Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO ”TTIP: Romania’s Voice” – Comerț UE-SUA. Ce au declarat reprezentanții României, UE și SUA prezenți la București privind viitorul Acordului Transatlantic

Published

on

DSC05713Europarlamentarul român Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European a organizat mâine, 16 octombrie, la București, un eveniment cheie pentru rolul României în așa numita negociere a secolului, acordul comercial negociat în prezent între cei doi giganți ai economiei mondiale, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Evenimentul, intitulat „TTIP: Romania‘s Voice” este încununarea unei consultări naționale organizate începând cu luna mai cu actorii din economia românească interesați în negocierea TTIP, pentru a identifica interesele, prioritățile și sensibilitățile Romaniei în această negociere istorică.

Sorin MoisaDeputatul european a prezentat în cadrul conferinței internaționale cerințele și așteptările economiei și societății civile românești cu privire la TTIP, înmânând un raport în acest sens Doamnei Cecilia Malmström, Comisarul pentru Comerț al Uniunii Europene, care a fost invitatul de onoare al conferinței. Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, s-a adresat din partea Guvernului celor peste 250 de participanți.

Anthony GardnerDin partea americană, conferința a avut un alt invitat de mare prestigiu, pe Excelența Sa Domnul Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Acesta a arătat că, dintre statele membre, problemele de sprijin public pentru încheierea TTIP sunt în Germania, Austria, Belgia și Luxemburg. În privința vocilor din zona ONG-urilor care contestă TTIP, Gardner a spus că cei care solicită transparență de la negociatori ar trebui, la rândul lor, să manifeste transparență în legătură cu interesele pe care le reprezintă și mai ales în legătură cu sursa de finanțare.

Evenimentul a fost transmis de CaleaEuropeana.ro.

VIDEO Conferință de presă Sorin Moisă – Cecilia  Malmström

Fotografii din cadrul evenimentului:

2

Cecilia Malmstrom. Foto: CaleaEuropeana.ro

1

Sorin Moisă. Foto: CaleaEuropeana.ro

3

Bogdan Aurescu. Foto: CaleaEuropeana.ro

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: CaleaEuropeana.ro

Foto: CaleaEuropeana.ro

5

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. Foto: CaleaEuropeana.ro

De asemenea, invitați speciali au fost și Negociatorul Șef al Uniunii Europene, Domnul Ignacio Garcia Bercero, Secretarul General al confederației europene a fermierilor și cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Domnul Pekka Pesonen, Președintele Blocului Național Sindical, Domnul Dumitru Costin, Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comerț și Controlul Exporturilor în echivalentul britanic al ministerului Economiei, Domnul Chris Barton, precum și patronate, sindicate, societate civilă și mulți antreprenori români care exportă în SUA sau sunt afectați de TTIP.

 Cecilia MalmstromÎn contextul participării la conferință, Doamna Cecilia Malmström a declarat: Aștept cu nerăbdare să discut cele mai recente evoluții ale negocierilor TTIP la București. Avem nevoie de o dezbatere deschisă și aprofundată în legătură cu acest acord, și acest eveniment va oferi un forum excelent pentru schimbul de opinii. Voi vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor și despre cum evoluează negocierile. Aștept de asemenea cu nerăbdare să primesc sugestiile valoroase ale participanților despre prioritățile, preocupările și ideile lor.’’

În România, în 130 de orașe diferite, sunt firme care exportă în Statele Unite. Nu toate sunt orașe mari, dar sunt răspândite în toată țara. Nu toate companiile sunt mari. Peste 60% dintre exportatorii români sunt firme mici și mijlocii. Multe companii exportă indirect în SUA mașini, componente, dar prin alte țări din UE, care apoi exportă, la rândul lor, către SUA. Chiar dacă multe dintre ele au obținut deja succesul cu exporturile în SUA, TTIP le dă șansa să facă lucrurile mai bine“, a mai spus comisarul european la eveniment.

DSC05709TTIP trebuie să fie un acord profund şi ambiţios, echilibrat şi care să producă beneficii ambelor părţi. (…).Devine tot mai evident faptul că, în contextul actual, TTIP nu poate fi redus numai la problematica legată de comerţ. TTIP înseamnă, de fapt, abordarea relației UE-SUA în deplinătatea sa, înseamnă a oferi relației un plus de dinamism și cu un caracter strategic mai pronunțat. Înseamnă a determina o relație care să fie mai vizibilă și eficientă în a angaja țări terțe și în a aborda provocările la nivel regional și global, o relație care să poată stabili mai bine regulile de bază pe scena internațională. Acordul este important și din punctul de vedere al raportării partenerilor transatlantici la actorii emergenţi. Cu cât legăturile între cele mai importante piețe economice democratice sunt mai puternice, cu atât mai mari sunt șansele de a implica partenerii emergenți ca actori responsabili ai sistemului internațional., a subliniat și ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

La rândul său, europarlamentarul Sorin Moisă a afirmat că „această conferință reprezintă un moment de normalitate europeană și demnitate națională: Bruxelles-ul vine să asculte vocea României, economie și societate, la ea acasă. Lista de priorități ale economiei românești cuprinde peste 30 de cerințe care să înlesnească accesul firmelor românești pe piața americană, câteva cerințe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv șase puncte sociale și de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor și a societății civile.

