista statelor cheie, numărul electorilor, rezultatele sondajelor și câștigătorii alegerilor precedente poate fi consultată AICI.

Totodată, aceste state indecise relevă și principalul dezavantaj al sistemului electoral american, care indică faptul că unele voturi sunt mai valoroase decât altele, mai ales în cazul acestor state care au o populaţie însemnată şi care oscilează între republicani şi democraţi.

Sistemul electoral: câștigă candidatul care obține sprijinul din partea a cel puțin 270 de electori

Președintele Statelor Unite ale Americii este ales indirect. Spre deosebire de votul dat de cetățeni în alte sisteme democratice, în SUA  delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Populația nu este distribuită  în mod egal în statele americane iar scopul acestui sistem este ca statele  mai puțin populate să nu fie ignorate în procesul electoral, scrie Europa FM.

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C. Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.

INFOGRAFIC – Guvernul Statelor Unite explică pașii pe care trebuie să îi parcurgă un candidat pentru a deveni președinte al SUA

usa-gov

FOTO: usa.gov

Urmăriți și:

VIDEO/ Alegeri SUA 2016 – Ultima dezbatere prezidențială vine cu o premieră din partea lui Trump: S-ar putea să nu recunosc rezultatul alegerilor/ Clinton: Rusia preferă o marionetă ca lider al SUA

VIDEO A doua dezbatere prezidențială Clinton-Trump dominată de afirmațiile republicanului la adresa femeilor

VIDEO Prima confruntare Clinton-Trump | 90 de minute de replici tăioase: ”Hillary Clinton nu are vigoarea necesară”/ “După ce va călători în 112 ţări şi va negocia un acord de pace atunci să vorbească despre vigoare”. Cine a câștigat?

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Parlamentul Finlandei a votat pentru aderarea la NATO. Liderii Finlandei și Suediei, așteptați joi la Casa Albă de președintele SUA Joe Biden

Published

on

© President of Finland Official Website

Parlamentul de la Helsinki a votat marţi, cu o majoritate de peste 95%, în favoarea aderării Finlandei la NATO, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale a ţării nordice la sediul Alianţei Nord-Atlantice, transmit AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

La capătul unei şedinţe parlamentare de două zile, proiectul de aderare a fost adoptat cu 188 de voturi pentru, opt voturi contra şi nicio abţinere, iar acum decizia finală stă în semnătura președintelui Sauli Niinistö, care trebuie acum să semneze cererea de aderare înainte ca documentul să poată fi predat, împreună cu o solicitarea similară din partea Suediei, la cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a confirmat duminică că țara sa va solicita aderarea la alianța militară NATO, într-o schimbare politică istorică provocată de invazia Rusiei în Ucraina și întărind astfel declarația politică semnată joia trecută împreună cu premierul Sanna Marin, alături de care a afirmat că țara sa trebuie să depună “fără întârziere cererea de aderare” la Alianța Nord-Atlantică.

De altfel, Niinistö efectuează marți și miercuri o vizită oficială în Suedia, țară care a semnat în aceeași zi cererea de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Ulterior, joi, președintele Finlandei și premierul suedez Magdalena Andersson vor fi primiți la Casa Albă de președintele american Joe Biden.

Cererile de aderare ale celor două state nordice la NATO reprezintă un moment de cotitură pentru securitatea europeană, Finlanda punând capăt unei perioade cunoscute drept “finlandizare”, în care Helsinki și-a menținut neutralitatea și suveranitatea în timp ce s-a învecinat cu colosul sovietic și apoi cu o Rusie care a devenit agresivă.

În același timp, prin decizia de a aplica pentru apartenența la NATO, Suedia a inversat peste două secole de neutralitate și nealiniere în materie de politică de securitate și apărare.

Discuțiile privind aderarea celor două state la NATO au început deja, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, avertizând că încă nu poate oferi un aviz pozitiv acestor demersuri, și cu NATOSUAFinlanda și Suedia anunțând că vor purta discuții cu Ankara, și cu Germania dispusă să ratifice cât mai curând o aderare a celor două țări nordice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că aliații vor căuta soluții pentru  a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la Alianță și a cerut aliaților să se ridice la importanța acestui moment istoric, într-o aluzie la refuzul Turciei de a accepta aderarea celor două țări nordice. Referitor la această situație, președintele Finlandei s-a arătat încrezător că obiecțiile Turciei vor fi depășite.