„Să vă dau doar câteva exemple’’, a continuat acesta: „dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălțăminte și la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieței energiei între SUA și Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generație, dorim condiții care să îmbunătățească accesul reciproc pe piața medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, dar dorim și să ne protejăm industria avicolă atâta vreme cât suntem convinși că standardele europene pe care producatorii noștri trebuie să le respecte sunt mai stringente și costisitoare decât cele americane.’

Principalele declarații susținute de Chris Barton:

Chris BurtonPremierul nostru, David Cameron, susține și în Marea Britanie, și în Europa și în SUA parteneriatul Transatlantic. Vorbim de o piață cu reglementări reduse, mai multă protecție, mai multe beneficii pentru IMM-uri

Aceste avantaje vor fi negociate prin deschiderea pieței de achiziții din Statele Unite, de exemplu, astfel încât arhitecții, contabilii șamd să poată să lucreze în SUA.

Există avantaje care provin din ridicare acestor bariere. Dacă ridicăm această ”dublă testare”, ridicăm anumite bariere și creștem încrederea. 

Este vorba despre o piață lărgită cu reglementări reduse care ar revigora economia UE și SUA.

Pentru consumatori, implică avantaje reale, mai multă protecție, beneficii pentru IMM-uri care adesea navighează mult ia greu decât companiile mari printre aceste diferențe.

Deci motivul economic este covârșitor. Așa cum au menționat deja antevorbitorii mei, există și un pilon strategic. TTIP poate întări legăturile între UE și SUA, între Marea Britanie și SUA, între România și SUA.

TTIP are potențialul de a ne face să conlucrăm pentru a modela regulile, valorile, standardele care influențează comerțul global. Iată și componenta strategică a TTIP.

Mai există și alte beneficii. Așa cum știți, Marea Britanie s-a angajat să organizeze un referendum privind poziția noastră în UE până la sfârșitul anului 2017. Poziția guvernului britnic este clară, ne dorim reformarea UE și vrem să avem susținerea cetățenilor de a rămâne în UE. Important pe agenda reformelor este concurența, vrem ca UE să aducă beneficii reale cetățenilor, să adâncească piața unică.

TTIP reprezintă un element esențial în acest sens. Credem că acesta ar fi acel tip de uniune din care cetățenii membri ar fi mândri să facă parte. Este ceea ce îi face pe primul ministru și ministrul Comerțului să susțină TTIP.

TTIP ne poate aduce dezvoltare economică, beneficii strategice și beneficii în UE.

Însă, așa cum știți, nu toată lumea e de acord. Milioane de cetățeni europeni s-au declarat împotriva TTIP. Sunt demonstrații la Bruxelles, Berlin, Londra împotriva TTIP. De ce contiuăm să susținem TTIP? Pentru că noi credem că oportunitățile și avantajele pe care le-am dezvoltat pornesc de la lucruri fundamentale și că putem să corectăm această opoziție.

Iată câteva exemple: frica de standarde, că TTIP va scădea standardele muncii, cele de mediu și vom fi obligați să mâncăm pui otrăviți, să conducem mașini proaste și cp din cauza acestei cooperări vom cădea pe fundul prăpăstiei.

Multor oameni li s-a spus că este un motiv pentru care să se opună, dar nu este adevărat. UE și SUA au spus ca aceste negocieri nu vizează scăderea standardelor și că nu va slăbi reglementările siguranței alimentare sau legislația muncii.

Guvernele statelor membre și parlamentele lor vor putea veghea și verifica ca acest lucru să nu se întâmple.

TTIP nu va scădea standardele.

 O a doua temere este suveranitatea. Companiile vor avea șansa să nu mai se supună regulilor interne-protejarea disputelor privind investitorii.

Ăsta este și scopul- nu vrem să trăim într-o țară unde suntem expropriați fără a primi despăgubiri. De aceea, acordurile apără aceste drepturi, în MB avem peste 90 de acorduri cu ISDS.

Avem nevoie să stabilim bine detaliile. În diverse probleme precum țigările sau energia nucleară s-a discutat despre echilibrul acestor prevederi, de aceea dna comisar Malmstrom a spus că este important ca modul în care sunt abordați investitorii să asigure independența. Nu trebuie să ne temem de protecția investitorilor. 

A treia temere privește transparența- că TTIP este secret. În Marea Britanie, susținem transparența și eforturile Comisiei de a crește transparența. S-au publicat informații clare, concrete, negocierile comerciale cele mai transparente din istorie. Se va publica textul în întregimea sa. Toată lumea va putea citit totul înainte ca acesta să fie adoptat.

TTIP ne aduce avantaje enorme și în privința reformei din UE. Temerile privind suveranitatea, secretul nu își găsesc scopul.

Ar trebui să închiem negocierile întimpul lui Obama, Altfel vom întârzia încă un an, deci 180 miliarde de dolari pierderi. 

Istoria negocierilor comericale este plină de exemple când discuțiile au tot încetinit. Cel mai important lucru la TTIP nu este să ne grăbim, să ne aruncăm cu capul înainte, ci faptul că întârziem aplicarea!

Conferința a rezervat și câteva surprize: un număr de zece povești de succes din economia românească selectate dintre firmele care au participat la consultarea națională, respectiv două povești de succes sectoriale. Nu în ultimul rând, în afara sălii de conferință va fi organizată o mică expoziție de către IMM-uri românești prezente sau cu potențial real de prezență pe piața SUA, care vor fi vizitate de oaspeții străini.

A fost o experiență fascinantă această consultare națională, pe care am vrut-o pe cât de sistematică și deschisă cu putință, acoperind inițial peste 1.500 de firme, și apoi focalizată mai bine pe exportatori în SUA. Am creat și un formular special pt IMM-uri pe site-ul Revistei Capital, partenerul media al campaniei. Am descoperit o Românie încrezătoare în sine, puternică, inovativă, o altă lume față de ce vedem de obicei la televizor, dar și o Românie încă marcată de fatalism și neîncredere. Vestea bună este că România dinamică pare să o contamineze pe cealaltă ’’, a conchis Moisă.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
5 Comments

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Cele 835 milioane de euro din programul EU4Health vor putea aduce în 2022 un nivel fără precedent de investiții în domeniul sănătății

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Cele 835 milioane de euro din programul EU4Health vor putea aduce în 2022 un nivel fără precedent de investiții în domeniul sănătății, spune eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

„Sănătatea va beneficia anul acesta de 835 milioane de euro prin noul program de lucru EU4Health, principalul instrument financiar pentru finanțarea inițiativelor Uniunii în domeniul sănătății. Programul de lucru EU4Health 2022 va continua să paveze calea către Uniunea Europeană a Sănătății în cadrul a patru direcții de acțiune generale: pregătirea pentru situații de criză;
prevenirea bolilor; sistemele de sănătate și forța de muncă din domeniul sănătății; digitalizare”, menționează Dan Motreanu. 

Potrivit acestuia, combaterea cancerului și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer reprezintă o componentă transversală a programului EU4Health, dar și o prioritate a grupului PPE, din care face parte.

„În fiecare an, 1,3 milioane de europeni pierd lupta cu cancerul, iar 2,7 milioane sunt diagnosticați cu această boală. Grupul PPE conduce lupta împotriva cancerului în Parlamentul European propunându-și ca obiective: investiții suplimentare pentru cercetarea în domeniul cancerului prin programul Horizon Europe; încurajarea detectării timpurii a cancerului, printr-o strategie europeană de prevenire și depistare; punerea în comun a informațiilor printr-un centru european digital al cancerului;
cooperare între centrele de cercetare și parteneriate între spitale, mai ales pentru formele rare de cancer; aceeași îngrijire de calitate pentru toți europenii, prin acreditarea instituțiilor și prin accesul la o platformă europeană de telemedicină”, mai spune eurodeputatul român.

În ceea ce privește România, țara va beneficia de 6,25 miliarde de euro in următorii 7 ani pentru consolidarea sistemului medical, bani care sunt împărțiți astfel, potrivit lui Dan Motreanu:

 • 𝟒 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏 – 𝟐𝟎𝟐𝟕, prin care se vor finanța:
  • creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacienților cu boli rare și neurologie pediatrică;
  • programe de diagnosticare precoce și tratament, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer pulmonar, cancer prostată, cancere ginecologice, cancere ale capului și gâtului, testare genetică cancer col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, hepatite/ HIV SIDA, screening metabolic, tuberculoză, testare genetică, screeningul factorilor de risc comuni ai bolilor cronice etc.); măsuri de diagnosticare precoce și/sau tratament antenatal/neonatal/postnatal; spitalele regionale;
  • creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacientului critic cu patologie vasculară cerebrală acută;
  • îmbunătățirea serviciilor medicale și a infrastructurii în domeniul terapiilor celulare inovative în hematologie și transplant medular;
  • optimizarea managementului bolilor cronice hepatice/pancreatice și al cancerelor hepatobiliare/ pancreatice/urologie și transplant renal;
  • dezvoltarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino la standarde de bună practică în fabricație (BPF/GMP) și bună practică de laborator (BPL/GLP).
 • 𝟐,𝟒𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐑𝐞𝐳𝐢𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ (𝐏𝐍𝐑𝐑) care vor susține:
  • reabilitarea și modernizarea clădirilor unităților sanitare, dotarea cu aparatură și echipamente medicale a acestora,
  • reorganizarea circuitelor, cu asigurarea unor circuite temporare în caz de epidemii, pandemii, precum și alte măsuri necesare creșterii rezilienței în sfera oncologică, a bolilor cardio-vasculare și ATI. 
  • 200 de centre comunitare construite sau renovate, cu dotări noi şi personal
  • 3000 de cabinete de asistenţă medicală primară dotate și renovate, în special la sate
  • 26 secţii de terapie intensivă nou-născuţi, inclusiv ambulanţe pentru transport nou-născuți
  • 30 de ambulatorii reabilitate/modernizate/extinse/dotate
  • 10 unităţi medicale mobile.

Continue Reading

S&D

Președinta Grupului S&D din PE îi cere lui Emmanuel Macron să pună tinerii și categoriile vulnerabile în centrul președinției franceze a Consiliului UE: Avem nevoie de o Europă socială

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Democrația europeană are nevoie de construirea unei Europe sociale care să limiteze instinctele dăunătoare ale populismului de extremă dreapta, a fost mesajul pe care i l-a transmis președinta Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, lui Emmanuel Macron, aflat la Strasbourg pentru a prezenta prioritățile președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

”Președinția rotativă a Consiliului are loc într-un moment în care pandemia a permis Europei să facă pași istorici în proiectul de integrare, iar în discursul de Anul Nou ați promis o schimbare de direcție în 2022 pentru a realiza o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile sale și responsabilă de propriul destin. Europa va fi puternică în lume doar dacă va fi capabilă să eradicheze sărăcia și inegalitățile. Democrația europeană are nevoie de construirea unei Europe sociale care să limiteze cele mai nocive instincte ale populismului de extremă dreapta”, a subliniat Garcia Perez în intervenția sa.

Astfel, aceasta a punctat că este nevoie de realizarea ”reformelor care sunt pe masă”, dând exemplu stabilirea unui salariu minim sau punerea în aplicare a Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice.

Iratxe Garcia Perez a amintit și de nevoia operaționalizării mecanismului prin care fondurile europene sunt condiționate de respectarea statului de drept, amintind de Ungaria și Polonia, țări cărora ar trebui să i le suspende aprobarea Planului de Redresare și Reziliență până când nu ”revin pe calea democrației”, respectând hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene.

O altă temă abordată de președinta Grupului S&D a fost tranziția energetică.

”O Europă puternică va fi Europa care va prelua conducerea unei tranziții energetice mai echitabile și mai durabile și care va evita schimbările climatice dezastruoase. Suntem conștienți de circumstanțele specifice ale Franței și Germaniei. Dar propunerea Comisiei privind energia nucleară și gazele naturale nu poate slăbi poziția noastră de lider mondial în ceea ce privește energiile regenerabile, singurele surse de energie verde de care Franța are nevoie pentru a da dovadă de un leadership puternic și pentru a profita de modelul european de răspuns european care a fost stabilit în timpul pandemiei”, a precizat aceasta.

Lidera social-democraților din Parlamentul European a pledat, în egală măsurăm pentru intensificarea eforturilor în vederea construirii unei ”Europe a apărării”.

”Trebuie să ne dezvoltăm suveranitatea strategică, dar Europa nu se poate dezvolta într-o fortăreață. Avem nevoie de solidaritate, iar Parlamentul European continuă să spere că Consiliul va conveni asupra singurului instrument posibil pentru a evita moartea persoanelor la granițele noastre”, a mai spus Garcia Perez, făcând trimitere la reforma politicii de migrațiune a UE.

Orientându-și atenția spre tineri și cei vulnerabili, președinta S&D i-a cerut lui Macron să pună aceste categorii sociale ”în centrul președinției”.

”Președinția dumneavoastră (n.r. Franței la Consiliul UE) nu va rămâne în istorie datorită talentelor de orator, ci ca urmare a legilor pe care, împreună, le putem duce mai departe. Trebuie să avansăm rapid. Motto-ul președinției dumneavoastră se încheie cu ideea de sentiment de apartenență, iar apartenența necesită convingere publică. Puneți tinerii și pe cei mai vulnerabili în centrul președinției și ei nu vă vor mai cere niciodată să dați jos steagul european de pe Arcul de Triumf din Paris”, a conchis , Iratxe Garcia Perez.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Liderul grupului Renew Europe, Stéphane Séjourné, a îndemnat miercuri președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și asigurarea egalității de gen, două obiective pe care grupul politic de promovează cu întâietate. 

„Când vine vorba de egalitatea între femei și bărbați, dorim ca președinția franceză să susțină ideea pactului Simone Veil, care va solicita tuturor țărilor semnatare să adopte legi progresiste atunci când vine vorba de paritate, de drepturile sexuale reproductive și de lupta împotriva violenței. Dar, de asemenea, dorim să fiți îndrăzneți alături de noi pentru a ajuta Europa tinerilor. În ultimele luni, am cerut tinerilor noștri să facă multe în ultimele luni, trebuie să fim demni de ei. Vrem să vedem, așadar, o platformă creată pentru a-i ajuta pe tinerii europeni să înființeze o afacere, să se implice pentru a găsi un loc de muncă sau un curs de formare”, a solicitat președintele grupului Renew Europe.

Stéphane Séjourné a recunoscut că „nu va fi ușor, suntem conștienți de acest lucru”, existând încă diferențe de opinie în Parlamentul European  și în cadrul grupurilor politice, însă Renew Europe se angajează să ajungă la un consens. „Consensul este într-adevăr ceea ce se află în centrul acestei uniuni”, a spus politicianul francez.

Citiți și 

Emmanuel Macron, discurs în hemiciclul Parlamentului European: Președinția franceză a Consiliului UE va încerca să reformeze spațiul Schengen

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European: Putem să avem o politică de vecinătate mai bună, iar UE poate deveni o putere care să asigure echilibrul

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

Liderul Renew a îndemnat președinția franceză a Consiliului să fie cât mai „îndrăzneață” în acțiunile sale în domeniul climatic și al mediului.

„Grupul meu vrea să lupte pentru a construi viitorul și pentru a înfăptui mai repede o Europă unită adecvată. Deci, lege cu lege, reformă cu reformă, ne luptăm pentru o Europă verde, liberă, echitabilă și pe deplin suverană. Președinția franceză vine într-un moment cheie. Totul este pregătit pentru ca aceasta să fie un succes. Și aș recomanda doar un singur cuvânt de ordine: fiți îndrăzneți. Fiți îndrăzneți, fiți îndrăzneți”, a spus Stéphane Séjourné. 

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ54 mins ago

Klaus Iohannis a lansat Planul național de combatere a cancerului: Nu putem construi o Românie a viitorului fără să fim atenţi la sănătatea cetăţenilor

ROMÂNIA1 hour ago

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Sunt convins că putem implementa noul Plan Național de Combatere a Cancerului. Finanțarea europeană, un avantaj

Dan Motreanu1 hour ago

Dan Motreanu: Cele 835 milioane de euro din programul EU4Health vor putea aduce în 2022 un nivel fără precedent de investiții în domeniul sănătății

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Dan Cărbunaru: Guvernul a aprobat memorandumul prin care România va putea acorda în continuare asistență tehnică și financiară Republicii Moldova

CONSILIUL UE2 hours ago

Din plenul Parlamentului European, Emmanuel Macron susține că procedura aderării României la Schengen “merge mână în mână cu reformele care vor fi lansate în câteva săptămâni”

S&D2 hours ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere lui Emmanuel Macron să pună tinerii și categoriile vulnerabile în centrul președinției franceze a Consiliului UE: Avem nevoie de o Europă socială

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

România și alte 18 state membre și din Balcanii de Vest primesc aproape 385,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru a face față crizei sanitare

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Olaf Scholz, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Rusiei nu trebuie să i se permită să schimbe granițele naționale prin forță

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Noua Agenție a UE pentru Azil își începe activitatea. 500 de experți vor oferi sprijin pentru sistemele naționale de azil care se confruntă cu un număr mare de cazuri

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE3 hours ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.4 hours ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE5 hours ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.5 hours ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

RUSIA1 day ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

Advertisement

Team2Share

Trending