O aderare a Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ar dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. De asemenea, accederea Finlandei și Suediei în NATO ar însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia. Finlanda și Suedia sunt state partenere ale NATO și participă cu regularitate la reuniunile Alianței Nord-Atlantice la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și la summit-urile șefilor de stat și de guvern. Semnarea unui protocol de aderare între Alianță și cele două țări nordice ar trebui ratificat de parlamentele tuturor celorlalte 30 de state NATO pentru ca Finlanda și Suedia să devină membri cu drepturi depline și să beneficieze de principiul apărării colective – articolul 5 din Tratatul de la Washington.

Continue Reading

SUA

Unitate transatlantică pentru Ucraina. SUA și UE, pregătite să împingă Rusia și mai mult spre ”o izolare economică, financiară și strategică”

Published

on

© Secretary Janet Yellen/ Twitter

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a subliniat nevoia unei cooperări cu Uniunea Europeană în privința asistenței financiare acordate Ucrainei și a sprijinit eforturile UE de a interzice petrolul rusesc, într-un efort de a prezenta un front transatlantic refăcut.

”Rămânând împreună, ne asigurăm că Rusia nu se întoarce unii împotriva altora. Fiți siguri că, dacă Putin continuă acest război atroce pe care l-a ales, administrația Biden va lucra cu dumneavoastră și cu ceilalți parteneri ai noștri pentru a împinge Rusia și mai departe spre o izolare economică, financiară și strategică. Kremlinul va fi forțat să aleagă între sprijinirea economiei și finanțarea continuării războiului”, a fost mesajul transmis de oficialul american, care a participat la un Brussels Economic Forum, potrivit Politico Europe

Yellen a salute intenția Uniunii Europene de a renunțat până la finalul anului la petrolul rusesc. ”Îi felicit pe liderii europeni pentru propunerea de a elimina treptat, în termen de șase luni, livrările de petrol rusesc”, a subliniat oficialul american.

Statele Unite au sancționat deja Rusia din acest punct de vedere, interzicând importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Într-o poziție similară, Regatul Unit și-a fixat drept țintă finalul anului pentru a renunța la importurile de petrol rusesc.

Țările UE spun că sunt hotărâte să sancționeze industria petrolieră a lui Vladimir Putin, ca o modalitate de a tăia o sursă majoră de venit care ajută la finanțarea războiului său din Ucraina. Comisia Europeană a propus cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe 4 mai.

Până acum, țările nu au reușit să convină asupra pachetului, care necesită aprobarea unanimă.

Unul dintre aspectele informale de discuție între miniștrii de externe și echipele lor care au participat la reuniune a fost dacă se va ajunge la un acord până la următorul summit al liderilor Consiliului European, programat pentru finalul lunii mai.

Premierul ungar Viktor Orban  a blocat până acum sancțiunile Uniunii Europene împotriva petrolului rusesc, argumentând că propunerea actuală a Comisiei Europene privind un embargo ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.

Pentru a depăși acest moment de opoziție din partea Budapestei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a efectuat de Ziua Europei o vizită în Ungaria pentru a discuta cu premierul ungar, Viktor Orban, cu privire la ultimul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei. 

Ministrul ungar de externe a transmis că țara sa va susține această măsură dacă Bruxelles-ul oferă soluții pentru ”problema pe care a creat-o”.

În acest caz, oficialii UE iau în considerare posibilitatea de a oferi compensații financiare Ungariei în încercarea de a-l convinge pe premierul Viktor Orban să semneze sancțiunile propuse de Uniunea Europeană împotriva petrolului rusesc. 

Revenind la declarațiile secretarului Trezoreriei SUA cu privire la asistența acordată Kievului, Yellen a făcut apel la implicarea Europei pentru a acoperi nevoile financiare ale Ucrainei, care se vede nevoită să depună eforturi pentru a-și menține economia pe linia de plutire.

”În lunile care vor trece până când colectarea taxelor va putea fi reluată în ritm normal, Ucraina are nevoie de fonduri bugetare pentru a plăti soldații, angajații și pensionarii. Le cer sincer tuturor partenerilor noștri să ni se alăture pentru a-și spori sprijinul financiar pentru Ucraina”, a declarat ea, făcând referire la promisiunea președintelui american Joe Biden de a acorda 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Miniștrii de finanțe vor discuta subiectul mai larg în cadrul unei reuniuni G7, care va avea loc la Bonn la sfârșitul acestei săptămâni și la care va participa și Yellen.

În contextul întâlnirii miniștrilor de externe din G7, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, care a luat parte la aceasta, a solicitat confiscarea activelor rusești ce fac obiectul sancțiunilor pentru a le folosi la reconstrucția țării sale.

Cele mai recente estimări lansate de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, arată că Ucraina va avea nevoie de până la 600 de miliarde de euro pentru reconstrucție, în vreme ce cancelarul german, Olaf Scholz, apreciază că această țară se va confrunta zeci de ani cu consecințele războiului declanșat de Rusia, făcând trimitere la bombele neexplodate.

Uniunea Europeană și-a exprimat deja dorința de a ajuta Ucraina.

Astfel, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat într-un interviu acordat publicației Financial Times că blocul european ar trebui să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina. 

Ideea a fost enunțată anterior și de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a pledat pentru confiscarea bunurilor rușilor vizați de sancțiuni cu scopul de a folosi sumele respective la reconstrucția Ucrainei.

Președintele Ucrainei a lansat altă propunere, și anume aceea ca orașele ucrainene distruse de războiul nejustificat declanșat de Rusia să se înfrățească cu cele europene, facilitând astfel procesul de reconstrucție.

Cert este că România este pregătită să se alăture acestui efort de refacere a Ucrainei după războiconvingere exprimată și de președintele Volodimir Zelenski în discursul său în Parlamentul României din 4 aprilie.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean: Contăm pe asistența din partea Germaniei în vederea aderării Ucrainei la UE

Published

on

© https://www.president.gov.ua

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că a discutat marți cu cancelarul german, Olaf Scholz, despre situația de pe frontul ucrainean, sporirea sancțiunilor împotriva Rusiei și perspectivele de pace. 

„Am purtat discuții productive cu Olaf Schoz. Am discutat despre situația de pe linia frontului, continuarea presiunii asupra Rusiei, sporirea sancțiunilor, perspectivele de pace. Apreciez sprijinul Germaniei, inclusiv cel defensiv. Contăm pe continuarea asistenței din partea Germaniei pe calea Ucrainei spre aderarea deplină la Uniunea Europeană”, a scris Volodimir Zelenski, pe Twitter. 

Volodimir Zelenski și Olaf Schoz au discutat la telefon și săptămâna trecută. La acel moment, Scholz l-a informat pe liderul de la Kiev că nu a contenit apelurile la adresa Rusiei de a pune capăt ostilităților, de a-și retragere trupele, respectând astfel suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

Discuțiile dintre cei doi lideri a apărut în contextul vizitei ministrului german de externe, Annalena Baerbock, în Ucraina, dovadă a detensionării situației generate de refuzul Kievului de a accepta o vizită a președintelui german, Frank-Walter Steinmeier, ca urmare a poziției indulgente adoptată în trecut de acesta față de liderul rus, Vladimir Putin.

Cu această ocazie, Baerbock a anunțat că, pe viitor, țara sa va renunța complet la importurile de energie din Rusia, pe care a descris-o drept ”agresor”.

În ceea ce privește aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, ministrul german de externe a susținut că a devenit „o chestiune de război sau pace”. Cu toate acestea, nu va exista „nicio scurtătură” către apartenența la comunitatea europeană.

Continue Reading

Facebook

NATO3 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat pentru aderarea la NATO. Liderii Finlandei și Suediei, așteptați joi la Casa Albă de președintele SUA Joe Biden

Cristian Bușoi3 hours ago

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

SUA3 hours ago

Unitate transatlantică pentru Ucraina. SUA și UE, pregătite să împingă Rusia și mai mult spre ”o izolare economică, financiară și strategică”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean: Contăm pe asistența din partea Germaniei în vederea aderării Ucrainei la UE

NATO4 hours ago

Oficial: Suedia a semnat cererea de aderare la NATO printr-o “scrisoare istorică” transmisă secretarului general Jens Stoltenberg

ROMÂNIA4 hours ago

Ministerul Finanțelor a primit de la Banca Europeană de Investiții 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova 

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 9 state membre, inclusiv România, să primească și să sprijine persoanele care fug din calea războiul din Ucraina

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Timiș și Cluj-Napoca, printre cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru țări UE selectate de Comisia Europeană și CoR pentru o nouă acțiune-pilot privind parteneriatele pentru inovare regională

ROMÂNIA5 hours ago

Eurostat: În primul trimestru din 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, înregistând un avans de 5,2%

ENERGIE5 hours ago

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu conducerea Black Sea Oil & Gas: Exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național

U.E.9 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending